Okay Machisa från Zimbabwe Human Rights Association har lanserat ett program för att mobilisera väljare inför valet
1 av 3
Okay Machisa från Zimbabwe Human Rights Association har lanserat ett program för att mobilisera väljare inför valet Foto: Richard Myrenberg/Sveriges Radio.
Nigel Mugamu är bloggare och entreprenör i Zimbabwe. "Sociala medier kommer få stor betydelse i valet nästa år", säger han.
2 av 3
Nigel Mugamu är bloggare och entreprenör i Zimbabwe. "Sociala medier kommer få stor betydelse i valet nästa år", säger han. Foto: Richard Myrenberg/Sveriges Radio.
Harare pulserade en gång av aktivitet. Men ekonomin har minskat med 50 procent och köpcentren står tomma idag.
3 av 3
Harare pulserade en gång av aktivitet. Men ekonomin har minskat med 50 procent och köpcentren står tomma idag. Foto: Richard Myrenberg/Sveriges Radio.

Zimbabwe spänt inför valet nästa år

"Vi är ett land där fruktan regerar"
7:40 min

För bara några dagar sedan firade landet sin 37:e självständighetsdag. Men det finns inte så mycket att fira. Ekonomin har minskat med häpnadsväckande 50 procent sedan de vita farmerna övertogs av regeringspartiet Zanu-PF för tio år sedan och arbetslösheten är uppåt 90 procent. Den 93-årige presidenten Robert Mugabe såg sjuk och bräcklig ut vid firandet. De flesta zimbabwier väntar nu bara på en möjligtvis bättre framtid utan den kontroversielle landsfadern och laddar inför valet nästa år.

Nigel Mugamu är bloggare och entreprenör i Harare. Han driver sajten 263chat. Från början var det bara ett twitterkonto, nu har det vuxit till en hel liten medieplattform med en hemsida och inlägg på alla typer av sociala medier. Säkerhetstjänsten finns överallt och har koll på det mesta i det här landet. Nigel säger att de har koll på vad han gör, men säger samtidigt att han gjort mycket klart för dem att han inte är en aktivist. Jag har lärt mig att inte bara kritisera utan också försöka komma med lösningar, säger han.

I ett land som efter decennier av ekonomisk nedgång, hyperinflation på uppåt 500 miljarder procent när det var som värst för tio år sedan, finns det mycket att kritisera i det här landet. Men Nigel Mugamu försöker hålla sig neutral. Efter många år utomlands i bla Australien och Storbritannien, återvände han 2010 till sitt hemland. Han tyckte då att mediebevakningen av Zimbabwe var ensidig och att det fanns en klyfta mellan de omkring tre miljoner zimbabwier som bor utomlands och de som bor kvar i landet: 

--Vi behöver förstå varandra. Sen är det också så att internationella medier bara fokuserat på oppositionsledaren, presidenten och hans fru. De finns fler än dessa tre personer i det här landet, säger han.

--De är upp till publiken att ta upp aktuella ämnen. Till exempel kan det handla om hur servicen inte fungerar, att det är för många vägspärrar med poliser på vägarna, den omfattande korruptionen, säger Nigel.

Han ser sin sajt som ett forum för vanliga zimbabwier att ventilera de vardagliga problem och utmaningar de står inför. Och de är många. Och nyckeln är ekonomin. Inflationen är låg numera, tack vare att man övergav den zimbabwiska dollarn för snart tio år sedan. Idag är det amerikanska dollar och sydafrikanska rand som är de vanligaste betalningsmedlen. Men istället är problemet nu en akut brist på kontanter.

--Förut tog det två dagar att få igenom en betalning, idag tar det en vecka. Det här bromsar oss, säger Nigel.

Harare var en gång i tiden en hektisk plats, med mängder internationella organisationer, journalister på plats och en ekonomi som ångade fram. Idag står köpcentren och golfbanorna tomma. Ekonomin går på sparlåga, i väntläge. Samtidigt som Mugabe och hans parti Zanu-PF håller hårt vid makten. Genom röstfusk, hot och rent våld har partiet och Mugabe lyckats vinna samtliga val hittills. Nästa år är det dags igen. Och Nigel tror att sociala medier kommer spela en allt större roll.

Med sociala medier så sker rapporteringen i realtid och det har dessutom stärkt medborgarna, säger Nigel Mugamu som driver sajten 263 chat.

En som har fullt upp i inför valet nästa år är Okay Machisa från människorättsorganisationen Zimbabwe Human Rights Association. Övervakningen av medborgarna går alltid upp inför ett val, säger han.

--Vi är ett land där fruktan regerar. Och denna fruktan är något som systemet tjänar på, säger han.

--Folk måste inse att fruktan föder makten, så därför måste de göra sig av med rädslan, säger han.

Inför valet nästa år har hans organisation i samarbete med andra tagit fram en ny modell för att mobilisera väljare. 

--Tio till tio-programmet innebär att jag måste rekrytera tio personer för att registrera sig till valet. De måste i sin tur se till att tio personer var också registrerar sig. Och så fortsätter det, säger han.

Men det handlar om mer än så. Vis av tidigare erfarenheter av våld och hot från Zanu-PF-anhängare, polis och militär, gäller det att säkerställa att valet går rätt till, säger han. Utöver att registrera sig och rösta, så måste rösträkningen bevakas.

--Det vi nu försöker organisera är lokala medborgargrupper som ska vaka vid vallokalerna. Ingen får gå och lägga sig förrän rösträkningen är klar. Det här är en ny idé och ett pilotprojekt, säger Okay Machisa.

Förra valet 2013 vann regerande Zanu-PF stort, och oppositionen beskrivs som splittrad och håglös. Men i förra veckan så enade sig Morgan Tsvangirais parti MDC och landets förre vice president Joice Mujuru i en valallians. Det är dock ännu osäkert vem som ska lanseras som frontfigur och om alliansen kommer att hålla.

För Okay Machisa från landets människorättsorganisation är prioriteringarna klara, oavsett vem som ställer upp i valet, att mobilisera väljarna.

--Det är vår plikt att hjälpa människor att öppna sina sinnen för att göra rätt val. När folk väl inser att de är lösningen så kommer de leverera den, säger han.

 

Mer om Richard Myrenberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".