Ibrahim Baylan.
Ibrahim Baylan. Foto: Christine Olsson/TT.
STUDIO ETT TISDAG 29 AUGUSTI

Transportstyrelsen och regeringen

Baylan: Uppenbart att det har vidtagits åtgärder
14 min

Sen statsminister Stefan Löfvens statssekreterare avgått i helgen har regeringen avböjt att kommentera, förrän nu. Samordningsminister Ibrahim Baylan tycker åtgärder har vidtagits:

– Man har minimerat de risker som funnit när transportstyrelsen la ut sin information på outsourcing, säger Baylan.

Framförallt är Ibrahim Baylan kritisk till tidigare regerings syn på outsourcing. 

– Det som sticker ut är naivitet som finns både bland myndighet men också i vårt samhälle kring att lägga ut sådan här information för att spara lite pengar.

 

i måndagens Studio Ett krävde Sverigedemokraternas pratiledare Jimmie Åkesson att statsminister Stefan Löfven avgår men det är inget Ibrahim Baylan oroar sig för:

–  Jimmie Åkesson är inte särskilt seriös, att han vill att vi ska avgå är ingen nyhet. KU har startat sin gransknning, det rimliga och seriösa är att invänta svar och sen dra slutsatser.

Men enligt Fredrik Furtenbach, Ekots politiska kommentator, finns en medveten strategi bakom statsministerns statssekreterares avgång.

– Det var en akut krishantering som skulle skydda statsministern.

Vad händer om det blir en misstroendeförklaring mot statsministern?

–  Då behöver regeringen avgå, antingen blir det nyval eller får talman utse någon annan. Men det kommer inte bli så eftersom centern och liberalerna vill inte ha regeringskris så nära inför valet för att då skulle de bli beroende av Sverigedemokraterna.

Relaterat

Mer om Svensk politik

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".