Politikern Özlem Cekic.
Politikern Özlem Cekic. Foto: David Rasmussen/Sveriges Radio.

Dansk politiker söker upp sina "hatare" på nätet

7:58 min

En kopp kaffe i taget försöker den danska politikern Özlem Cekic förändra världen. Genom sitt projekt ”dialogkaffe” söker hon upp de som hatat eller hotat henne på nätet. En resa som gjort att hon upptäckt att det inte bara var de som skrev som hade fördomar.

Terrorist, när du blir minister skär vi halsen av dig. Råttlort, blattesvin, ludersugga. Det danska språket har en bred mångfald vad gäller skällsord, konstaterar Özlem Cekic, samtidigt som hon ger några exempel på vad som brukar fylla hennes mailkorg.

Özlem Cekic är 41 år född i Turkiet till kurdiska föräldrar, men kom till Danmark som tioåring.

Vi träffas på ett kafé stadsdelen Örestad i Köpenhamn, Özlem beställer vatten och inte kaffe. Men det är genom kaffet hon blivit känd.

Det började 2007 när hon blev invald i Folketinget som representant för Socialstisk Folkeparti, det danska parti som står närmast det svenska vänsterpartiet politiskt. 

Jag hade varit uppe i talarstolen och pratat något om bostäder, när jag kom ner var där ett mail som började med ” din terroristskit”. Jag slängde det bara och tänkte att de förstår inte mig och jag förstår inte dem, det är inte lönt att ens försöka, säger Özlem Cekic.

Men mailen fortsatte komma. Özlem Cekic började att spara dem, till en början mest som en säkerhetsåtgärd. En kollega tipsade om att det skulle vara bra att ha kvar dem så att polisen hade något att gå efter den dag hände något. Så hon skapade en hatmailmapp.

Men det var hennes vän Jacob Holdt, en dansk fotograf som gjort sig känd för att träffa och fotografera bland annat Ku Klux Klan medlemmar i USA, som fick henne att faktiskt göra något.

Jag hade blivit trakasserad av en nynazist i åtta månader när jag pratade med Jacob. Jag var ganska säker på att han skulle förstå mig och hålla med, men han sa att det också handlade om min egen rasism. Att jag demoniserade dem som skrev och han sade åt mig att träffa dem, berättar Özlem Cekic. 

Först var hon livrädd och var säker på att bli dödad. Men Jacob Holdt övertygade henne om att de inte skulle död en Folketingsmedlem.

Och han sa att skulle de göra det så blir du ju en martyr, så det är win-win, skrattar Özlem Cekic.
Özlem började ta kontakt med personerna som skrivit till henne och blev förvånad över gensvaret, väldigt många ville träffas. Hon minns tydligt första gången hon gick hem till någon som skrivit och blev överraskad över hans välansade gräsmatta.

I mitt huvud bodde rasister i lerdiken, och av den anledningen hade jag faktiskt tagit på mig gummistövlar. Men han hade inte långa naglar som jag trodde och det luktade inte illa, det luktade bara kaffe. Då gick det upp för mig att jag har demoniserat dem lika mycket som de har demoniserat danska muslimer som mig, säger Özlem Cekic. 

Özlem fortsatte med sitt dialogkaffe i hundratals hem runt om i Danmark enligt den enkla principen att där det finns mat finns också fred.

Det spelar ingen roll hur elaka saker de skrivit, när jag kommer och träffar dem så bjuder de ändå på kakor till kaffet, säger hon.

Özlem Cekic börjar alltid sina samtal med att prata om saker som hon och de som skrivit till henne har gemensamt, som till exempel barn, fritidsintressen, resor eller sport för att senare gå in på det som skiljer dem åt. Till en början hade hon idén att hon skulle omvända dem hon träffade, att få dem att inse att de hade fel. Men ganska snart tänkte hon om.

Mitt projekt handlar inte om att omvända. Det handlar om att ha ett demokratiskt samtal. Det handlar inte om att komma överens, för i en demokrati ska det finnas rum för oenighet. Det är det som kännetecknar en demokrati.

Men hon har en mission, att vi ska kunna samtala om det som skiljer oss åt utan att det övergår i våld. 

Många frågar mig var gränsen går, det gör den vid våld. Om du brukar våld har du diskvalificerat dig från det demokratiska samtalet. Det är därför vi ska prata med så många som möjligt, så länge som möjligt för att undvika våld. 

Sedan valet 2015 sitter inte längre Özlem Cekic i Folketinget. Idag arbetar hon som konsult med specialisering på att hjälpa till att bygga broar mellan olika verksamheter och danskar med minoritetsbakgrund. Men hon är också författare och har nyligen gett ut boken ”Varför hatar han dig mor? ”, en fråga hennes som en gång ställde efter att hon blivit trakasserad av en nazist. Där samlar hon alla sina upplevelser av hundratals kaffeträffar. 

Men trots att det är kaffet som gjort henne känd så erkänner hon till slut, hon dricker faktiskt inte ens kaffe.

Men i det kaffeälskande Danmark hade det ju inte fungerat att kalla det för dialogte, säger Özlem Cekic och skrattar. 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista