Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Ravensbrückarkivet på nätet

Publicerat tisdag 17 oktober 2017 kl 10.00
Hör frigiven fånge 1945: "I Tyskland var vi alltid hungriga".
(9:01 min)
Bilden visar ett handskrivet protokoll från en intervju med en kvinna som överlevde det nazistiska koncentrationslägret i Ravensbrück i Tyskland. Protokollet ligger i en brun pappkartong. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
Protokoll över vittnesmål nummer 151. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.

Strax efter krigsslutet 1945 intervjuades över 500 personer som suttit i nazisternas koncentrationsläger och som kommit till Sverige. Nu läggs deras berättelser ut på nätet.

På fredag, den 20 oktober, lanserar Universitetsbiblioteket i Lund det så kallade Ravensbrückarkivet på nätet. Arkivet innehåller unika vittnesmål från över 500 personer som suttit i nazisternas koncentrationsläger. De intervjuades kort efter att de frigivits och kommit till Skåne i slutskedet av Andra världskriget. 

– Projektet drog igång bara någon månad efter att de hade kommit till Sverige. Minnet är ju förgängligt och väldigt många som överlevde Förintelsen valde att glömma bort väldigt snabbt. Här får vi  en relativt unik inblick i hur man upplevde Förintelsen innan man valde att glömma bort den, säger Håkan Håkansson, ansvarig för specialsamlingarna på Universitetsbiblioteket i Lund.  

Det var Zygmunt Lakocinski, lektor i polska vid Lunds universitet som tog initiativ till att intervjuerna gjordes. Under hela kriget hade han, på uppdrag av den polska exilregeringen, samlat material för att dokumentera nazisternas övergrepp och folkmord. När frigivna fångar började komma till Skåne under våren 1945 i räddningsaktionen med de så kallade Vita bussarna och med FN-organet UNRRA:s transporter, insåg han vikten av att snabbt dokumentera deras upplevelser. 

Med stöd från Arbetsmarknadsstyrelsen fick han finansiering för en arbetsgrupp på nio personer, själva tidigare fångar som under 1945 och 1946 hann göra över 500 intervjuer. De gjordes systematiskt, efter en särskild uppgjord mall med fokus på fakta och detaljer. 

En av dem som arbetade i gruppen var juristen Bozyslaw Kurowski. Hans dotter Jadwiga Kurowska berättar att hennes pappa ansåg att materialet i det som nu går under namnet Ravensbrückarkivet var oerhört viktigt. 

– Han visste att här finns ju vittnesmål som är värdefulla för rättegångar, han visste att det finns personer namngivna som är offer, som inte finns namngivna på andra ställen, där kanske släktingar inte visste om att de ens hade gått bort. Han hade väldigt hjärta kring det här materialet, säger Jadwiga Kurowska. 

Intervjuerna gjordes på polska. Totalt omfattar arkivet omkring 5 500 sidor handskrivna protokoll. Dessutom finns ett stort antal föremål som Zygmunt Lakocinski samlade in från fångarna. Det handlar om skrivböcker, minnessaker och andra föremål som vittnar om livet i lägret. En del av föremålen finns utställda på Kulturen i Lund. 

När arkivet läggs ut på nätet kommer man att kunna läsa intervjuerna i engelsk översättning, men även se originalprotokollen på polska. Materialet kommer också att vara sökbart. Även en del av föremålen har digitaliserats. Hittills har omkring hälften av intervjuerna översatts. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".