28-årige Julian Schmidt från De gröna är parlamentets yngste ledamot. Han ser det stundande valet som ett ödesval som kan få stora konsekvenser för den unga generationen.
1 av 6
28-årige Julian Schmidt från De gröna är parlamentets yngste ledamot. Han ser det stundande valet som ett ödesval som kan få stora konsekvenser för den unga generationen. Foto: Daniela Marquardt/Sveriges Radio.
Med hjälp av spelet Elefantenrunde lär sig eleverna vilka partier som finns och vad de står för.
2 av 6
Med hjälp av spelet Elefantenrunde lär sig eleverna vilka partier som finns och vad de står för. Foto: Daniela Marquardt/Sveriges Radio.
Det är inte Österrike som blivit europeiskt, säger professorn i statsvetenskap vid Wiens universitet, Sylvia Kritzinger. Med tanke på den långa erfarenheten av ett parti som Österrikes frihetliga parti, FPÖ, långt ut på högerkanten, visar den allmänna högertrenden att Europa snarare har blivit mer österrikiskt.
3 av 6
Det är inte Österrike som blivit europeiskt, säger professorn i statsvetenskap vid Wiens universitet, Sylvia Kritzinger. Med tanke på den långa erfarenheten av ett parti som Österrikes frihetliga parti, FPÖ, långt ut på högerkanten, visar den allmänna högertrenden att Europa snarare har blivit mer österrikiskt. Foto: Daniela Marquardt/Sveriges Radio.
I den österriska skolan saknas utbildning om politik och hur samhället fungerar. Det hänger mycket på enskilda lärare eller privata initiativ som organisationen Neuwahl. Grundaren Dieter Zirnig turnerar runt i skolor för att informera om det politiska systemet.
4 av 6
I den österriska skolan saknas utbildning om politik och hur samhället fungerar. Det hänger mycket på enskilda lärare eller privata initiativ som organisationen Neuwahl. Grundaren Dieter Zirnig turnerar runt i skolor för att informera om det politiska systemet. Foto: Daniela Marquardt/Sveriges Radio.
I Österrike får man rösta redan som 16-åring. Hajer Chelly har precis fyllt år och ser fram emot söndag. Sin röst kommer hon att lägga på socialdemokraterna, precis som mamma och pappa, säger hon.
5 av 6
I Österrike får man rösta redan som 16-åring. Hajer Chelly har precis fyllt år och ser fram emot söndag. Sin röst kommer hon att lägga på socialdemokraterna, precis som mamma och pappa, säger hon. Foto: Daniela Marquardt/Sveriges Radio.
Den nye och unge partiledaren Sebastian Kurz, 31 år, har framgångsrikt gett det konservativa partiet, ÖVP, en rejäl ansiktslyftning och har goda chanser att bli Europas yngste regeringschef.
6 av 6
Den nye och unge partiledaren Sebastian Kurz, 31 år, har framgångsrikt gett det konservativa partiet, ÖVP, en rejäl ansiktslyftning och har goda chanser att bli Europas yngste regeringschef. Foto: Daniela Marquardt/Sveriges Radio.

Ett nytt politiskt landskap väntar Österrike

"Det handlar om ett ödesval"
8:33 min

På söndag ska österrikarna välja ett nytt parlament. Det beskrivs som något av ett ödesval och har föregåtts av en valrörelse späckad med politiska debatter, dueller och utfrågningar i medierna.

Samtidigt finns det ett stort behov av grundläggande information om hur det politiska systemet fungerar, särskilt för de som ska rösta för första gången och inte har någon samhällskunskap i skolan. I Österrike får man rösta i nationella val redan som 16-åring.

Hajer Chelly fyllde nyligen 16 och berättar hur glad hon blev över brevet hon fick, som bekräftade att hon får rösta i valet. Nu ser hon fram emot söndag morgon när hon med föräldrarna och de äldre syskonen ska gå upp tidigt för att bege sig till vallokalen. Vilket parti som ska få hennes röst vet hon redan.

– Jag gör som mina föräldrar, säger hon. Så det blir socialdemokraterna, SPÖ, med den sittande förbundskanslern Christian Kern. De andra, högerpopulisterna FPÖ och de konservativa Österikes folkparti, ÖVP, är för hårda i tonen, tycker hon. SPÖ är mycket lugnare och vänligare.

Idag är hon och hennes klasskamrater från den yrkesförberedande polytekniska skolan nr 3 i Wien på besök hos miljöpartiet de gröna. De har just avslutat Elefantrundan. Så kallas valdebatterna med företrädarna för de största partierna och här är det namnet på ett spel om de olika partierna och deras ståndpunkter.

– I skolan saknas strukturerad undervisning om det politiska systemet, berättar Dieter Zirnig. Vad eleverna får lära sig är beroende av lärarnas eget intresse och engagemang eller bygger på privata initiativ, som den organisation han leder. Neuwahl, Nyval, vänder sig till de nya som får välja och stöds av alla partier i parlamentet, utom FPÖ.

