Fyra tolvåriga killar med armarna om varandra.
1 av 3
Sharif, Abdi, Bakar och Ahmed är tolv år och går på Charlottenborgsskolan i Motala. Foto: Ulla Engberg/Sverigs Radio
En kvinna och två män står på en skolgård och tittar in i kameran.
2 av 3
Läraren Ann-Sofie Fredriksson, rektorn Daniel Rask och läraren Daniel Alfheim på charlottenborgsskolan i Motala. Foto: Ulla Engberg/Sveriges Radio
En kvinna vid en byst av Gustav Vasa.
3 av 3
Gunilla Jåfs är rektor på Gustav Vasaskolan i Vallentuna. Foto: Ulla Engberg/Sveriges Radio

Tiotalet skolor inför betyg i fyran

Rektor: Med betyg kommer det att bli tydligare för elever och föräldrar
7:54 min

Ett tiotal skolor kommer från och med i höst att ge betyg redan i årskurs fyra. Vi besöker den enda kommunala skola som ska delta i försöket - Gustav Vasaskolan i Vallentuna - samt skolan där man vägde för och nackdelar, innan man bestämde sig för att hoppa av: Charlottenborgskolan i Motala.

En kompromiss mellan regeringen och Alliansen ledde i höstas till att man gav klartecken till att upp till 100 av landets 3.600 mellanstadieskolor skulle få - på försök - införa betyg från årskurs fyra från och med i höst.

Men intresset har varit mycket svalt. I början av sommaren stod det klart att endast tolv skolor har anmält sig. Det har nu hunnit minskas ned till elva, efter att en skola har hoppat av. Ytterligare en skola har kompletteringar att göra till sin ansökan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".