Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Dödlig hetta i gulfstater hotar byggarbetare

"Vi måste arbeta även om vi dör"
9:17 min
Det är förbjudet att jobba i hettan 12.30-15 i Qatar och Förenade arabemiraten delar av sommaren, men det kan vara dödligt varmt annars också visar forskning
1 av 7
Det är förbjudet att jobba i hettan 12.30-15 i Qatar och Förenade arabemiraten delar av sommaren, men det kan vara dödligt varmt annars också visar forskning, Foto: Johan Bergendorff/Sveriges Radio.
Byggjobbare Abu Dhabi Föreandearabemiraten som såg en kollega dö av värmeslag
2 av 7
Byggjobbare Abu Dhabi Föreandearabemiraten som såg en kollega dö av värmeslag. Foto: Johan Bergendorff/Sveriges Radio.
Byggarbetaren Aslam från Pakistan har sett en kollega dö av värmeslag i Abu Dhabi och har själv fått dropp på sjukhus
3 av 7
Byggarbetaren Aslam från Pakistan har sett en kollega dö av värmeslag i Abu Dhabi och har själv fått dropp på sjukhus. Foto: Johan Bergendorff/Sveriges Radio.
Murare från Egypten bygger lyxvilla i Abu Dhabi under obligatoriska middagsvilan.
4 av 7
Murare från Egypten bygger lyxvilla i Abu Dhabi under obligatoriska middagsvilan. Foto: Johan Bergendorff/Sveriges Radio.
Byggjobbare i Förenade Arabemiraten bor ofta 10 man i minimala rum
5 av 7
Byggjobbare i Förenade Arabemiraten bor ofta 10 man i minimala rum. Foto: Johan Bergendorff/Sveriges Radio.
Inom några timmar dör människor av en våttemperatur över 35 C, säger professor Jeremy Pal vid Loyola Marymount University i Los Angeles.
6 av 7
Inom några timmar dör människor av en våttemperatur över 35 C, säger professor Jeremy Pal vid Loyola Marymount University i Los Angeles. Foto: Johan Bergendorff/Sveriges Radio.
Prof. Jos Lelieveld på Max Planck Mainz varnar för att många kan tvingas migrera från Nordafrika och Mellanöstern framöver pga hettan
7 av 7
Prof. Jos Lelieveld på Max Planck Mainz varnar för att många kan tvingas migrera från Nordafrika och Mellanöstern framöver pga hettan. Foto: Johan Bergendorff/Sveriges Radio.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch varnar för att de migrantarbetare som bygger inför fotbolls-VM i Dubai riskerar att dö i hettan och den höga luftfuktigheten. Klimatprognoserna pekar dessutom mot dagar med dödlig hetta för alla som vistas utomhus i gulfstaterna om inte klimatutsläppen stoppas.

Det är fredag och vilodag i Abu Dhabi, men många byggarbetare jobbar ändå. Det är 43 grader och luftfuktigheten är 52 procent. Det är som att vara i en riktigt varm våtbastu, fast utan att kunna öppna dörren och ta en dusch när kroppen inte längre orkar med. Det rinner från pannan på de egyptiska migrantarbetarna och skjortorna är dyngsura när de murar en flott jättevilla i marmor åt emiratier.

– Kroppen funkar inte ordentligt i hettan, förklarar muraren Jameel och flera av de andra arbetarna intygar att de också känt sig yra ibland.

– Men vad ska vi göra, vi måste arbeta för att få ihop pengar så vi kan skicka hem till våra familjer i Egypten, förklarar han medan kollegorna nickar.

Därför murar de också när de nya statliga reglerna säger att det är förbjudet. Man får inte jobba i värmen mellan klockan 12.30 till 15 från mitten av juni till mitten av september.

Många byggjobbare har blivit lovade minst 5000 kronor i månadslön före de kom hit, sen får de bara en bråkdel när de väl börjat och är nu skyldiga stora summor för flygbiljett och arbetsvisum.

Det är en fälla säger en man som tidigare varit förman på ett bygge, men som inte vågar gå ut med sitt förnamn för att han riskerar fängelse och tortyr om han talar illa om landet.

Förenade Arabemiraten har fått internationell kritik för de närmast slavlika förhållanden som migrantarbetarna arbetar under. De utgör nästan 90 procent av befolkningen. Myndigheterna har under senaste åren infört tidsregler för att minska risken att arbetare dör av värmeslag och dragit igång informationskampanjer att det är viktigt att dricka.'

Åtgärderna räcker inte, säger Human Right Watch mellanösternexpert Nicholas McGeehan. Han har skrivit en ny rapport om värmeriskerna i grannlandet Qatar, men han har jobbat många år i Förenade Arabemiraten med arbetarskydd och säger att situationen är lika illa här.

– Om man tittar på myndigheternas egna regler för när det är för farligt att jobba så kan det vara hälsovådligt varmt och fuktigt både på förmiddagen och senare på eftermiddagen efter rasten och redan i maj och senare i september när det alltså är fritt fram att bedriva hårt kroppsarbete hela dagen, enligt Nicholas McGeehan.

I Qatar finns inga officiella siffror efter 2012 över hur många migrantarbetare som dött i landet, men den fem år gamla statistiken visar att dödsorsaken inte är fastställd i tre fjärdedelar av de över 500 fallen fallen och att inga obduktioner görs. Arbetarna skickas bara hem i kistor till familjen i Indien, Pakistan, Bangladesh, Filippinerna eller Egypten. Situationen är likadan i Förenade Arabemiraten där människorättsorganisationen också begärt ut dödsfallsstatistik utan framgång.

