Riksdagen
1 av 2
Foto: Jessica Gow / TT
Riksdagshuset i Stockholm.
2 av 2
Riksdagshuset i Stockholm. Foto: Jessica Gow/TT
STUDIO ETT FREDAG 29 SEPTEMBER

Alliansen och framtiden

"Vill hålla samman alliansen även efter valet"
7:29 min

Det har varit splittring i koalitionen och kris i Moderaterna. En allvarlig spricka är frågan kring hur alliansen ska kunna styra landet om regerandet kräver Sverigedemokraternas röster i riksdagen. Partistrategerna satsar nu allt för att tvätta bort bilden av fyra partier som bråkar med varandra i viktiga frågor.

Hör kommentarer från Ekots Fredrik Furtenbach.

Stort hopp läggs till Ulf Kristersson, som på söndag väljs till ny partiledare i Moderaterna.

– Jag tycker aldrig att jag har öppnat någon dörr för Sverigedemokraterna, säger han.

Men Ulf Kristersson har tidigare också sagt att det inte är svart eller vitt och att man inte kan låtsas att det är sju partier i riksdagen när det är åtta.

Otydligheten sägs vara en orsak till Anna Kinbergs Batras fall. Blir det annorlunda nu, med Ulf Kristersson? 

Den 19 januari i år. Anna Kinberg Batra meddelar M:s nya linje. Trots att hon själv hade kallat Sverigedemokraterna för ett rasistiskt parti bara några dagar innan, så var det nu dags att börja prata med dem.

– Beskeden i regeringsfrågan som Moderaterna gav i januari har påverkat Alliansen, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund.

– Vi har ett gemensamt mål att bilda regering nästa år om vi vinner valet, men det är uppenbart att vi har olika besked i frågan om vi får samma parlamentariska läge som nu.

Moderaternas sväng fick också partiets stöd i opinionen att störtdyka från cirka 24 till cirka 16 procent. Och partiledaren fick gå.

– Det är verkligen inte Annas ansvar enbart, det är en stor grupp i Moderaterna som har tagit ställning till detta och jag menar att det är här skon klämmer. Det är inte en personfråga som är Moderaternas problem, det är öppningen till Sverigedemokraterna, säger Jan Björklund.

Alliansen kom alltså att klyvas mitt itu i frågan om förhållandet till Sverigedemokraterna. Och snart blev sprickan ännu djupare när det gällde att ta ställning till hur man ska göra efter valet, den så kallade regeringsfrågan.

Så här ser alternativen ut:

  • Alliansen får över 50 procent av rösterna. Då kan de majoritetsregera utan problem. Ett scenario som utesluts av alla bedömare.
  • Alliansen blir större än de rödgröna, men når inte upp till 50 procent av rösterna. Då kan den minoritetsregera, såsom Stefan Löfven gör idag, det vill säga genom att lita på att oppositionen inte enas för att fälla regeringen, till exempel genom att presentera en gemensam budget.
  • Alliansen blir mindre än de rödgröna men inget block får egen majoritet. Alliansen kan då ta regeringsmakten och få igenom budget och lagförslag bara med Sverigedemokraterna:s aktiva stöd.

Här blir sprickan uppenbar.

Både Moderaterna och Kristdemokraterna har inte nått problem med att i ett sånt läge få stöd från Sverigedemokraterna. Men det har däremot Liberalerna och Centerpartiet.

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor sa i Ekots lördagsintervju för två veckor sen att det allra viktigaste är att visa att Alliansen vill ta över, oavsett om koalitionen blir mindre än de rödgröna motståndarna.

Och hon är övertygad om att Alliansen inte behöver erbjuda Jimmie Åkesson nånting i utbyte mot Sverigedemokraternas röster.

– Dels för att jag tror att de ser att det finns mer av vårt ansvarstagande i rättspolitiska frågor och välfärdsfrågor, men också för att jag inte tror att Jimmie Åkesson klarar en diskussion med sina väljare när han ska förklara att Stefan Löfven ska sitta kvar som statsminister i fyra år till.

