Nationella kulturpalatset i Sofia, byggt 1981, håller på att renoveras för att ta emot alla EU:s ledare under ordförandeskapet nästa år.
1 av 4
Nationella kulturpalatset i Sofia, byggt 1981, håller på att renoveras för att ta emot alla EU:s ledare under ordförandeskapet nästa år. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.
Nikola Panov säger att EU varit bra för Bulgarien, men landets egna politiker litar han inte på.
2 av 4
Nikola Panov säger att EU varit bra för Bulgarien, men landets egna politiker litar han inte på. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.
Lilyana Pavlova är minister för det Bulgariska EU-ordförandeskapet vars motto är: "Tillsammans står vi starka".
3 av 4
Lilyana Pavlova är minister för det Bulgariska EU-ordförandeskapet vars motto är: "Tillsammans står vi starka". Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.
Daniel Kaddik vid den tyska Friedrich Nauman-stiftelsen säger att Bulgarien inte genomfört de reformer man lovade när man gick med i EU.
4 av 4
Daniel Kaddik vid den tyska Friedrich Nauman-stiftelsen säger att Bulgarien inte genomfört de reformer man lovade när man gick med i EU. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.

Bulgarien blev EU-medlem för tio år sedan

"Människor litar inte på politikerna här"
8:19 min

I januari tar landet för första gången över stafettpinnen som unionens roterande ordförandeland. Fortfarande har Bulgarien mycket kvar att göra när det kommer till korruptionen och den organiserade brottsligheten och det finns de som tycker att EU borde gå hårdare fram mot länder som inte lever upp till de krav som ställdes när de först släpptes in i unionen.

– Nej, säger Nikola Panov.

Han vet inte att Bulgarien tar över EU:s roterande ordförandeskap vid årsskiftet.

- Jag bryr mig inte om politik, jag tror inte på politikerna. Förresten har jag bott utomlands i 15 år, säger Nikola Panov. 

Han står nedanför trappan som leder ner från Nationella kulturpalatset i Sofia. En jättebyggnad i futuristisk stil från 1981. Området runt omkring är en byggarbetsplats. Kulturpalatset ska bli centrum för EU-ordförandeskapet men renoveringen som skulle ha varit färdig nu drar ut på tiden. Den tidigare chefen anklagas för att ha spenderat över 16 miljoner kronor på annat än på att förbereda ordförandeskapet. 

Bulgarien blev EU-medlem för tio år sedan, 2007, under förutsättning att man skulle ta tag i den omfattande korruptionen och den organiserade brottsligheten. Men fortfarande toppar Bulgarien ligan över EU:s mest korrupta länder. Tillsammans med Rumänien ligger man också i topp när det kommer till fattigdom. 

– Min mormor har en pension på 45 euro. Min dotter är ett år gammal. Jag väntar bara på att hon ska växa upp så att jag kan skicka henne utomlands. Är det inte synd och skam? Säger Nikola Panov.

Han bär på en blå plastkasse. I den ligger arbetsrocken. Nikola Panov är skräddare till yrket men arbetar också med catering. Han har just serverat mat på Militärklubben i Sofia, åt EU-ländernas alla ambassadörer. De var där för att lyssna på Lilyana Pavlova, som råkar vara minister för hela det bulgariska ordförandeskapet.

– Är det inte lustigt, va? säger Nikola Panov och tillägger:

– Jag gjorde jobbet perfekt.

Det ekar under kristallkronorna i regeringsbyggnadens långa korridorer i Sofia.

Lilyana Pavlova, minister för hela det Bulgariska EU-ordförandeskapet tar emot i ett mötesrum som pryds med den bulgariska flaggan invid EU-flaggan.

– Mottot för vårt ordförandeskap är: Tillsammans står vi starka. Det är något som är mer aktuellt än någonsin för Europas framtid, säger Lilyana Pavlova och säger att den bulgariska EU-linjen är att det just nu behövs mer av samarbete, inte mindre. En av frågorna som Bulgariens regering kommer att trycka på under sitt halvår som ordförandeland är att skynda på processen för att också få med länderna på västra Balkan, som Serbien, Montenegro, Albanien och Makedonien i EU-klubben. För egen del hoppas man i Bulgarien på att snart få bli en del av den passfria Schengenunionen.

– Vi har för längesedan uppfyllt alla kriterier. Och vi anser oss utgöra en av de starkare gränserna när det kommer till flyktingströmmen, samtidigt som vi ser att andra länder, som redan är med i Schengen, inte lyckas lika bra.

Bulgarien har precis som Ungern låtit bygga ett många mil långt stängsel, i det bulgariska fallet mot Turkiet, för att stoppa flyktingar och migranter för att ta sig in i Europa den vägen. Samtidigt har landet, till skillnad från Ungern, sagt ja till att ta emot flyktingar enligt EU:s kvotsystem. Många vittnar om att Bulgariens premiärminister Bojko Borisov är populär i Bryssel. Han gör och säger rätt saker.

Trots Bulgariens starka band till Ryssland har man till exempel ställt sig bakom EU:s sanktioner mot Ryssland och sagt nej till ryska energiprojekt. Och fast att så mycket återstår för Bulgarien att göra när det kommer till saker som korruptionen och den organiserade brottsligheten öppnade EU-kommissionens ordförande Jean Claude Juncker tidigare i år för att snart släppa på den särskilda övervakningsmekanism som fortfarande gäller för Bulgarien men även för Rumänien, tio år efter ländernas EU-inträde.

På ett kontor vid Bulgarienboulevarden, med utsikt över Sofia, säger Daniel Kaddik, direktör för den tyska tankesmedjan Friedrich Naumann-stiftelsen, att Bulgarien gjorde mycket inför EU-medlemskapet, men att inte särskilt mycket har hänt sedan dess.

– Nu, när man väl är med i EU, ser man inget behov för reformer. Och det måste ändras, säger Daniel Kaddik som anser att EU skulle kunna vara mycket hårdare när det kommer till de generösa EU-bidragen som satt fart på den bulgariska ekonomin.

– Om ett land inte genomför nödvändiga reformer och inte följer de krav som har satts upp då ska det landet inte heller få mer pengar, säger Daniel Kaddik.

Nu är istället läget så att många unga lämnar Bulgarien för arbete i länder västerut ut i Europa.

– Människor litar inte på politikerna här, man litar inte på att framtiden är ljus och därför åker man hellre härifrån, säger Daniel Kaddik.

Som Nikola Panov, som står nedanför trappan som leder ner från det Nationella kulturpalatset i Sofia; Centrum för nästa års  EU-ordförandeskapet. I 15 år bodde och arbetade Nikola Panov i Grekland.

– Jag kom tillbaka när min dotter föddes, så att hon skulle få lite bulgarisk tradition.

Och EU-medlemskapet, säger Nikola Panov, har trots allt gjort Bulgarien till ett bättre land. 

– Vi skyddar våra djur nu, det förekom inte tidigare. Vi slänger inte så mycket skräp på gatorna längre. Vi har tagit till oss av en europeisk mentalitet.

Nikola Panov säger att han tror på Bulgariens unga, men han tror inte på landets politiker. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".