Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Oro i Madrid för situationen i Katalonien

Publicerat torsdag 28 september 2017 kl 15.12
"Det har skapat en splittring i befolkningen"
5:27 min
Människor på gata med flaggor.
Foto: LLUIS GENE/TT.

Planerna på att hålla en folkomröstning i Katalonien på söndag, pågår fortfarande, trots upprepade försök från polis och myndigheter på att försöka förhindra att den ska äga rum. Den senaste tiden har polisen bland annat konfiskerat valsedlar, gripit ämbetsmän och försökt stänga ner hemsidor. Men medan Kataloniens byar fylls av katalanska flaggor och polisbilar vandaliseras i centrala Barcelona, står resten av Spanien och tittar på. Många har svårt att förstå vad som har hänt och som oroar sig för framtiden. Reportage av Anna Gjöres.

– Det ser inte bra ut. Och jag är rätt orolig för det verkar vara svårt att lösa, suckar Jorge.

Han sitter på marken och dricker en kopp kaffe och ska snart gå in till sin föreläsning på universidad Autónoma i Madrid. Jorge säger att han har förståelse för de olika sidornas intressen men att han inte fattar hur det har kunnat gå så här långt.

Utanför en annan byggnad på universitetsområdet står Mar och pratar med några vänner.

Hon ser uppgiven ut när ämnet kommer upp och beskriver det hela som en teaterföreställning. Ett överdrivet drama.

Enligt Mar är den tillspetsade situationen resultatet av en rad dåliga beslut där premiärminister Mariano Rajoy bland annat har ignorerat katalanernas missnöje, där man istället borde ha tagit en öppen debatt menar hon.

Men trots myndigheternas hårdhänta hantering av situationen, med konfiskerade valsedlar, nedstängda hemsidor och gripna ämbetsmän, tycker hon inte att det är för hårt, man hade inte kunnat göra på något annat sätt.

Folkomröstningen i Katalonien har varit på allas läppar i Madrid under de senaste veckorna: på lekplatserna, på caféerna och här ute på universitetet är det ett av de stora samtalsämnena. Många av de jag pratar med stödjer rätten att uttrycka sin vilja, men menar att det sätt som det nu görs på, där bara en del av den katalanska befolkningen tänker rösta i en folkomröstning som dessutom är mot konstitutionen, är fel.

På nätmediet EsGlobals redaktion i centrala Madrid sitter journalisten Cristina Manzano. Hon har följt utvecklingen under många år och hon uppfattar det som att en stor del av den spanska befolkningen har fått nog eftersom självständighetskampen har överskuggat allt annat i Spanien under en lång tid. Samtidigt säger hon att folk är engagerade och många oroar sig för hur man ska gå vidare efter det här.

Enligt Cristina Manzano har situationen skapat en splittring i befolkningen och har satt fingret på en stark nationalism, som många inte känner igen sig i. Det har uppstått en klyfta som kommer bli svår att läka.

Ignacio Molinas är chefsanalytiker på tankesmedjan Real Instituto de Elcano, som kan jämföras med Utrikespolitiska institutet. Han påpekar att Spanien är ett av få länder i Europa som inte har ett stort högextremt parti, men han är rädd för att det kan gå åt det hållet också i Spanien om man inte tar hänsyn till att Spanien är ett pluralistiskt land där alla har rätt att höras och respekteras.

Den stigmatiserade stämningen, där båda sidor till viss del verkar ha förlorat respekt för den andra, skapar en farlig polarisering, säger han.

– Efter den här folkomröstningen måste vi samexistera och det kommer bli svårt efter den här splittringen. Det är nu upp till alla att erkänna pluralismen i det här landet och hur vi kan få det att fungera.

På en lekplats i stadsdelen Retiro träffar jag José som kommer från Andalusien. Han säger att han blir mer och mer bekymrad över situationen.

Han känner sig främmande inför nationalismen och att ingen av sidorna lyssnar på varandra.

– Det är som två tåg som bara kör in i varandra med full kraft och ingen bromsar, säger han.

– Vi kan inte isolera oss i våra små grupper, vi är en familj och vi måste försöka förstå varandra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".