Ninnie Sjösten drack vattnet under många år.
1 av 6
Ninnie Sjösten litar på att vattnet nu är ofarligt men använder ändå en speciell kanna som renar dricksvattnet lite extra. - Vi vill att någon ställer sig upp och ber om ursäkt. Det är ingen som har sagt förlåt för att vi förgiftade er, säger Ninnie Sjösten. Foto: Anna Larsson/Sveriges Radio.
Ninnie Sjösten och hennes yngsta dotter har undersökts för att avgöra om miljögiftet PFAS kan överföras under graviditeten.
2 av 6
Ninnie Sjösten och hennes yngsta dotter har undersökts för att avgöra om miljögiftet PFAS kan överföras under graviditeten. Foto: Anna Larsson/Sveriges Radio.
Martin Johansson har bott i Kallinge nästan hela livet och har fått höga halter av PFAS i blodet. - Jag är inte ute efter att sätta dit någon, men vi som är drabbade måste kunna få fri hjälp av sjukvården om det behövs, säger Martin Johansson.
3 av 6
Martin Johansson har bott i Kallinge nästan hela livet och har fått höga halter av PFAS i blodet. - Jag är inte ute efter att sätta dit någon, men vi som är drabbade måste kunna få fri hjälp av sjukvården om det behövs, säger Martin Johansson. Foto: Anna Larsson/Sveriges Radio.
Ronneby drabbades hårt när brandsläckskummet från flygflottiljen läckte ut i grundvattnet.
4 av 6
Ronneby drabbades hårt när brandsläckskummet från flygflottiljen läckte ut i grundvattnet. Foto: Anna Larsson/Sveriges Radio.
Lars Bergström, flottiljchef vid F17 är bekymrad över vad släckskummet orsakat.
5 av 6
Lars Bergström, flottiljchef vid F17 är bekymrad över vad släckskummet orsakat. Foto: Anna Larsson/Sveriges Radio.
Brandskummet som innehöll miljögiftet PFAS användes för övningar i att snabbt kunna släcka brand i militärflygplan bland annat på flottiljen F17 i Kallinge.
6 av 6
Brandskummet som innehöll miljögiftet PFAS användes för övningar i att snabbt kunna släcka brand i militärflygplan bland annat på flottiljen F17 i Kallinge. Foto: Anna Larsson/Sveriges Radio.
STUDIO ETT ONSDAG 19 APRIL

Många drabbade av giftigt dricksvatten

7:04 min

Mer än 20 000 personer kan ha druckit vattnet under åren och i dag är det många som lever med oron över att fortfarande ha höga halter av miljögifterna PFAS i blodet.

Det har kallats den största miljöskandalen någonsin när försvarets brandsläckskum förgiftade dricksvattnet i Ronneby i Blekinge.

Våra reportrar Anna Larsson och Annika Digreus reste till Blekinge och mötte några av dem som på olika sätt drabbats av PFAS.

En av dem är Ninnie Sjösten som drack vattnet under många år, också när hon var gravid. Nu är hon orolig för hur det kan komma att påverka de båda döttrarna.

Hör också om hur flottiljchefen Lars Bergström vid F17 beskriver situationen för Försvarsmakten, som inte kände till riskerna med det brandsläckskum man använde för att rädda piloter ur brinnande flygplan, något som samtidigt innebar en allvarlig miljörisk för djur, natur och människor.

Vem ska bära ansvaret för att tusentals människor fått höga halter av PFAS i blodet och vad kommer det att leda till?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista