Makedoniens nya premiärminister Zoran Zaev intervjuas av Sveriges radios korrespondent Johanna Melén.
1 av 5
Makedoniens nya premiärminister Zoran Zaev intervjuas av Sveriges radios korrespondent Johanna Melén. Foto: Olimpija Hristova Zaevska.
Makedoniens tidigare premiärminister, Nikola Gruevski, styrde landet i tio år och anklagas av sina motståndare för odemokratiska metoder.
2 av 5
Makedoniens tidigare premiärminister, Nikola Gruevski, styrde landet i tio år och anklagas av sina motståndare för odemokratiska metoder. Foto: Johanna Melén/Sveriges radio.
Bojana Stojcevska och hennes man Zoran stöder det tidigare regeringspartiet, VMRO-DPMNE.
3 av 5
Bojana Stojcevska och hennes man Zoran stöder det tidigare regeringspartiet, VMRO-DPMNE. Foto: Johanna Melén/Sveriges radio.
Milosevski Trajko, hans fru Sonja och dotter Anna Maria på väg till valmöte i Skopje.
4 av 5
Milosevski Trajko, hans fru Sonja och dotter Anna Maria på väg till valmöte i Skopje. Foto: Johanna Melén/Sveriges radio.
Regeringsbyggnaden i Skopje kläddes för några år sedan i ny, barockliknande fasad.
5 av 5
Regeringsbyggnaden i Skopje kläddes för några år sedan i ny, barockliknande fasad. Foto: Johanna Melén/Sveriges radio.

Makedonien till val i turbulent läge

"Vårt samhälle är mycket redo för reformer"
9:11 min

På söndag hålls lokalval i Makedonien, ett land som under snart tre år befunnit sig i djup politisk kris med allvarliga anklagelser riktade mot landets tidigare ledning. I våras var läget kritiskt när parlamentet stormades och flera parlamentsledamöter slogs blodiga. Sedan dess har oppositionen tagit över makten och söndagens val ses som en viktig mätning på om den nya regeringens ambitiösa reformagenda har folkets stöd. Hör reportage av Johanna Melén.

Det ekar inne i regeringsbyggnaden i Skopje. Från taken hänger stora kristallkronor, formade som gnistrande istappar. Insidan är lika pampig som utsidan där fasaden för några år sedan kläddes i gräddvit barockkostym. I korridoren som leder fram till premiärministerns arbetsrum hänger oljemålningar av landets regeringschefer. Längst har Nikola Gruevski, suttit.  I tio år, fram till förra året, styrde han Makedonien. En despot, säger hans kritiker och nu står Gruevski anklagad för korruption, maktmissbruk, valfusk - och illegal avlyssning. Att gå uppför trapporna och genom korridorerna i regeringsbyggnaden i Skopje är som att träda in i en värld som nu håller på att monteras ned. Han som ska sköta nedmonteringen heter Zoran Zaev. Nu tar han emot på premiärministerkontoret. Han säger att han känner sig obekväm i all prakten,  bland de tunga möblerna och oljemålningarna.

– Alla behöver mer ljus, mer utrymme, men vi har inte pengar till att ta ner det som redan finns, säger Zoran Zaev.

Han har mycket annat att tänka på. Som den ambitiösa reformagenda som ska vara genomförd fram till i mars nästa år.

Då ska den makedonska regeringen ha tagit itu med ett politiserat rättssystem, ofria medier, omfattande korruption, tillbakatryckt civilsamhälle osv osv.

– Ur varje politisk kris kommer också någonting positivt, säger Zoran Zaev.

– Vårt samhälle är mycket redo för reformer, och alla förväntar sig att vi ska lyckas, inte minst när det kommer till frågor om rättssäkerhet och mediefrihet.

Att Zoran Zaev, ledare för Makedoniens socialdemokratiska parti, nu sitter och säger det här på premiärministerns kontor i Skopje är ingen självklarhet.  För mindre än ett halvår sedan publicerades bilder i världens medier på Zoran Zaev med blodet rinnande från pannan, ner över ena ögat och vidare ner på hans ljusblå skjorta. Det var den 27 april och anhängare till den tidigare regeringen hade stormat parlamentsbyggnaden i Skopje.

– Målet med attacken var att döda oss, mig och andra parlamentariker, säger Zoran Zaev.

