Matningsdags i Nahed Jumas fiskeodling. När elen försvinner måste han använda en generator för att få in syre i bassängerna, annars dör fisken.
1 av 4
Matningsdags i Nahed Jumas fiskeodling. När elen försvinner måste han använda en generator för att få in syre i bassängerna, annars dör fisken. Foto: Stephanie Zakrisson/Sveriges Radio
Hussam Masaoud köper fisk av Nahed Juma. "Jag vågar inte låta mina barn äta fisk från havet nu när det är så förorenat" säger han.
2 av 4
Hussam Masaoud köper fisk av Nahed Juma. "Jag vågar inte låta mina barn äta fisk från havet nu när det är så förorenat" säger han. Foto: Stephanie Zakrisson/Sveriges Radio
Fiskmarknaden i hamnen. Lådorna brukade vara fulla till bredden för tio år sedan, säger fiskare Fawzi Alnajjar.
3 av 4
Fiskmarknaden i hamnen. Lådorna brukade vara fulla till bredden för tio år sedan, säger fiskare Fawzi Alnajjar. Foto: Stephanie Zakrisson/Sveriges Radio
Ahmed al-Hesi tar en paus i försäljningen. Under natten har han fått in 20 lådor med fisk, men för tio år sedan kunde det vara 100 eller ännu mer.
4 av 4
Ahmed al-Hesi tar en paus i försäljningen. Under natten har han fått in 20 lådor med fisk, men för tio år sedan kunde det vara 100 eller ännu mer. Foto: Stephanie Zakrisson/Sveriges Radio.

Fiske ett allt svårare levebröd i Gaza

"Aldrig att jag skulle äta den där fisken"
8:09 min

Fisket är ett viktigt levebröd för många men fiskebåtarna tillåts inte att åka så långt ut som yrkesfiskarna vill. Hur vet man egentligen att fisken är säker att äta nu när elbristen lett till att avloppsvatten spolas rakt ut i havet? Hör reportage av Stephanie Zakrisson.

Solen har precis gått upp över Gazas strand. Hamnen är full av färgglada fiskebåtar och plastbackarna med nattens fångst står uppradade på marken. Budgivning pågår och ivriga händer omringar fiskutroparen. De som köpt vad de behöver lastar vagnar bakpå hästar som står uppradade på vägen.

27-årige fiskaren Ahmed al-Hesi har varit ute på havet under natten. 20 lådors fångst fick han med sig som han nu försöker sälja: 

– Men för tio år sedan, då kunde vi få 100 eller 200 lådor, säger Ahmed al-Hesi.

Det han syftar på är skillnaden sedan Hamas tog över Gaza och Israel svarade med hårdare kontroller av vattnet längs landremsan.  

– Vi får bara befinna oss mellan tre och sex sjömil ut, säger Ahmed al-Hesi.

Ibland tillåts fiske upp till nio sjömil ut, under sardinsäsongen till exempel. Men de fiskrikare vattnen finns längre ut, närmare den gräns på 20 sjömil som var överenskommelsen i Oslofördraget 1995. Det kommer regelbundet rapporter om att israeliska fartyg beskjutit Gazas fiskare eller stoppat båtar när de kommit för långt ut.

45-årige fiskaren Fawzi Alnajjar köpslår med några intresserade restaurangägare. 30 shekel blir priset för en halvfull låda, förr brukade de fyllas till brädden. 

– Det är som natt och dag, skillnaden på de här åren, säger han. Det går knappt att täcka omkostnaderna nu, särskilt bränslet är så dyrt. Men andra jobb är svåra att hitta.

Från vattnet bredvid piren kommer ibland pustar av en sopliknande doft från avloppsvattnet som spolas ut på grund av Gazas elkris. Eltillgången är nere i runt tre-fyra timmar per dygn sedan den palestinske presidenten på Västbanken, Mahmoud Abbas, dragit ner på elbetalningarna till Israel i ett försök att sätta press på Hamas som styr Gaza. Nu räcker inte elen till reningsverkens behov så avloppsvattnet spolas ut längs med kustremsan.

