Kafro i skymning.
1 av 3
Kafro i skymning. Foto: Johan-Mathias Sommarström/Sveriges Radio.
Pizzabagaren i Kafro.
2 av 3
Pizzabagaren i Kafro. Foto: Johan-Mathias Sommarström/Sveriges Radio.
Israel Demir, Kafro.
3 av 3
Israel Demir, Kafro. Foto: Johan-Mathias Sommarström/Sveriges Radio.

Kristna återvändare till Turkiet

"Hoppas att våra rättigheter någon gång ska erkännas"
6:13 min

Kristna assyrier/syrianer är en av de äldsta civilisationerna i Mellanöstern. Men århundraden av brutal förföljelse har tvingat de flesta att lämna regionen där de har sina rötter. Men i sydöstra Turkiet har vissa börjat återvända till sina historiska samhällen. Vår korrespondent Johan-Mathias Sommarström åkte dit, men upptäckte att de kristna fortfarande ställs inför många svårigheter.

Det har uppmärksammats som en solskenshistoria i Turkiet.

Vägen dit är lång, varm och dammig.

Ibland stoppas vi i militärens vägspärrar, det är fortfarande spänt i konflikten med PKK här.

I de karga bergen syns grottor som för länge sedan var bostäder.

Här finns viktiga helgedomar som kloster och kyrkor med rötter i urkristendomen.

Området kallas Tur Abdin, gudstjänarnas berg, och är viktigt för syrisk-ortodoxa kristna syrianer.

Men det är ett område som drabbades hårt av striderna mellan PKK och den turkiska armén och det tillsammans med våld, förföljelse och trakasserier fick många syrianer att fly under främst 1980-talet.

Men sedan några år tillbaka har de börjat återvända, några till kloster men andra till samhällen.

Ett tidigare helt förstört och övergivet samhälle har byggts upp på nytt, Kafro.

Samhället har fått mycket uppmärksamhet i Turkiet som ett bevis på att kristna nu återvänder, men den bilden visar sig vara mer komplicerad än så.

När vi kommer till byn är det få som vill prata, vi hänvisas till talesmannen, som inte heller han vill säga särskilt mycket.

Han presenterar sig som 53-åriga Israel Demir. Han berättar att han och hans familj kom tillbaka till Tur Abdin 2006 efter att ha levt 27 år i Tyskland.

Kafro ligger ensligt, det var helt övergivet under mer än 10 år. Byggnaderna förstördes men nu har de renoverats, det är vackert och fridfullt.

Hjärtat i byn förutom kyrkan är pizzerian som spelar musik från filmen Gudfadern, pizzorna bakas på ett bakbord utomhus. Det är kanske den godaste pizza jag ätit, bagaren, en varm man i 50-års åldern, bodde i Schweiz i 30 år. Men han vill inte bli intervjuad, precis som andra här är han rädd för vad som kan hända.

Talesmannen Israel Demir berättar att 14 familjer bor i byn på heltid men många från Europa kommer också hit och bor här någon månad om året, då är byn större.

De flesta har återvänt för att bevara sin historia, sin kultur och sina rötter.

Han säger att det fortfarande är tufft för kristna i Turkiet och att få vågar prata beror på rädsla för repressalier, dels från de muslimska grannarna men också från myndigheterna.

Det som målats upp som en framgångssaga kanske inte är så framgångsrikt ändå, de flesta unga har nämligen återvänt till Europa.

– Det finns inga unga invånare längre. Ungdomarna är vana med yttrandefrihet och vill inte acceptera de omständigheter vi lever under nu därför har de unga som kom hit återvänt till Europa.

I den syrisk-ortodoxa kyrkan i den närmaste staden Midyat jobbar Malfano Ayhan, han är spindeln i nätet och den som vet allt. Han är den enda som vågar säga vad han tycker.

– I början när människor uppmanades att återvända var det stor glädje. Människor började bygga upp sina hem och sina samhällen. Men sedan visade det sig att vår mark tagits av staten och viss mark getts till kurdiska muslimer. Sedan skulle staten också konfiskera kyrkor, kyrkogårdar och gator som tidigare tillhört samhällena och folket.

Det tydligaste exemplet är klostret Mor Gabriel där den turkiska staten och kurdiska klanledare gjort anspråk på mark som tillhört klostret i hundratals år. Markstriden pågår fortfarande.

– Först togs våra hus, byar och mark från oss och nu är till och med våra heliga platser ägda av staten.

– Det är de här sakerna tillsammans med undantagslagarna som gäller i Turkiet i dag som gör att folk är rädda för att prata. De är rädda att de ska få problem med klanledarna från de kurdiska grannarna eller få problem med representanter för staten. Vi kristna har en historia av att bli förföljda och det finns en djup rädsla.

Området är nästan magiskt vackert, det råder ett lugn som på få andra ställen. Från bergen har man milsvid utsikt över Syrien och Irakiska sinjarbergen. Men där påminns man återigen om förföljensen av minoriteter.

Malfano Ayhan vill vara positiv säger han, han vill så gärna ha kvar hoppet att det ska lösa sig.

– Det ser svårt ut, det gör det, men jag hoppas att våra rättigheter någon gång ska erkännas. Det är min största dröm.

Han konstaterar att kristna i Mellanöstern fortsätter att förföljas och han menar att USA och Europa inte verkar bry sig.

Israel Demir, en av de första återvändarna till byn Kafro är inne på samma linje, men han vill inte säga det rakt ut när inspelningen är på.

– Innan jag fortsätter att prata måste Europa sätta press på Turkiet, annars kan jag inte prata säger han.

Och även om han är stolt över att ha flyttat tillbaka till sina rötter kan han ibland ångra att han inte bor kvar i Tyskland.

– Ja, det händer att jag ångrar att jag flyttat tillbaka men när jag känner efter så inser jag att jag aldrig kommer att flytta tillbaka till Tyskland. Jag stannar här, där min historia och mina rötter finns, även om det kan innebära svårigheter och utmaningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".