Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Flyktingläger i Hamam al Alil utanför Mosul

"Ord gör ingen skillnad, mängder med människor dör"
5:26 min
Flyktinglägret i Hamam al Alil utanför Mosul
1 av 3
Flyktinglägr utanför Mosul. De som rakas har precis flytt från IS i Mosul där de tvingades bära skägg. Foto: Johan-Mathias Sommarström/Sveriges Radio.
Flyktinglägret i Hamam al Alil utanför Mosul
2 av 3
Flyktinglägr utanför Mosul. De som rakas har precis flytt från IS i Mosul där de tvingades bära skägg. Foto: Johan-Mathias Sommarström/Sveriges Radio.
Flyktinglägret i Hamam al Alil utanför Mosul
3 av 3
Flyktinglägr utanför Mosul. De som rakas har precis flytt från IS i Mosul där de tvingades bära skägg. Foto: Johan-Mathias Sommarström/Sveriges Radio.

I Mosul fortsätter människor att fly striderna som nu koncentrerats till några få stadsdelar på den västra sidan om floden Tigris. Vår korrespondent i västra Mosul har besökt ett screeningcenter för de som precis flytt och det första många män gör när de genomgått säkerhetskontroller - är att raka av sig skägget som IS tvingat dem att bära.

"Det är den mest lukrativa businessen i flyktinglägret i Hamam al Alil, det första flyktinglägret efter Mosulfronten. Det är hit flyktingarna tas för att screenas och säkerhets utvärderas för att säkerställa att de inte är IS-medlemmar.

Men den lukrativa businessen här är barberartältet, skäggtältet. Här finns det sju laddningsbara skäggtrimmers och ett dieselkraftverk.

Och i plaststolarna sitter tre män precis i begrepp att bli av med sina skägg".

– Det här är full frihet. Förut kunde man inte ha skägg som det skägg jag har nu säger mannen som kallar sig Amir. Han är en av de som nu rakar av skägg på löpande band. Själv har han skäggväxt kvar, men det är mer ett modernt, skulpterat skägg, kort med vassa linjer. Att ha skägg som IS ville att vi skulle ha var äckligt och varmt såna här heta dagar säger han.

De har slagit upp ett tält som skydd för solen, på marken bildas högar av avlägsnat skägg i olika nyanser, från nästan vitt till grått, brunt och kolsvart. Utanför bildas en kö av män som är ivriga att få sina vildvuxna skägg avlägsnade. Enligt IS regler var vuxna män tvungna att ha skägg motsvarande en knytnäves längd.

Alla som kommer har precis flytt, för några timmar sedan riskerade de livet genom att ta sig genom krigszonen. Många har förlorat släktingar och pratar om det, det blir några minuters terapi.

Det är fastemånaden ramadan, men många struntar i det. De dricker vatten och inte minst röker. De som hade råd med cigaretter från svarta marknaden under IS styre fick röka i smyg för att inte bli straffade.

Ahmad med ett kraftigt skägg sätter sig med en cigarett i plaststolen innan Amir går loss med skäggtrimmern.

– Jag kan inte beskriva det. Under IS kostade ett paket 50,000 dinarer och här kostar de bara 500 dinarer, det är jättestor skillnad.

- Om man rökte fick man spöstraff. Om man rökte fick man 20 piskrapp och om man hade rakat sitt skägg kunde det vara ännu strängare.

Alla som kommer till skäggtältet är slitna och trötta. Nästan alla är magra av månader utan riktiga måltider. Några stirrar apatiskt ut i luften. Och fler män som vill bli av med sina skägg kommer att komma:

– När de irakiska säkerhetsstyrkorna avancerar kommer allt fler flyktingar och varje dag rakar jag mellan 300 och 400 skägg säger Amir.

Och han är van att raka skägg, han har hela sitt liv varit barberare berättar han.

– Jag jobbade som barberare även under IS tid och kunde ta mellan 1000 och 1250 dinarer för en rakning.

Men han fick jobba i smyg. IS ville inte att folk skulle varken klippa sig eller raka sina skägg.

– Det var böter för de som rakade sina skägg, 50,000 irakiska dinarer. Men det hände ganska ofta att de som hade rakat sig fick mängder med piskrapp istället.

En medelålders man sätter sig i barberarstolen. Blossar på en cigarett. Jag frågar om det ska bli skönt att bli av med skägget. Han tittar på mig med sorgsna ögon och säger- vad är väl ett skägg:

– Ord gör ingen skillnad. Mängder med människor dör, många av mina familjemedlemmar har dött. Inget kan göra någon skillnad.

Det visar sig att mannen förlorat sin hustru, hans döttrar som är gifta har ännu inte lyckats fly fast de försökt. IS håller ett alltför hårt grepp om deras kvarter, att försöka fly vore det samma som att dö.

– Mina döttrar är fortfarande kvar. De är fast där och kan inte ta sig ut. Jag väntar på dem och hoppas att de ska komma.

Kön utanför tältet fortsätter att växa, liksom högen av avlägsnat skägg på marken. Mängder med skäggiga män som snart ska bli renrakade till oigenkännlighet och som kommer att se flera år yngre ut än innan. Alla med sorg i blicken, men något tungt över sig- men med en liten känsla av lättnad att äntligen kunna bestämma åtminstone över sitt eget skägg.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".