De flesta migranter och flyktingar kommer med båt över Medelhavet, men det är svårt att ställa människosmugglarna inför rätta.
De flesta migranter och flyktingar kommer med båt över Medelhavet, men det är svårt att ställa människosmugglarna inför rätta. Foto: Santi Palacios/TT
STUDIO ETT FREDAG 11 AUGUSTI

Svårt att ställa människosmugglare inför rätta

"En låg påföljd när 13 personer mist livet"
9:49 min

De senaste dagarna har det kommit rapporter om de allt grymmare metoder som används av flyktingsmugglare. Utanför Jemens kust har exempelvis ett 50-tal migranter från Somalia och Etiopien drunknat efter att de knuffats ner i vattnet av smugglare. Detta eftersom smugglarna varit rädda att gripas då de närmade sig kusten.

Trots att många människosmugglare grips är det få som fälls för brott. Men idag dömde tysk domstol tre män från Syrien, boende i Tyskland, för inblandning i människosmuggling. Hör Daniel Alling, Sveriges Radios utsände i Tyskland, kommentera domen. Hör även Anna Svedin på internationella åklagarkammaren, om varför det är så svårt att ställa smugglarna inför rätta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".