meteoritjägaren Jiri Simek
1 av 3
Meteoritsamlaren Jiri Simek, Tjeckien, med två fynd från Kitkiöjärviområdet. Foto: Per Vallgårda
meteoritklocka....
2 av 3
Klockor och smycken där material från Muonioalustameteoriter ingår. Foto: Per Vallgårda
kitkiöjärvi skylt
3 av 3
Centrum för meteoritjakten är byn Kitkiöjärvi, nio mil norr om Pajala. Foto: Per Vallgårda

Kunskap om solsystemet förloras när meteoriter förs ut ur landet

7:37 min

Ett femtiotal personer har i sommar fått tillstånd att söka med metalldetektor efter meteoriter i Torndedalen. Jiri Simek från Tjeckien är en av dem och han har varit i Sverige flera gånger för att leta meteoriter.

 - Jag hittar väl en fem, sex stycken varje år, berättar Simek.

Flera miljarder år gamla meteoriter som kan ge kunskap om vårt solsystems historia förs varje år ut från Sverige utan att de undersökts vetenskapligt. Ulf Hålenius, professor i mineralogi vid Naturhistoriska riksmuseet vill stoppa det här med en lagändring.

– Det här är lite av ett otyg faktiskt därför att på det här sättet tappar vi bort en hel del möjlig intressant information, säger Hålenius.

Ulf Hålenius säger att Muonialustameteroiterna, som innehåller det ovanliga ämnet stishovit, eventuellt skulle kunna bidra med unik information när det gäller att ta reda på hur vårt solsystem bildades.

– Ja, man vet ju inte förrän man har tittat på det här materialet och när materialet bara försvinner utan att man kunnat besiktiga det på något sätt så är det stor risk att man tappar väsentlig information.

Ett 50-tal personer från Sverige och andra länder har i år fått tillstånd att leta meteoriter i norra Tornedalen med hjälp av metallsökare.

– Jag är samlare och gör utställningar med dem, säger en av dem tjecken Jiri Simek.

Han har under årens lopp tagit hem ett stort antal meteoriter som han hittat i närheten av Muonioalusta i Tornedalen.

Muonioalustammeteoriter kan vara värda hundratusentals kronor för samlare och att sälja föremål som tillverkats av rymdmaterialelet är mycket lönsamt.

Ulf Hålenius efterlyser en lagändring som gör att forskare garanteras möjlighet att undersöka meteoriterna.

Han tycker att meteoriter borde omfattas av samma regler som gäller fornfynd med anmälningsplikt, och att viktiga fynd ska göras tillgängliga för forskare.

– Jag tycker att den typen av system eller lagstiftning också skulle kunna appliceras på naturföremål.

Finns sådan lagstiftning i andra länder?

– Ja, i Danmark har man en sådan lagstiftning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista