Sfi-lektion där lärare och elever diskuterar svenska filmer.
1 av 2
SFI-lektion med filmtema. SFI-läraren Britt Lewis till vänster. Foto: Dave Russell/Sveriges Radio
Mona Sirithes, elev på SFI.
2 av 2
Mona Sirithes, elev på SFI. Foto: Dave Russell/Sveriges Radio

Svenska filmklassiker ska hjälpa nyanlända lära sig prata svenska

6:07 min

Några svenska filmklassiker är nu på väg att bli en del i undervisningen i Svenska för invandrare. Det handlar om Lasse Hallströms "Mitt liv som hund", Kay Pollaks "Så som i himmelen" och fyra andra svenska filmsuccéer. Vi har besökt en SFI-klass i Nacka för att se hur allt går till.

Genom att visa och diskutera filmerna ska nyanlända förbättra sina kunskaper, både i vardagssvenska och i svensk kultur och svenska vanor. I undervisningen ska eleverna få titta på "Mitt liv som hund" och fem andra filmer, och på det sättet lära sig prata bättre svenska och bättre förstå sig på folk som bor här. Teman i filmerna ska också fungera som ett underlag för diskussioner mellan eleverna.

Britt Lewis är SFI-lärare i Nacka utanför Stockholm, och hon har redan börjat använda filmerna i sin undervisning.

– Först och främst är det ett sätt att lära sig nya ord. Man får lyssna på orden, man får se hur de används, man får en kontext. Och efter filmen får man diskutera och använda orden själv. Så det är ett väldigt bra sätt att bara ta till sig nya ord, och att öka ordförrådet. Men utöver det skulle jag vilja säga att det också är ett bra sätt att sätta sig in i kulturen. Att man helt plötsligt har en utgångspunkt för ett samtal med en nysvensk vän. Har man sett samma film, så har man också något att prata om. Och även att man kan börja känna igen sig i Sverige lite grann, säger Britt Lewis.

Filmerna har valts ut för att ge lite olika perspektiv på Sverige. Det är en lätt komedi i Lasse Åbergs Sällskapsresan om en charterresa till spanska solkusten för 40 år sedan, en relationskomedi som Adam & Eva och ett känslofyllt drama som Så som i himmelen om en världsberömd dirigent som sjuk återvänder till sin norrländska hemby och som tar som sin sista livsuppgift att få ordning på byns kyrkokör.

Manfred Aronsson är vd för C More, det bolag som gjort det möjligt för SFI-lärarna att kostnadsfritt använda sig av de sex filmerna.

– De här filmerna symboliserar Sverige lite grann. Det är sex filmer, som är klassiska. Nästan alla svenskar har sett dem, och de speglar lite det svenska samhället och det svenska kynnet. På ett roligt sätt, men också på ett allvarligt sätt ibland. Och det är tacksamt, tror jag, för läraren, att använda vissa scener och diskutera med sina elever, om varför man i Sällskapsresan till exempel sitter och dricker alkohol på toaletten. Filmerna är klassiska svenska filmer, som är underhållande, men också berättar något om det svenska samhället, berättar Manfred Aronsson.

SFI-läraren Britt Lewis i Nacka tycker samma sak, att filmerna säger en hel del om Sverige.

– Man får se olika exempel på vardagen. Man får se saker från dåtid och nutid. Mitt liv som hund till exempel, utspelar sig på 50-talet, och där kan man se lite var vi har kommit från. Hur det var att bo i stan och vara fattig, eller bo på landet. Sedan har vi filmer som Grabben i graven bredvid, som skildrar lite mer 90-, 00-talets Sverige, säger Britt Lewis.

Intresset bland SFI-lärare har varit stort. Redan för en månad sedan hade tusen lärare skaffat sig ett konto för att kunna använda filmerna och tillhörande utbildningsmaterial, och sedan dess har flera hundra lärare till anslutit sig.

En av deltagarna i SFI-undervisningen i Nacka är Ted Burr från USA, och han tycker att det är ett intressant projekt som hjälper eleverna att bättre förstå sig på både svenska språket och svenskarna.

– Det handlar om språkets tempo och hur man använder orden, vilket inte ofta är lätt att få från en lärobok. Men filmer kan också ge en känsla för hur människor är, vad man äter, vilken stil man har, små saker, säger Ted Burr.

Mona Sirithes från Thailand tycker också att filmvisning är ett bra sätt att visa hur människor här kan fungera. Hon tycker att svenskar kan vara underliga.

– Man är inte likadan. Svenskar pratar inte mycket. Och man måste visa respekt. När jag åker till en kompis måste man boka tid. Man kan inte komma direkt, säger Mona Sirithes.

Men för andra har filmerna också påvisat hur lika det kan vara mellan länder, trots att avstånden är stora. Andi Cobb kände igen mycket från den norrländska lilla by där Kay Pollaks Så som i himmelen utspelar sig. Hon är själv från en liten by i Texas i USA och det var mycket därifrån som hon kände igen i filmen.

– Det påminde väldigt mycket om hur mitt liv såg ut när jag växte upp i en liten by, väldigt lik på många sätt i hur liten den var, folks mentalitet. Jag kände mig som hemma när jag såg filmen, säger Andi Cobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista