Gustav Fridolin Helene, Hellmark Knutsson och Anna Ekström står vid ett podium
Minister för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson, utbildningsminister Gustav Fridolin och gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström vid en presskonferens i Rosenbad på torsdagen. Foto: Claudio Bresciani/TT
STUDIO ETT TORSDAG 20 APRIL

Skolkommissionen: lottning till populära skolor

Fridolin: Borde behandla skolpolitiken på samma sätt som säkerhetspolitiken
24 min

Skolkommissionen presenterar sin rapport som många sett fram emot med spänning. Obligatoriskt skolval, lottning till populära skolor och statliga pengar till utsatta skolor är några av förslagen.

Flera förslag har redan fått en hel del kritik, inte minst hur antagningen till friskolor föreslås förändras, men utbildningsminister Gustav Fridolin är nöjd och säger att det är "ett samlat förslag för att stärka och bygga en jämlik skola i Sverige".

Moderaternas Camilla Waltersson Grönvall är tveksam till kommissionens förslag till förändringar av skolvalet och säger att det i dag finns ett väldigt lågt stöd bland svenska föräldrar och barn att ändra på skolvalet.

Vi hör även skoldebattör Per Kornhall och Lina Axelsson Kihlblom som är grundskolechef i Haninge och ledamot i Skolkommissionen.

Ekots tidigare skolreporter Bengt Hansell frågar sig om de här satsningarna räcker för att ge god undervisning till alla. Men Skolkommissionens ordförande Jan-Eric Gustafsson tror att förslaget kan göra skolan både bättre och tryggare.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".