Luis López och Nathi Nacenta demonstrerar i Barcelona för rätten att hålla en folkomröstning.
1 av 2
Luis López och Nathi Nacenta demonstrerar i Barcelona för rätten att hålla en folkomröstning. Foto: Margareta Svensson/Sveriges Radio.
Juan José López Burniol hat skrivit en bok om spansk federalism och ökad självständighet för Katalonien.
2 av 2
Juan José López Burniol hat skrivit en bok om spansk federalism och ökad självständighet för Katalonien. Foto: Margareta Svensson/Sveriges Radio.

Ett splittrat Katalonien inför valet på söndag

"Problem uppstår när man använder hjärtat istället för huvudet i den här debatten"
6:07 min

Folkomröstning eller inte folkomröstning, det är den stora frågan i Katalonien just nu. En folkomröstning som kan leda till att Katalonien bryter sig loss från Spanien. Men det är också en fråga som delar katalanerna sinsemellan. De senaste veckorna har demonstrationerna för rätten att folkomrösta avlöst varandra, men det finns också de som tycker att frågan är fel ställd och som inte vill rösta alls. Reportage av Margareta Svensson.

"Önskar ni att Katalonien blir en självständig stat i form av en republik?" står det på två valsedlar i stort format som Luis Lopéz och Nathi Nacenta håller i på en av de många protestmöten som ägt rum i Barcelona under den senaste veckan.

De som demonstrerar för rätten att hålla en folkomröstning anser att det är en demokratisk rättighet som den spanska staten försöker att stoppa. En annan av de dagliga protester består av skramlande kastruller, nycklar och flaskor som ljuder klockan 10 varje kväll.

Det finns ingen lika ljudlig nejkampanj, men det finns många som tvekar över om de alls ska rösta

Och även spanska nationalistiska känslor har väckts till liv.

Carlos Vila gillar inte pratet och manifestationerna för självständighet.

– Alla i Spanien är spanjorer och landet bör inte delas, säger han och tillägger "Spanien är ett, stort och fritt". Det är vad diktatorn Franco brukade säga.

Juan José Lopéz Burniol är pensionerad domare och han skriver politiska analyser i dagstidningen La Vanguardia. Han är också en av fyra medförfattare till den nya boken "Escucha Cataluñya. Escucha España" - Lyssna Katalonien, Lyssna Spanien. Hans liknar situationen just nu vid två orörliga bergstoppar.

– Det ena berget är Katalonien, där demokrati och yttrandefrihet står i fokus och den andra, Madrid är rigid och principfast, som ständigt hänvisar till lagen. Men plötsligt rasar bergen och det blir en konfrontation.

Det var inget mindre än en statskupp som utlöste konflikten, anser Juan José Lopéz Burniol. Han talar om beslutet i det katalanska regionparlamentet den sjätte september, då man röstade igenom en ny bindande vallag, där de som var emot, vägrade att delta.

Det i sin tur ledde till Madrids hårdföra svar då fjorton politiker och tjänstemän greps, valsedlar konfiskerades och razzior gjordes på IT-företag och tidningsredaktioner. Idag finns fler än 5.000 spanska poliser i Katalonien för att upprätthålla lag och ordning, delvis i konflikt med den regionala polisen Mossos d'esquadra. Frågan är hur mycket krisen kan förvärras?

– Den katalanska nationalismen, säger Juan José Lopez Burniol, är sentimental och romantisk. Problem uppstår när man använder hjärtat istället för huvudet i den här debatten säger han med adress till regionledaren Carles Puigdemont.

Juan José Lopez Burniol anser att det är mer förnuftigt att Katalonien förblir en del av Spanien. Det är den ekonomiskt sett viktigaste regionen som står för 20 procent av den spanska tillväxten - som annars riskerar hamna utanför EU och utanför den europeiska marknaden.

Som den notarie och medlare han varit i sitt yrkesliv, så har Juan José Lopez Burniol en lösning. Den första punkten är att Katalonien bör erkännas som en nation och få ett utökat självstyre som liknar det Baskien har idag.

Det bör vara regionparlamentets uppgift att sprida den katalanska kulturen och språket. Och fördelningen av regionernas pengar– bör fördelas mer rättvist till Kataloniens fördel.

Efter den här krisen är det helt otänkbart, att fatta beslut om Katalonien utan att fråga katalanerna, så detta bör beslutas i en folkomröstning, säger han.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".