Politikerförakt och instabilitet inför isländska nyvalet

8:12 min

I morgon är det parlamentsval på Island. Landets höger-mittenregering föll nyligen efter bara åtta månader vid makten. Vår korrespondent Jens Möller rapporterar från Reykjavik. Om ett land som efter den enorma bankkraschen 2008, har präglats av politisk instabilitet och inte minst ett stort politikerförakt.

Förtroendet för den politiska eliten är mycket lågt, säger statsvetarprofessorn Ólafur Harðarson. När Islands tre storbanker kollapsade för nio år sedan kastades Island in i en mycket djup kris, inte bara ekonomiskt, säger han.

Medan Islands ekonomi har återhämtat sig oväntat bra återstår mycket av den politiska, sociala och moraliska krisen, säger statsvetarprofessorn. Han tillägger att det avspeglar sig i att de isländska väljarna byter parti mycket mer än tidigare. Vid valet förra hösten var det för första gången mindre än hälften av väljarna som var trogna det parti de röstade på vid valet före.

Så här lät det på torget Austurvöllur framför parlamentet Alltinget i april i fjol. Uppemot 6-7 procent av Islands hela befolkning hade samlats på torget för att visa sitt missnöje med dåvarande statsministern Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Han hade ljugit i en intervju med SVT:s Uppdrag Granskning om familjens gömda pengar i skatteparadis, och snart tvingades han bort från statsministerposten.

En av de demonstranter jag träffade då var Helga Ögmundardóttir, som tidigare har bott i Sverige i några år. Nu ses vi igen på samma torg.

Helga Ögmundardóttir är verkligen inte ensam om sina tankar kring politiker och maktmissbruk. Ett par studier visar att runt 70 procent av islänningarna tror att det är vanligt eller ganska vanligt att deras politiker är korrupta.

Den 15 september kallade statsminister Bjarni Benediktsson till presskonferens där han meddelade att det blir nyval. Hans höger-mitten-regering hade just fallit efter anklagelser om att statsministern hade försökt mörka hans pappas nära koppling till en dömd pedofil.

Bjarni Benediktsson talade i bilder när han sa att Island måste återfå en stark regering, med starka rötter, som inte är ett strå i vinden. Fast frågan är om Bjarni och hans konservativa Självständighetsparti kommer vara en del av den regeringen.

Jag går på Thingholtsstraeti, en av alla gator här i Reykjavik som domineras av låg trähusbebyggelse.

Jag går in på partiet Gröna Vänsterns huvudkontor för att träffa kvinnan som ligger ganska bra till för att bli Islands nästa statsminister; 41-åriga Katrín Jakobsdóttir.

Katrín Jakobsdóttir konstaterar att den isländska debatten i hög grad handlar om typiska vänsterfrågor, om ökade satsningar på sjukvård och annan välfärd. Gröna vänstern vill finansiera detta bland annat genom höjda skatter för de rikaste.

Opinionsmätningarna här på Island är svåra att tolka, resultaten svänger kraftigt upp och ner. Katrín Jakobsdóttirs parti fick närmare 30 procent i flera mätningar för några veckor sedan, men verkar nu snarare ha ett stöd på runt 20 procent. I de senaste mätningarna har statsministerns konservativa Självständighetsparti återtagit ledartröjan.

Men samtidigt går det bättre för de isländska socialdemokraterna som gjorde ett katastrofval i fjol, så det är långt ifrån omöjligt att Island får mer av en vänsterregering under ledning av Katrín Jakobsdóttir. Om så blir hon den första statsministern i Norden på nästan 70 år som kommer från ett parti till vänster om socialdemokraterna. Fast vänsterledaren aktar sig ta ut någon seger i förskott.

Helga Ögmundardóttir röstar inte på Gröna Vänstern, men hon gillar partiets ledare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista