Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Miljöjournalister lever farligt i Sydostasien

Publicerat torsdag 15 juni 2017 kl 11.17
"Jag känner flera som är hotade och förföljda"
(7:34 min)
En enorm växtlighet i deltats nationalpark.
1 av 4
En enorm växtlighet i deltats nationalpark. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio.
Pratch Rujivanarom, Thailand, riskerar fem års fängelse för ett miljöreportage han gjort.
2 av 4
Pratch Rujivanarom, Thailand, riskerar fem års fängelse för ett miljöreportage han gjort. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio.
Adam Hunt driver en nätsida för miljöjournalistik runt Mekongfloden.
3 av 4
Adam Hunt driver en nätsida för miljöjournalistik runt Mekongfloden. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio.
Mer grönska än vatten.
4 av 4
Mer grönska än vatten. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio.

Att jobba som miljöjournalist i Asien är ett farligt jobb, men också ett oerhört viktigt arbete. I många länder handlar det om att ifrågasätta och avslöja hur regeringar och företag skamlöst utnyttjar naturen på bekostnad av lokalbefolkningen.

I Indien, Kambodja, Filippinerna och Indonesien har miljöjournalister mördats för att dölja det de höll på att ta fram och i andra länder används lagar för att stoppa journalisternas arbete. Pratch Rujivanarom, som arbetar för den engelskspråkiga dagstidningen The Nation i Thailand, åkte till Burma för att göra ett miljöreportage. Nu riskerar han fem års fängelse trots att det inte finns ett enda fel i artikeln.

I ett reportage berättade jag hur ett Thailändskt gruvbolag förgiftat dricksvattnet för flera byar i Burma. Nu har företaget stämt mig för förtal och desutom är jag och tidningen anklagad för att ha brutit mot databrottslagen i och med publiceringen, säger Pratch Rujivanarom. Förtalslagen och databrottslagen används allt oftare mot journalister i Thailand.

– Företaget hävdar inte ens att det är något fel i artikeln utan utnyttjar lagen för att få ekonomisk kompensation för den negativa publiceringen. Pratch riskerar fem års fängelse.

Ett 20-tal journalister från regionen kliver ner i båtarna som ska ta dom ut till den enda nationalparken i Vietnams mekongdelta. Där man kan se hur hela detta enorma område en gång såg ut. Innan människan satte sina avtryck här. Växtkraften är enorm och det är lätt att förstå varför Mekongdeltat har odlats upp. Men idag är det hotat av klimatförändringar, av vattenkraftverk och annan miljöförstöring.

I ett sammarbete med flera olika frivilligorganisationer, samt den Svenska ambassaden i Vietnam, ordnade Universitetet i Can Tho, beläget mitt i deltat, en tvådagars konferens för miljöjournalister från regionen. För att ge stöd och kunskap i det många gånger farliga jobbet. En av de inbjudna talarna var journalisten Adam Hunt, som driver den journalistiska nätsidan, Mekong mathers. Journalistiken i Sydostasien får det allt svårare säger han

– Ta, Thailand där har det stadigt gått bakåt de senaste fem åren, i Burma har det i viss mån blivit lite bättre, Laos känns som ett förlorat kapitel, Vietnam finns en del positiva tecken,säger han och lägger till framförallt för miljöjournalistiken.

Thuy Binh jobbar som miljöjournalist för Hanois statliga radio och TV-bolag.

– Befolkningen i Vietnam är idag mer medvetna om miljöproblemen. En anledning är de miljöskandaler vi haft. De har liksom inte gått att dölja säger hon.

Och Adam Hunt håller med om det går lättare att ta upp dessa frågor i den kommunistiska enpartistaten idag, även om journalisterna sällan riktar sin kritik mot regeringen .

– All rapportering är noga övervägd och media berättade inte om de stora demonstrationer som hölls i samband med miljöskandalerna men det är en framgång att det numera i alla fall får berättas vad som hänt, säger han.

Journalisten Hoang Quoc Dzung är vice ordförande för Vietnams miljöjournalister håller med om att det numera kan rapporteras mer öppet om miljöfrågorna.

– Ja gränserna för vad vi kan rapportera om har tänjts ut men tyvärr kan jag inte säga att övrig journalistik utvecklats i samma takt.

– Om den skulle följa efter kan det bli bra för samhället men kanske inte för ideologin, säger han lite kryptiskt och syftar på hur den Vietnamesiska regimen inte på något sätt verkar vilja ta några demokratiska steg. Kritiska bloggare, även dom som för en opinion i miljöfrågor, grips och döms till långa fängelse straff.

Bussen har stannat vid en marknad där försäljarna låter sig intervjuas om svårigheterna de har med sina grödor. Khin Lin Kyaw, som jobbar för tidningen Eleven i Burma, berättar att jo, det har blivit lite bättre sedan landet fick sin valda regering för drygt ett år sedan. Men samtidigt har fler journalister gripits det senaste året. Och lagar de hoppades på skulle försvinna, har inte gjort det.

– Telekommunikationslagen infördes av den förra regeringen och kom till för att skydda företag från att bli stämda eller baktalade av andra företag. Men nu används den av företag för att tysta journalister. Vi måste bli av med den, säger han.

Kambodja är det land i Sydostasien där flest journalister mördats och hotats det har varit främst miljöjournalister.

– Jag känner flera i Kambodja som är hotade och förföljda, säger Adam Hunt. Ibland, säger han, kan de inte publicera sina reportage för att det är för farligt. Men då kan vi se till att det kommer ut anonymt på vår webb.

Men Thailandsjournalisten Pratch Rujivanarom tänker inte ge upp sitt yrke trots det riskerade fängelsestraffet och han är inte rädd.

– Nej, jag är än mer klar med nu hur viktigt mitt jobb är och artikeln om hur företaget påverkat byborna i Burma har nu nått ännu fler på grund av uppmärksamheten med rättsfallet, säger han.

En tanke med seminariet är att journalisterna ska kunna hämta stöd och hjälpa varandra. Under den långa bussresan tillbaka till Can Tho ser de ut att göra just det... men också dela med sig av sorgliga kärleksånger.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".