Varje onsdag träffas kvinnogruppen i Skutskär. Mötena har gjort att de nyanlända kvinnorna har blivit vänner med kvinnor som bott länge i Skutskär. Skutskärskvinnorna har varit med dem på badhuset för att lära dem att simma och de har åkt och shoppat tillsammans.
1 av 5
Varje onsdag träffas kvinnogruppen i Skutskär. Mötena har gjort att de nyanlända kvinnorna har blivit vänner med kvinnor som bott länge i Skutskär. Skutskärskvinnorna har varit med dem på badhuset för att lära dem att simma och de har åkt och shoppat tillsammans. Foto: Karin Wettre/Sveriges Radio.
Tagrid Chamout kommer från Syrien har lärt sig svenska på sju månader. Hon tycker att det är svårt att lära känna människorna i Skutskär.
2 av 5
Tagrid Chamout kommer från Syrien har lärt sig svenska på sju månader. Hon tycker att det är svårt att lära känna människorna i Skutskär. Foto: Karin Wettre/Sveriges Radio.
Skutskär
3 av 5
Foto: Karin Wettre/Sveriges Radio.
Skutskär
4 av 5
Foto: Karin Wettre/Sveriges Radio.
Samrajt Eob från Eritrea älskar Sverige och studerar nu till undersköterska i Gävle.
5 av 5
Samrajt Eob från Eritrea älskar Sverige och studerar nu till undersköterska i Gävle. Foto: Karin Wettre/Sveriges Radio.

"Jag har en dröm att försöka jobba här"

Var ska människorna mötas i en liten kommun som Skutskär?
11 min

Skutskär har varit en av de småkommuner som har tagit sitt ansvar och tagit emot många av flyktingar. Ett mottagande som märks: nu är 1400 av de 9000 invånarna i kommunen födda utomlands, de senaste två åren har 400 nyanlända kommit. Det här ställer krav på mötesplatser mellan de nyanlända och Skutskärsborna. Hör reportage av Ekots Karin Wettre.

Läs mer: Det här är Tio miljoner

Under hösten var det hårda tongångar med rasistiska uttalanden och nedsättande kommentarer i den lokala Facebookgruppen för Skutskär Älvkarleby, som ett tag höll på att läggas ner på grund av debatten där. För att få människor att träffas ordnar kommunen en kvinnoträff för nyanlända kvinnor varje onsdag. Här får de möta svenska kvinnor från Skutskär som steg för steg tar dem in i det norduppländska samhället.

Mer om Tio miljoner - reportage och nyheter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".