Per och Torsten
1 av 5
Per Eckersten, t.v. och Torsten Werner vill stoppa gruvplanerna. Foto: Sören Granath/Sveriges Radio
Harry Franzén, ICA-handlaren som utmanade Systembolaget och nu stödjer palner på en kaolingruva
2 av 5
Harry Franzén, ICA-handlaren som utmanade Systembolaget och som nu är positiv till en kaolingruva. Foto: Sören Granath/Sveriges Radio
Lars Alm
3 av 5
Lars Alm, VD Svenska Kaolin AB. Tycker han har rätt att få sin sak prövad av domstolen. Foto: Sören Granath/Sveriges Radio
Ängen
4 av 5
Billinge Fälad. Här planeras för en kaolingruva. Foto: Sören Granath/Sveriges Radio
Publik
5 av 5
Fullsatta när Mark- och Miljödomstolen hade huvudförhandling i Röstånga. Foto: Sören Granath/Sveriges Radio

30-årig miljöstrid – inget slut i sikte

I slutet av oktober kommer Mark- och miljödomstolens beslut
9:18 min

I ett litet samhälle i mellersta Skåne har en infekterad miljöstrid i 30 års tid rört upp känslor i bygden. Den har kostat tvåsiffriga miljonbelopp i form av konsultarvoden och bollats till synes ändlöst mellan myndigheter och olika intressen och ännu är det oklart när frågan är avgjord.

Hur länge kan egentligen en miljötvist få pågår? I det här fallet handlar det om mängder av konsulter och jurister som kopplats in liksom experter på Naturvårdsverket och Länsstyrelsen och tjänstemän på de inblandade kommunerna Eslöv, Svalöv och Klippan. 

Svenska Kaolin AB har tidigare fått avslag på sin miljöprövning hos Mark- och Miljödomstolen i Växjö, men har tagit fram nytt material och därför åter sökt miljötillstånd för brytning av kaolin. Det betyder att den infekterade miljöstriden är långtifrån över, trots att den pågått ända sedan 80-talet när den första provbrytningen gjordes.

Många i bygden pekar på risker för människor och djurs hälsa, buller från tung trafik till och från gruvan och oron gäller också risken för sänkta grundvattennivåer och därmed sinande brunnar. Men bolaget följer villkoren för miljölagstiftningen och har all rätt att få saken prövad av domstolen, svarar Lars Alm, VD för Svenska Kaolin AB.

Gruvmotståndare säger att det också handlar om att bevara ett av Skånes sista tysta områden. De pekar på att den tänkta gruvtäkten i Billinge Fälad i Eslövs kommun ligger nära Natura 2000-reservatet Jällabjär, som är ett populärt friluftsområde för turister.

Motståndet i bygden verkar kompakt. Men det finns också de som välkomnar en gruva och de jobb det skulle innebära och som menar att gruvmotståndarna bild av miljöhoten är överdriven. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".