Ekots granskning visar att Nordisk alternativhöger vill samla den svenska högerextremismen, och de samarbetar med både nazister vit makt-grupper. Alternativhögern har lagt beslag på olika symboler som från början inte alls kopplades till högerextremism. Det röda pillret från filmen Matrix, grodan Pepe och även vardagliga saker som ett glas mjölk är exempel på vad som har använts.
Ekots granskning visar att Nordisk alternativhöger samarbetar med både nazister och vit makt-grupper. Alternativhögern har lagt beslag på olika symboler som från början inte alls kopplades till högerextremism. Foto: CC0, TT. Montage: Sveriges Radio

Så förpackar den nya högerextrema rörelsen sina budskap med satir och skämt

13 min

En ny högerextrem rörelse försöker avancera i Sverige och den skiljer sig från andra liknande rörelser. Deras radikala, och ofta hatiska budskap, ligger ofta under lager av skämt och satir. De har ett nytt offensivt tilltal, som forskare tror kan få stor påverkan på debatten i Sverige.
Ekots undersökande reporter Emelie Rosén har granskat den nya rörelsen, som kallar sig Nordisk alternativhöger.
Hon har också åkt till Finspång, en kommun som ofrivilligt hamnat i Alternativhögerns skottglugg.

Hör även Dick Erixon , chefredaktör för tidningen Samtiden och Anna-Lena Lodenius, journalist som granskar extrema rörelser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista