Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

De gör första kokboken på teckenspråk

"Det måste ju bara gå att göra en kokbok på teckenspråk"
6:47 min
1 av 3
Ros-Marie Falk visar tecknen för sjuda och koka på teckenspråk.
2 av 3
Ros-Marie Falk visar tecknen för sjuda och koka på teckenspråk. Foto: Sara Kvist/Sveriges Radio
Närbild på en glad Margareta Frost Johansson från hushållningssällskapet väst.
3 av 3
Margareta Frost Johansson från hushållningssällskapet väst har jobbat med matlagningsappar för personer med lässvårigheter. Foto: Sara Kvist/Sveriges Radio

I Sverige kommer det ut hundratals kokböcker per år men först i höst börjar arbetet med den första kokboken för döva, en app där recepten teckenspråktolkas. Hör reportage av Sara Kvist.

Många teckenspråkstalande kommer att tycka det är skönt med en kokbok på teckenspråk, tror teckenspråksläraren Ros-Marie Falk som ska vara med i projektet. En kokbok på skriven svenska kan för en del som har teckenspråk som första språk innebära ett motstånd.

– Funkar gör det, men det är som att vi skulle ta fram en kokbok på engelska eller tyska, man tar sig igenom texten det gör man, men det blir inte på ens eget språk, förklarar Ros-Marie Falk skillnaden.

Det finns väldigt få böcker på teckenspråk. Trots internet och ny teknikutveckling har utvecklingen av till exempel appar med böcker på teckenspråk ännu inte kommit igång. När man går till biblioteket är det mest barn och ungdomsböcker som finns på teckenspråk. När Margareta Frost Johansson som tidigare varit med och gjort en matlagningsapp för icke läskunniga, fick upp ögonen för det här ville hon göra något åt det.

– Jag blev alldeles förvånad, det måste ju ändå finnas, men det finns ingenting, då tänkte jag att det måste ju bara gå att göra en kokbok på teckenspråk.

På Sveriges Dövas Riksförbund arbetar man med frågor för teckenspråkiga döva och hörselskadade, där är Tobias Palmkvist intressepolitisk strateg, han tycker det är bra att det nu arbetet på en kokbok på teckenspråk har börjat.

– Jag tycker det är jättekul, det finns ett stort behov av teckenspråkig litteratur för den döva gruppen. Vi menar inte att döva inte kan läsa, de flesta kan läsa, många är väldigt skickliga och duktiga på att ta till sig det svenska språket och har inga problem med det, men det är ändå deras andra språk, kvaliteten känslan, det där lilla extra pricken över i:et saknas ju ändå jämfört med om man får det på sitt första språk, säger Tobias Palmkvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".