Dieter Zirnig kallar sig politisk och digital entreprenör. När han såg hur illa det var ställt med grundläggande kunskap hos många ungdomar om politik och samhällssystemet började han utveckla lättillgängliga, lekfulla sätt att lära sig mer. Ett exempel är kortspelet Elefantrundan.

– Här lär de sig om fler teman än migration och utlänningar, som annars är det som dominerar och som är lätt att haka på för att det cirkulerar så mycket förenklade och dramatiska budskap.

De som inte har nån koll på politik och politiker känner åtminstone till HC, som han kort och gott kallas i Österrike, Heinz Christian Strache, partiledaren för det främlingsfientliga FPÖ, känd för sina grova och drastiska uttalanden mot invandrare och islam.

Också 16-åriga Hajer, som är född i Österrike men har föräldrar från Tunisien och Frankrike, pratar mycket om Strache och tycker han verkar häftig. Men hans kommentarer om islam avskyr jag, säger hon. 

Valrörelsen som går mot sitt slut har helt dominerats av migrationsfrågan, och det har blivit något av ombytta roller. I och med att också de konservativa ÖVP har skiftat fokus mot det som tidigare främst varit högerpopulisternas favorittema har ÖVPs popularitet skjutit i höjden. 

Hos statsvetarprofessorn Sylvia Kritzinger på Wiens universitet har dagens stafettlopp just börjat. Tjeckiska medier, Al Jazeera, Washington Post står näst i tur för att söka svar på vad som pågår i det politiska Österrike och det är fenomenet Sebastian Kurz som väcker stor förundran. Utrikesministern som i våras tog över partiledarposten för ÖVP har goda chanser att bli Europas yngste regeringschef.

– Det märkliga är hur han lyckas framställa sig som förnyare och outsider. Visserligen är han ung men som 31-åring har han ändå tillbringat större delen av sitt vuxenliv i regeringen.

Oavsett om det handlar om socialförsäkringar, arbetslöshet, utbildning eller kvinnofrågor, så kopplar han brister och problem till invandringen. På det viset har han lockat tillbaka sympatisörer som de gångna åren vände sig till FPÖ och bidrog till att högerpopulisterna under ett par år var störst i opinionsmätningarna.

Efter att det internt splittrade ÖVP har genomgått en total ansiktslyftning och gjorts om till partiledarens personliga kampanjorgan under namnet Listan Sebastian Kurz, har de dragit ifrån  och ligger med god marginal före både FPÖ och socialdemokraterna SPÖ.

– ÖVP har utvecklats till något av en light-version av FPÖ, säger Sylvia Kritzinger. Ofta är det svårt att skilja deras ståndpunkter. Stängda gränser, läger i Afrika för asylsökande, sänkta bidrag för flyktingar är krav som båda partier ställer. Men ÖVP klär det i elegantare ord.

Samtidigt har FPÖ, vars rötter sträcker sig tillbaka till nazi-tiden, blivit mer salongsfähiga. Skamfaktorn finns inte längre, enligt Kritzinger. Det grova och nedsättande språkbruk som partiledaren Heinz Christian Strache var ökänd för, har blivit normalt i bredare lager. 

De traditionstyngda socialdemokraterna, som har lett de flesta av efterkrigstidens regeringar, ser ut att göra sitt sämsta val någonsin. Här som i andra europeiska länder förmår de inte ge svar på de stora frågorna i vår tid, globaliseringen, förlusten av arbetsplatser, hur de offentliga välfärdssystemen ska upprätthållas och inte minst relationen till migranter, säger Sylvia Kritzinger vid Wiens universitet.

Skoleleverna har just fått besök av en livs levande politiker och det är frågan om samkönade äktenskap som väcker störst debattlust i klassen som domineras av killar, de flesta med migrationsbakgrund.

28-årige Julian Schmidt från de gröna är parlamentets yngste ledamot. Han håller med om att det behövs förnyelse i den österrikiska politiken men fixeringen vid Sebastian Kurz ungdom tycker han är överdriven.

 – Att man är ung hindrar ju inte att man samtidigt är bakåtsträvande, säger han och befarar att Österrike kommer att röra sig bort från Europa och blir mer slutet och se till sina egna intressen, likt grannländerna i öster.

– Det handlar om ett ödesval, säger de grönas parlamentsledamot Julian Schmidt. Han står högt upp på listan men det är inte alls säkert att de gröna ens kommer in i parlamentet den här gången.

Valet avgörs visserligen av förhållandena i Österrike, säger statsvetaren Sylvia Kritzinger. Framför allt längtan efter förändring efter de återkommande men allt mer handlingsförlamade stora koalitionerna mellan konservativa och socialdemokrater. Högertrenden kan också ses i ett större internationellt perspektiv men inte självklart som ett tecken på att Österrike har blivit mer europeiskt.

– Med tanke på hur länge Österrike har haft ett parti som rört sig extremt långt högerut skulle man kunna se framväxten av högerpopulistiska partier i andra länder som en konsekvens av att Europa har blivit mer österrikiskt, säger professorn i statsvetenskap med en glimt i ögat.

 

Mer om Österrike

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".