Exteriör: en liten båt vid stranden på väg ut på vattnet, fylld med barn och några vuxna. Palestinaflagga. Gaza
1 av 5
Några tar båten ut ett par hundra meter för att nå renare vatten. Foto: Stephanie Zakrisson/Sveriges Radio
Exteriör: strand Gaza, Palestina. Fyra barn och en pappa.
2 av 5
Familjen al-Jamala badar glatt i vågorna. "Vi hittade en sträcka som ser ren ut, det går inte att stoppa barnen från att hoppa i" säger pappa Mahmoud. Foto: Stephanie Zakrisson/Sveriges Radio
Ett utloppen för avloppsvatten i Gaza.
3 av 5
Ett av utloppen för avloppsvattnet som spolas rakt ut i havet eftersom reningsverken inte klarar av vattenmängderna i elbristen. Foto: Stephanie Zakrisson/Sveriges Radio
Läkaren Suhail Matar
4 av 5
"Det är närmast en epidemi" säger läkaren Suhail Matar om alla som blivit sjuka av vattnet. Hans fru och två barn har också drabbats. Foto: Stephanie Zakrisson/Sveriges Radio
Barn leker i vattnet och badleksaker säljes på Gazas strand där föroreningarna i vattnet nått kritiska nivåer.
5 av 5
Barn leker i vattnet och badleksaker säljes på Gazas strand där föroreningarna i vattnet nått kritiska nivåer. Foto: Stephanie Zakrisson/Sveriges Radio

Många sjuka av Gazas förorenade havsvatten

"Min son kräktes och hade diarré i fyra dagar"
5:51 min

Den minskade eltillgången har fått stora konsekvenser för Gazaborna. Med bara ett par timmars el per dygn försvåras vardagliga saker som att tvätta, laga mat, ladda telefoner. När reningsverken inte har tillräckligt med el så spolas avloppsvatten rakt ut i havet.

Solen håller på att gå ned över Gazas strand. En häst-och-vagn överbelamrad med olika färgglada badringar och uppblåsbara leksaker passerar sakta förbi längs med vattenbrynet.

En grupp barn leker i vattnet och springer upp och ner i strandkanten i takt med vågorna som rullar in. Färgen på vågorna? Grumligt blå-brun på många ställen, men just här är det lite klarare.

– Jag badar bara där det ser rent ut, är det brunt eller grönt hoppar jag inte i, säger tioåriga Hala Hammad.

Men en bit bort finns ett av utloppen där avloppsvattnet spolas ut. Det luktar sopor och avföring, det ligger plastflaskor, soppåsar och papper i vattenkanten. Runt tjugo meter bort badar familjen al-Jamala glatt.

– Det är skräp och annat i vattnet, säger pappa Mahmoud, men den här delen känns renast. Han har kört längs stranden och letat efter en bra plats. 

– Det går inte stoppa barnen från att bada, så fort de ser havet vill de i, säger han.

Att vattnet här är förorenat är inte ett nytt problem – men nivåerna nu är farligt höga. I en mätning från kustmyndigheten är 73% av havsvattnet längs Gazaremsans kust förorenat, jämfört med 40-50% förra året. Anledningen är bristen på el. Reningsverken klarar inte av vattenmängderna så avloppsvatten spolas ut i havet för att det måste ta vägen någonstans.

Bakom elkrisen ligger ett politiskt maktspel mellan det palestinska styret på Västbanken, som betalar elen, och Hamas som kontrollerar Gaza. I ett försök att pressa Hamas att bland annat anordna val i Gaza och föra dialog med styret på Västbanken, bestämde sig den palestinske presidenten Mahmoud Abbas för att dra ner på pengarna som bekostar el från Israel till Gaza. 

Nu är eltimmarna nere i runt tre-fyra timmar per dygn. När de inträffar måste Gazaborna göra allt det som behövs i ett vanligt hushåll, oavsett vilken tid på dygnet det är. 

– Du måste gå upp och tvätta, städa och baka, säger flerbarnsmamman Suad Ahmad. Oavsett vilken tid på dygnet det är, det orsakar många problem i familjen.

Hennes familj försöker som många andra lösa det genom att låna en generator för att få ström några timmar extra. Men då tillkommer kostnaden för bränsle och det har inte alla råd med.

Strandremsan är en tillflykt för många, särskilt när de inte kan använda luftkonditioneringen hemma och temperaturen ligger runt 35 grader.

– Jag badar inte, men jag tycker om att sitta på klippan här och njuta av utsikten säger Suad Ahmad.

De som ändå tar sig ett dopp riskerar att bli sjuka av vattnet. Många har fått hudutslag efter att ha badat. Läkaren Suhail Matar fick själv ta hand om båda sina barn och sin fru när de blev sjuka efter att ha badat i havet. 

– Min son kräktes och hade diarré i fyra dagar, berättar han.

Sonen behövde dropp för att han skulle återfå vätska i kroppen När Suhail Matar rådfrågade sin kollega på sjukhuset, en barnläkare, fick han veta att de fått in mängder av barn som drabbats. En epidemi, kallade han det för.

Suhail Matar är kritisk till den palestinske presidenten Mahmoud Abbas taktik för att sätta press på Hamas. Både när det gäller elen, och att det palestinska styret på Västbanken dragit ner på pengarna som går till sjukvårdspersonal. 

– Tanken är rätt, säger han, ska Hamas styra Gaza så borde de också ta ansvaret och bekosta allt som behövs eller lämna över det till Abbas, men det här tillvägagångssättet är fel. Det här drabbar bara Gazas folk, säger Suhail Matar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".