Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.
En pojke tittar ner på demonstranterna som samlats utanför presidentpalatset i Guatemala.
1 av 4
En pojke tittar ner på demonstranterna som samlats utanför presidentpalatset i Guatemala. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
Lenina Garcia är nyvald ordförande för studentkåren på San Carlos-universitetet, som länge plågats av korruption.
2 av 4
Lenina Garcia är nyvald ordförande för studentkåren på San Carlos-universitetet, som länge plågats av korruption. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
Andres Quesada och Gabriel Wer har grundat rörelsen "Justicia Ya" (rättvisa nu) som organiserat flera protester både mot Guatemalas förre och nuvarande president.
3 av 4
Andres Quesada och Gabriel Wer har grundat rörelsen "Justicia Ya" (rättvisa nu) som organiserat flera protester både mot Guatemalas förre och nuvarande president. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
Viviana Chach går på gymnasiet men hoppas kunna studera vidare. "Mina föräldrar var oroliga i början när jag gick på demonstrationer - men nu händer det att de följer med"
4 av 4
Viviana Chach går på gymnasiet men hoppas kunna studera vidare. "Mina föräldrar var oroliga i början när jag gick på demonstrationer - men nu händer det att de följer med" Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.

Guatemalas unga kämpar mot korruption

"Vi kräver rättvisa och politiska reformer"
8:18 min

I veckan tog högsta domstolen i Guatemala beslut om att landets president Jimmy Morales bör åtalas för korruption, men först måste kongressen rösta för att inleda ett åtal. Det är bara två år sedan Guatemalas tidigare president tvingades avgå efter korruptionsanklagelser. Då protesterade hundratusentals, särskilt unga guatemalaner, utanför presidentpalatset. Men den här gången är demonstrationerna betydligt mindre. Hör reportage av vår Latinamerikakorrespondent Lotten Collin.

”Politiker! Gör ert jobb – rösta ja till åtalet” skriker människorna som samlats utanför presidentpalatset i Guatemala City. Deras ramsor drunknar nästan i trumvirvlarna. De är inte så många, bara runt 50 personer.

Demonstranterna står bara ett par kvarter från kongressen, där politikerna snart ska ta beslut om att inleda åtal mot president Jimmy Morales, som anklagas för att ha tagit emot illegala kampanjbidrag. Om kongressen röstar för åtal kommer presidenten tvingas avgå, precis som sin föregångare, Otto Perez Molina, som avgick 2015. Även han anklagades för korruption, men då, för två år sen, hade de hundratusentals guatemalanerna som samlades här på torget inga problem med att överrösta trummorna.

– Då var det fullt av guatemalanska flaggor, vuvuzela-tutor, och hemmagjorda plakat här nästan dygnet runt. Jag minns att det var första gången jag kände mig som en del av något större säger Gabriel Wer, när vi ses utanför presidentpalatset dagen därpå.

Gabriel Wer och Andres Quesada sitter på en parkbänk och tittar ut över det öde torget. Det var de som kallade till den första demonstrationen mot den dåvarande presidenten Otto Perez Molina 2015. Strax därefter bildade de organisationen ”Justicia Ya” (rättvisa nu). Jag frågar varför det inte kommer lika mycket människor till deras demonstrationer idag som det gjorde då.

– Det är lättare att protestera mot något än för något. Då krävde vi bara president Perez Molinas avgång. Nu kräver vi andra saker: rättvisa, politiska reformer, en förändring av hur politiska partier finansieras. Det är svårare att mobilisera människor för sådana förslag, säger Andres Quesada, samtidigt som en gammal kvinna drar sin plingande glassvagn flera varv runt oss i hopp om att få napp.

Gabriel Wer konstaterar att kampen mot korruption inte längre har samma stöd från etablissemanget.

– President Jimmy Morales har allierade i kongressen eftersom många ledamöter där vill stoppa korruptionsåtalet. De är rädda för att dom själva ska åka dit för liknande anklagelser. Samma sak gäller företagsledare som utreds för att ha mutat politiker. Tillsammans har de satt igång en smutskampanj mot oss och andra organisationer som kämpar mot korruptionen, de säger att vi är kommunister som vill göra Guatemala till nytt Venezuela, säger Gabriel Wer.

Trots polariseringen och smutskastningen är både Gabriel och Andres hoppfulla.

– Även om det inte kommer lika mycket folk till demonstrationerna nu så finns en större medvetenhet. Nästan varje dag ser jag vänner som aldrig tidigare varit intresserade av politik skriva om krisen på sociala medier, jag tolkar det som att unga guatemalaner faktiskt politiserats, säger Gabriel Wer. Han blir avbruten av Andres Quesada:

– Det tydligaste tecknet på det är ju valet av studentkårsordförande på universitetet. Det är en verklig förändring, säger han.

Universidad de San Carlos är Guatemalas enda statliga universitet. I mitten av förra århundradet var det ett av Latinamerikas mest prestigefyllda lärosäten, men idag är många av de ståtliga betongbyggnaderna nedgångna, till stor del på grund av korruptionen som ätit sig in i hela Guatemalas utbildningssystem. Studentkåren är ett tydligt exempel, säger den nyvalde ordföranden Lenina Garcia.

– Studentkåren på San Carlos har ända sedan inbördeskriget kontrollerats av människor som inte ens studerar här på universitetet. De har koppling till högt uppsatta militärer och politiker och har med universitetsledningens goda minne kunnat sitta kvar utan att det hållits några val. Alla studenter måste betala avgift till studentkåren, men ingen vet vart pengarna har gått, inte till oss elever i alla fall, säger Lenina Garcia.

– Det tog oss 17 år att våga höja våra röster och kräva ett allmänt val till studentkåren. Det var fantastiskt att se att så många deltog, säger Lenina Garcia, som skämtar om att pappersstrimlaren nog går varm inne på kårkontoret nu, så att det inte ska finnas några spår av korruptionen när hon tillträder som ny ordförande om tre dagar.

Lenina är övertygad om att det var protesterna 2015 som väckte studenternas aptit på demokrati -även inne på universitetet.

– Jag mötte många klasskamrater på demonstrationerna då för två år sedan som sa ”nu när vi fått presidenten att avgå så måste vi städa upp inne på universitetet också, ta tillbaka studentkåren”, säger Lenina Garcia.

– Det kanske inte är lika många som är där på torget och protesterar nu, men det betyder inte att vi slutat bry oss, utan att kampen mot korruption pågår på flera olika ställen samtidigt.

Tillbaka till torget utanför presidentpalatset. Jag slås av att ramsorna är nästan desamma som för två år sen, bara presidentens namn har bytts ut. Inklämd mellan två pelare står Viviana Chach. Hon är 16 år och går på gymnasiet.

– I vårt klassrum saknar vi allt från pennor till skolbänkar. Men det är först nu som jag förstått att det beror på korruptionen, säger Viviana. Hon drömmer om att studera psykologi på universitetet.

– Mina föräldrar kunde inte ens gå klart grundskolan, de var tvungna att börja arbeta redan som barn. I början var de oroliga när jag gick på demonstrationer och sa att jag inte skulle lägga mig i politik. Men vet du, numera händer det faktiskt att dom följer med för att protestera, säger Vivian Chach.

Mer om Guatemala

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".