Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Islam som turistmagnet

"Vilken väg de väljer är upp till Allah"
8:19 min
Gigantiska nya vita moskén ska återupprätta Bolgar ,som var ett slags sovjetiskt Mecka, enda platsen dit det var tillåtet att göra haj.
1 av 11
Gigantiska nya vita moskén ska återupprätta Bolgar ,som var ett slags sovjetiskt Mecka, enda platsen dit det var tillåtet att göra haj. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.
Ett helt nytt islamiskt institut och en stor ny moské har byggts i staden Bolgar, som en gång var huvudstad i det tatariska riket.
2 av 11
Ett helt nytt islamiskt institut och en stor ny moské har byggts i staden Bolgar, som en gång var huvudstad i det tatariska riket. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.
Det nya islamiska akademin i Bolgar har precis öppnat, rektor är historieprofessor Rafik Mohamedsjin.
3 av 11
Det nya islamiska akademin i Bolgar har precis öppnat, rektor är historieprofessor Rafik Mohamedsjin. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.
Rafik Mohamedsjin är professor i historia och leder den nya islamiska akademin i Bolgar, Tatarstan.
4 av 11
Rafik Mohamedsjin är professor i historia och leder den nya islamiska akademin i Bolgar, Tatarstan. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.
Ahmad från Dagestan är en av de nya islamstudenterna i Bolgar.
5 av 11
Ahmad från Dagestan är en av de nya islamstudenterna i Bolgar. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.
Amir är tatarisk muslim från Sibirien, som arbetar på den islamiska akademin i Bolgar.
6 av 11
Amir är tatarisk muslim från Sibirien, som arbetar på den islamiska akademin i Bolgar. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.
Den nybyggda islamiska akademins sponsorer finns på en guldskylt utanför, men bara inhemska ryska sponsorer står på skylten. Att Gulfstaterna bidragit står ingenstans.
7 av 11
Den nybyggda islamiska akademins sponsorer finns på en guldskylt utanför, men bara inhemska ryska sponsorer står på skylten. Att Gulfstaterna bidragit står ingenstans. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.
En ny moské byggd över ruinerna av den gamla i Bolgar.
8 av 11
En ny moské byggd över ruinerna av den gamla i Bolgar. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.
En ny jättekoranen finansierad av Tatarstans förre president .
9 av 11
En ny jättekoranen finansierad av Tatarstans förre president . Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.
Vita moskén i Bolgar öppnades för fem år sedan och brukar kallas "vårt lokala Taj Mahal" i Tatarstan.
10 av 11
Vita moskén i Bolgar öppnades för fem år sedan och brukar kallas "vårt lokala Taj Mahal" i Tatarstan. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.
Böneutroparen sitter i ett bås inne i moskén och läser från en dator.
11 av 11
Böneutroparen sitter i ett bås inne i moskén och läser från en dator. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.

Ryska delrepubliken Tatarstan har en majoritet muslimer och har ett stort islamiskt arv från Djingis Khans dagar. Området där tatarerna bodde sträckte sig från sibiriska stäppen i norr till Persien i söder. Men den historien fick inte något utrymme under sovjetisk kommunistisk tid. När Sovjetunionen upplöstes byggdes inte bara ryskortodoxa kyrkor utan islam växte med nya moskéer och fler muslimer. Reportage av Maria Persson Löfgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".