När ockupationen av Hotel City Plaza inleddes hade hotellet stått övergivet i sju år.
När ockupationen av Hotel City Plaza inleddes hade hotellet stått övergivet i sju år. Foto: Filip Kotsamboukidis/Sveriges Radio.

Övergivna hus ockuperas av flyktingorganisationer i Aten

"På flyktingboendena bor folk som djur, men här får de ett rum, en dusch och en toalett"
6:43 min

I Grekland har dussintals byggnader ockuperats av vänsteraktivister, som erbjuder utrymmet till några av de tiotusentals flyktingar som sitter fast i landet. Ett av dessa ockuperade hus är ett sju våningar högt hotell i centrala Aten. Myndigheterna ser hittills mellan fingrarna, men frågan är hur länge dessa aktioner tillåts pågå.

Den här eftermiddagen får inte flyktingbarnen leka på terrassen med den vidsträckta utsikten längst upp i Hotell City Plaza. Där står en grupp aktivister och flyktingar och målar banderoller med slagord.

Om två dagar har det gått ett år sedan Turkiet slöt flyktingavtalet med EU och en stor demonstration planeras, berättar en tjej som heter Kaya. Självklart blir barnen nyfikna och vill vara med, och det får de till slut, de bor ju trots allt här allihop.

Jag är på ett hotell, eller snarare ett för detta hotell i centrala Aten, i dag en ockuperad byggnad.

Från utsidan ser huset med den smutsgula fasaden på Acharnon-gatan igenbommat ut, för att komma in behöver man hitta en sidodörr. De sju våningarna är hem åt 420 flyktingar, varav 180 barn. I korridorerna sitter kvinnor i grupper och pratar, barn leker på de fläckiga heltäckningsmattorna.

I entrén träffar jag volontären Giorgos, en man i 50-årsåldern, fullt påpälsad med jacka och mössa, kollar han identiteten på alla som går in.

– På flyktingboendena bor folk som djur, men här får de ett rum, en dusch och en toalett, säger han.

Förra året, när tusentals flyktingar fastnade i Grekland, beslutade vi oss för att öppna den här byggnaden för att inhysa familjer.

I centrala Aten är övergivna byggnader en vanlig syn. Ofta är de mycket vackra, men totalt förfallna. Fenomenet har förstås blivit vanligare under krisen, när det blivit svårare att hitta hyresgäster som har råd att betala.

Samtidigt har krisen gett upphov till en stark gör-det-själv-mentalitet, speciellt bland aktivistgrupper på vänsterkanten, eftersom staten upplevs som frånvarande. Förutsättningarna är med andra ord goda för de som drömmer om en annan livsstil.

När ockupationen av Hotel City Plaza inleddes hade hotellet stått övergivet i sju år, ungefär lika länge som den grekiska krisen härjat. Giorgos själv har svårt att acceptera att ockupationen skulle vara olaglig.

– För att avgöra vad som är olagligt och inte måste vi lägga flera saker i vågskålen. I den ena har vi människor på gatan i snö, regn och kyla. I andra vågskålen har vi ett hotell som var stängt. Utrymmet används inte, och kommer heller inte att användas. Frågar du mig om det är olagligt att ockupera en yta som inte är din är svaret ja, men jag anser inte att det vi gör är olagligt, säger han.

Hur länge verksamheten på Hotell City Plaza kan fortsätta är det ingen som vet. Det finns ju trots allt en rättmätig ägare, som dock ännu inte försökt slänga ut ockupanterna. Men risken att det ska ske hänger över dom varje dag.

– Jag ska berätta vad som hände med en annan ockupation som tömdes i förrgår. De samlade ihop alla flyktingar, tog dem till polisen en hel dag utan mat och vatten, sedan dumpades de på gatan, och alla deras tillhörigheter slängdes när huset tömdes, säger han.

Ett stenkast från hotellet ligger stadsdelen Exarchia, ett i grunden pittoreskt, men numera ganska förfallet tidigare medelklassområde. Exarchia är den stadsdel i Aten som har absolut flest ockuperade byggnader.

Marius van Voorthuizen tappar nästan räkningen när han går igenom antalet ockuperade hus, som alla ligger inom några hundra meters radie runt torget i Exarchia. Men runt ett tiotal borde det finnas kommer vi fram till, runt hälften av dom avsedda för flyktingar. Marius var med och ockuperade det första huset i september 2015, samma månad som Ungern började stänga sina gränser och i praktiken skära av flyktingrutten norrut.

– Vi finns för att statens resurser inte räcker. Dessutom är statens flyktingläger snarare koncentrationsläger. Vi har sett hur det ser ut på Lesbos, säger Marius.

Byggnaden tillhör egentligen grekiska motsvarigheten till försäkringskassan, men enligt van Voorthuizen finns inga invändningar från myndigheten mot ockupationen. Och även om myndigheten hade velat få till en avhysning hade det varit svårt, Exarchia är sedan en tid ett område som nästan uppnått ett slags autonomi. Poliser och andra myndighetspersoner möts med våld från vänstergrupper, och de få ockuperade byggnader som tömts av polisen har återockuperats inom några få timmar.

Precis som Giorgos på City Plaza, tycker Marius att det är rätt att ockupera byggnader eftersom de står tomma samtidigt som behovet av boende är enormt. Inte heller för greker är det längre självklart att ha ett hem, säger Marius, som nyligen fick jobb efter två års arbetslöshet.

– I två år åt jag en skiva bröd med olivolja till frukost, och ett fat linser till kvällsmat. Kött kunde jag inte äta på flera månader. Samtidigt kommer personer till Grekland som sett sina liv förstöras. Dessa människor har rätt till ett värdigt liv, precis som vi. Därför har vi gemensamma intressen med flyktingarna, och kämpar tillsammans. Det är inte så att vi erbjuder det som vi fått över, vi har ingenting över. Men tillsammans kämpar vi för att ta tillbaka det som tagits ifrån

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".