De våldsamma scenerna i parlamentet blev kulmen på en politisk kris som startade i Makedonien vintern 2015 då oppositionen presenterade häpnadsväckande anklagelser mot den dåvarande regeringen som, sade man, olagligen hade avlyssnat omkring 20 000 personer. I de avlyssnade samtalen framkom också uppgifter om grovt maktmissbruk och korruption under premiärminister Nikola Gruevskis tid vid makten. I december förra året hölls nyval och när till slut den socialdemokratiska oppositionen kunde presentera en majoritetsregering tillsammans med den albanska minoriteten vägrade sittande regering att lämna ifrån sig makten.

Det kunde ha slutat riktigt illa men våldsamheterna i april blev istället en vändpunkt. Efter förhandlingshjälp från EU och USA kunde till sist oppositionen bilda regering.  En lång rad rättsprocesser pågår mot tidigare ministrar och högt uppsatta tjänstemän.

Också Zoran Zaev själv står åtalad, misstänkt för korruptionsbrott under hans tid som borgmästare. Han nekar till anklagelserna men säger att det viktigaste nu är att rättsväsendet får agera fritt från politiska påtryckningar.

– Det är bara så vi kan bli ett normalt land, säger han.

Bland regeringens mest prioriterade mål är att gå med i försvarsalliansen Nato och att inleda förhandlingar om ett framtida EU-medlemskap.

Från sprakande eldpelare stiger rödaktig rök upp mot himlen när ledaren för det tidigare regeringspartiet, VMRO-DPMNE, och den före detta premiärministern Nikola Gruevski gör entré på valmötet en bit från Skopjes centrum.

Åklagaren har krävt att Gruevski ska häktas, i väntan på rättegång, men domstolen har sagt nej. Men hans pass har tagits i beslag och Nikola Gruevski kan inte lämna landet. Han nekar till alla anklagelser och kallar rättsprocessen för politisk. Han har också gjort hätska utfall mot utländska diplomater i Skopje som han säger har hjälpt till att störta hans regering.

Medan en känd sångerska sjunger i bakgrunden säger läraren Bojana Stojcevska att det troligen är EU som ligger bakom att socialdemokraterna nu sitter i regeringen.

– Makedonien är ett litet land som alltid utsatts för yttre påtryckningar, det behövs inga stora löften för att lyckas med det säger Bojana, som stöder den tidigare premiärministern Nikola Gruevski.

Milosevski Trajko är på väg till valmötet tillsammans med sin fru Sonja och 7-åriga dottern Anna-Maria. Också han tror att väst har en del i att det nu är oppositionen som kunnat bilda regering, troligen med pengar från andra sidan Atlanten, från USA.

Nikola Gruevski och hans parti, VMRO-DPMNE, står upp för makedonska intressen. Det gör inte de andra, säger Milosevski Trajko.

På ett kafé mitt i Skopje säger den politiska analytikern Petar Arsovski att lokalvalen nu på söndag är avgörande för den fortsatta utvecklingen. Om allting går bra, om resultatet ger en ganska jämn fördelning i stödet mellan regeringspartiet, socialdemokraterna, och oppositionspartiet VMRO-DPMNE, ja då finns en möjlighet för landet att gå vidare med nödvändiga reformer.

Om däremot valet inte går rätt till, om något parti inte accepterar resultatet ja då kan landet istället gå djupare in i krisen, säger Petar Arsovski.

På torget där kaféet ligger ståtar statyn över den grekiske krigarkungen Alexander den store, omgärdad av lejon och en fontän. Oavsett vad som händer med valet på söndag återstår den svårlösta namnkonflikten med Grekland, som inte accepterar att Makedonien kallar sig just Makedonien eftersom det också är en stor region i norra Grekland. Makedonien måste byta namn. Så länge som konflikten är olöst är dörren stängd till EU och Nato. Den tidigare regeringen har också strött ytterligare salt i såren genom att uppföra statyer och monument, döpt vägar och en flygplats efter personer som just Aleksander den store, som Grekland anser hör till den grekiska historien.

På sitt arbetsrum i regeringsbyggnaden i Skopje säger premiärminister Zoran Zaev att det är slut med den här typen av provokationer nu. Istället ska man bygga upp en vänskapsrelation med Grekland. Men att byta namn? Frågan är känslig och några kompromissförslag har ännu inte börjat diskuteras.

– Det viktigaste för oss är att inte röra vid vår identitet, jag är makedonier, min far och farfar var makedonier, vi kan inte kompromissa med människors känslor, säger Zoran Zaev.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".