Frågan är då om Ebba Busch Thors hopp är realistiskt. 2014, när Sverigedemokraterna fällde den rödgröna budgeten och orsakade en regeringskris, lovade partiet att göra samma sak oavsett regeringens färg.

– Sverigedemokraterna kommer från och med i dag att arbeta för att fälla varje regering och budgetproposition som ger stöd för ökad invandring utifrån dagens nivåer, sa gruppledaren Mattias Karlsson då på en fullsatt presskonferens.

I Gävle har de lokala Sverigedemokraterna visat hur partilinjen kan tillämpas i praktiken. 2015 fällde man det rödgröna styret, och nu i somras fällde de Alliansen.

Denna risk är värd att ta, enligt Ebba Busch Thor:

– Det är ett alternativ som väljarna ska vara medvetna om när man nu ska rösta. Vill man ha en Alliansregering är det säkraste sättet att rösta på ett av Allianspartierna, inte Sverigedemokraterna.

Men att landet ska leva i ständig risk för en regeringskris tilltalar varken Liberalerna eller Centerpartiet.

– Lyssnar man på Jimmie Åkesson säger han att han inte tänker vara dörrmatta för en Alliansregering, han kommer att kräva inflytande. Både över hur regeringen ser ut och vilka förslag man lägger. Jag är inte beredd att sätta mig som gisslan till Sverigedemokraterna, då är jag beredd att föra samtal över blockgränsen, sa Centerledaren Annie Lööf i Ekots lördagsintervju i vintras.

Alliansen är alltså djupt splittrad i regeringsfrågan. Och splittrades också häromveckan om misstroendet mot försvarsminister Peter Hultqvist. Som man säger i reklambranschen: Bildsättningen ser inte bra ut: Bråk, splittring och dålig stämning.

Men de fyra partierna vill undvika katastrofen – och de vill hålla samman Alliansen även efter valet. Hittills är det bara enstaka röster, bland dem jag pratat med, som tycker att lösningen finns utanför Alliansen. En av dem är riksdagsledamoten för Liberalerna Mathias Sundin, som har lämnat in en motion till partiets landsmöte i november om att Liberalerna ska lämna Alliansen:

– Jag tycker att alla de borgerliga partierna blir låsta i Alliansen, säger han.

– Det finns ett orimligt krav på oss att lägga fram gemensamma budgetar och förslag, trots att vi är i opposition. När Alliansen bildades behövdes den, men nu gör den mer skada en nytta för de borgerliga partierna.

Mathias Sundin tror inte att hans motion kommer att vinna gehör på landsmötet, men han vill starta en debatt.

Än så länge är de borgerligas strategi "Alliansen till varje pris" Och bara Alliansen. Det blir gemensamma Alliansförslag där de fyra partiledarna leende poserar för fotograferna. Helst ska koalitionen presentera en gemensam linje i regeringsfrågan före valet, men få tror att det blir möjligt.

För hur kan en kompromiss se ut, om Ulf Kristersson vägrar att stänga dörren för samtal och stöd från Sverigedemokraterna?

Liberalerna har ställt kravet och Centerpartiet tänker inte backa i sin vägran att ge Sverigedemokraterna inflytande. Centerns partisekreterare Michael Arthursson ställer dock sitt hopp till Ulf Kristersson.

– Han har ju sagt att han vill lämna gemensamma Alliansbesked i den här frågan, säger han.

Ulf Kristersson får alltså redan nu bära ansvaret för att rädda Alliansen. Han väntas komma med svaret på frågan "Hur gör vi med Sverigedemokraterna efter valet?".

Och frälsaren själv ser fram emot uppgiften.

– Vi är i en situation som vi inte hade tänkt att vi skulle hamna i överhuvudtaget. Så jag känner stor ödmjukhet inför att det här är en förpliktigande uppgift. Men också riktigt stor entusiasm, det är känns stort, roligt och viktigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".