Har det påverkat situationen för er och fisket? frågar jag Fawzi Alnajjar. 

– Nej inte för oss, vi åker tillräckligt långt ut för att det vattnet inte ska nå fisken, svarar han. 

Lite längre bort längs stranden står några män och fiskar. Jag går bort till dem och frågar om de inte är oroliga för att äta fisken de fångar så nära utsläppen i havet.

– Nejdå det spelar ingen roll, fisken är ren, svarar de flesta.

Och Ahmed al-Hesi på fiskmarknaden förstår dem.  

– Om jag så var tvungen att fiska i skit eller avföring skulle jag göra även det. Det viktiga är att kunna fiska, säger han.

Jag åker och träffar Muhammed Lubad som studerat mikrobiologi och arbetat som livsmedelsinspektör i Gaza. 

– Aldrig att jag skulle äta den där fisken, säger han.

Själv köper Muhammed bara importerad fryst fisk, när han har råd.

Han oroas av att så många tycks omedvetna om riskerna med fisken som fångas nära kusten. 

– Avloppsvattnet spolas ut i havet utan att genomgå en reningsprocess, och kan därför innehålla livsfarliga substanser, säger Muhammed Lubad. 

– Det är så klart bättre att äta fisk som fiskats från båtarna, men det gäller att de är tillräckligt långt ut för att det ska vara säkert. Och så beror det på vilken fisk det handlar om. Vissa sorter äter partiklar ur avloppsvattnet, som multfisk eller krabba, säger Muhammed Lubad. 

Största risken är enligt honom E.coli-bakterier, och så finns det viss risk för hepatit. 

– Men folk vet inte att det är farligt, för det är knappt tillåtet att prata om det, om något som är negativt här, säger Muhammed Lubad uppgivet.

Några kilometer söderut från hamnen har Nahed Juma sedan ett par år tillbaka funnit ett annat sätt att livnära sig på fisk – genom att föda upp den. Under ett stort blått tält nära stranden ryms runda blå plastbassänger med fisk, upp till 14 månader gamla. Ynglen kommer från Grekland och köps via Israel.

När jag kommer dit har det precis varit strömavbrott, så Nahed fick sätta igång generatorn.

– När strömmen försvinner så stannar snurrorna som ser till så att syre kommer in i bassängerna, och får fisken inte syre så dör den, berättar Nahed.

Nu när det bara finns el ett par timmar per dygn går generatorn på högvarv. Skulle den gå sönder, då blir det riktigt illa, säger Nahed Juma.

17 000 fiskar finns i de runda bassängerna, av sorten guldsparid. Enligt Nahed ska den vara fantastisk att grilla.

 Vi går förbi bassängerna och ner till restaurangen som ligger precis vid stranden. 

– Affärerna går bra, säger Nahed. Våra kunder vet att vår fisk är ren, det är därför de kommer till oss.

Men det förorenade havsvattnet har lett till problem även när det gäller det. Vattnet till bassängerna tas från brunnar inte långt från stranden, det är alltså havsvatten som filtreras genom marken.

Nahed Juma berättar att det hade läckt in avloppsvatten i brunnen för ett tag sedan, de upptäckte höga halter av ammoniak i vattnet när det testades. Så en ny brunn fick grävas, ett par hundra meter längre upp från havet. De nya testerna visade på att vattnet där var rent.

Några kunder har dykt upp vid bassängerna och Nahed skyndar in igen för att hjälpa till. Flerbarnspappan Hussam Masaoud står med håven i handen, tre fiskar sprattlar i nätet och han ber Nahed att rensa och filéa dem.

Hussam vågar inte längre äta fisk som fångats i havet längs kusten.

– Jag har ju barn, säger Hussam Masaoud och gestikulerar mot barnen som står och tittar på när Nahed rensar fisken. Det är därför jag kommer hit, jag är rädd att de ska fara illa av att äta fisk från havet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".