Jag är orolig att det pågår en medveten mörläggning av att ett stort antal migrantarbetare jobbar ihjäl sig på byggena i Qatar och Förenade arabemiraten, säger Nicholas McGeehan.

Human Rights Watch hoppas att det internationella fotbollsförbundet FIFA och de nationella fotbollsförbunden nu ska att begära utredningar av dödsfall på VM-byggen åtminstone i Qatar och försöka tvinga fram regler som verkligen stoppar risken att dö av hetta på jobbet i gulfstaterna.

I arbetarbarackerna där byggjobbare vilar ut efter dagens stekheta vedermödor trängs tio personer i varje minimalt sovrum och luften känns tunga att andas. Särskilt när det är strömavbrott och luftkonditioneringen inte fungerar.

Några lagar billig men näringsfattig mat över gaslågor i skitiga kök, andra tvättar av sig svetten i toabås där andra nyss lättat sina behov. Jag hör mig för om arbetsförhållandena på byggena och det dröjer inte länge förrän folk berättar att man sett kollegor dö av värmeslag.

Aslam från Pakistan ringde efter ambulans när en byggjobbare intill segnat ned, men när den kom fram var det för sent. Själv svimmade han förra året på jobbet av hetta och uttorkning.

– Det svartnade för ögonen, berättar Aslam.

Han kände en enorm törst och benen vek sig, men han lyckades ropa på en kollega som såg till att han kom till sjukhus och efter flera liters dropp så tillfrisknade han. Risken är annars stor att njurarna slås ut på grund av vätske- och saltbrist.

En grupp migrantarbetare utan arbetstillstånd vittnar om hur de såg en byggjobbare från Bangladesh som svimmade på bussen hem från jobbet häromdagen och dog av värmeslag. Det var över 50 procents luftfuktighet och 46 grader i skuggan redan före lunch, och det är en hälsofarlig hetta.

Runt hälften av arbetsgivarna ser till att det finns gratis vatten att dricka på byggena och luftkonditionerade vilorum, andra struntar i reglerna, berättar Muhammed från Bangladesh. Trycket är hårt att bli klara med husen i tid.

Byggarbetaren Saifullah från Pakistan svimmade av värmeslag för ett tag sedan, berättar han, men eftersom han är illegalt i landet och därför inte har någon sjukförsäkring hade han inte råd att söka vård utan tog sig bara hem till arbetarbaracken och vilade med löneavdrag.

Så här ser arbetssituationen ut idag för de som ska se till att det blir fotbolls-VM från Qatar på TV år 2022 och att turisterna ska kunna shoppa loss och solbada i Dubai. Men klimatprognoserna pekar mot nya värmerekord framöver.

Dödlig hetta väntar om koldioxidutsläppen fortsätter som idag för alla som är utomhus i gulfstaternas storstäder, enligt detaljerade prognoser av professor Jeremy Pal som jag träffar på Loyola Marymount University i Los Angeles.

Professor Jeremy Pal och hans kollegors datormodeller, samma som FN:s klimatrapport citerar, visar enstaka dagar före år 2100 i gulfstaterna där den så kallade våttemperaturen som är ett mått på hur varmt det är i kombination med luftfuktighet kommer att överskrida 35 grader om inte klimatutsläppen minskar snart och tvågradersgränsen hålls. Vid de våttemperaturerna dör även vältränade friska personer inom några timmar eftersom kroppen inte kan kyla ned sig genom svett längre.

Kring Indus och Ganges dalgångar i Indien, Pakistan och Bangladesh där en femtedel av jordens befolkning lever hotar samma sak  att inträffa inom 50 år har Jeremy Pal nu visat. Flera andra forskargrupper har kommit till liknande resultat:

Professor Jos Lelieveld är chef för Max Planck institutet för kemi i Mainz i Tyskland. Han har också fått fram dödliga temperaturer i sina prognoser för Mellanöstern och Nordafrika under innevarande sekel om den globala uppvärmningen inte stoppas. Resultaten är dessutom betydligt säkrare än andra klimatförutsägelser säger han, eftersom ökenklimat inte har någon komplicerad markfukt och få moln att ta hänsyn till på sommaren.

Kombinationen av allt mer dammpartiklar i luften, storstädernas heta mörka asfalt och de grunda vattnen i arabiska gulfen som ger hög avdunstning är förödande för temperaturen och Jos Lelieveld förutspår politiska omvälvningar när många människor sannolikt tvingas fly hettan.

– De rika i Mellanöstern och Nordafrika kan stanna inomhus i luftkonditionering, men de fattiga kommer försöka ta sig till svalare länder i till exempel Europa, så detta är en framtid som våra barn och barnbarn måste möta om vi inte löser klimatproblemen idag, säger professor Jos Lelieveld i Mainz.

Åter till bygget av en lyxvilla i Abu dhabi där egyptiska arbetare trotsar den obligatoriska middagsvilan medan svetten lackar. Jag frågar vad de tänker om en framtid där kanske dödlig hetta väntar i den globala uppvärmningens spår?

– Vi vet inte så mycket om klimatförändringarna. Vi måste tjäna pengar till våra familjer även om det blir ännu varmare. Vi får väl jobba på natten, svarar muraren Jameel. Inga problem, även om vi dör på kuppen.

Men Nazrul från Bangladesh håller inte med.

– Blir det ännu varmare framöver i gulfländerna så kommer jag att flytta hem till min fru och mina barn, säger Nazrul.

Jag har inte hjärta att säga honom att klimatprognoserna pekar mot dödlig hetta även i Bangladesh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".