Josefina Skerk ledamot i Sametinget i Sverige
1 av 6
Josefina Skerk ledamot i Sametinget för partiet Jakt- och Fiskesamerna. Foto: Nils Eklund
Sametinget.
2 av 6
Sametinget. Foto: Anders Wiklund/TT
Förstagångsväljaren och skinn- och textil eleverna vid Samernas utbildningscentrum i Jokkmokk fr.v Sanna Vannar, Pia-Maria Labba, Katarina Barrok från Storuman.
3 av 6
Förstagångsväljaren och skinn- och textil eleverna vid Samernas utbildningscentrum i Jokkmokk fr.v Sanna Vannar, Pia-Maria Labba, Katarina Barrok från Storuman. Foto: Nils Eklund
Samernas utbildningscentrum i Jokkmokk.
4 av 6
Samernas utbildningscentrum i Jokkmokk. Foto: Nils Eklund
Matti Berg ledamot och kandidat för Samelandspartiet.
5 av 6
Matti Berg ledamot och kandidat för Samelandspartiet. Foto: Nils Eklund
Ragnhild Nilsson statsvetare Stockholms universitet.
6 av 6
Ragnhild Nilsson statsvetare Stockholms universitet. Foto: Nils Eklund

Den politiska klyftan bland samerna

7:18 min

På söndag den 21 maj hålls det val till Sametinget. Närmare 9000 väljare har möjlighet att påverka vilka samiska partier de tycker ska styra Sametingets politiska del de kommande fyra åren.

Och den samiska politiken där nio partier ställer upp i valet är något helt annat än den svenska riksdags- och kommun politiken.

Här råder ingen traditionell höger/vänster skala utan den stora frågan som delar väljare och partierna i två block - är de särskilda rättigheter som följer med renskötseln som tillhör samebyarna som tex rätten att jaga och fiska i vissa områden, förklarar Ragnhild Nilsson, statsvetare vid Stockholms universitet som följer den samiska politiken.

Upphovsrättshavare till Jojk i reportaget: Oscar Sedholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista