Många unga kontaktar Origo
Sedan den nationella stödtelefonen öppnade för tre år sedan har det kommit in 64 fall där flickor och kvinnor blivit bortgifta mot sin vilja. Foto: Jessica Gow/TT

Helena räddar flickor utsatta för heders våld

"Det här är ett enormt trauma och det gör väldigt ont"
14 min

Gymnasieläraren har under sommaren hjälpt tre unga tjejer tillbaka till Sverige efter att de blivit bortförda. Vår reporter Alexandra Sannemalm har träffat henne. Hör också Jenny Edin, kommissarie och nationellt ansvarig för heders relaterad brottslighet inom Polisen.

Det är inte självklart att alla elever är tillbaka på plats i skolbänken. Sommarlovet är nämligen en riskfaktor för personer som lever under hedersrelaterat våld och förtryck. Sedan den nationella stödtelefonen öppnade för tre år sedan har det kommit in 64 fall där flickor och kvinnor blivit bortgifta mot sin vilja.

"Sara" och hennes bror har lyckats hämta hem sina småsystrar som tvingades med på resa till föräldrarnas hemländer och där utsatts för våld och hot.

– Jag blev arg över att mina föräldrar trodde att jag och min bror skulle acceptera och vara tysta om det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".