Filipstads centrum, lördag eftermiddag.
1 av 7
Filipstads centrum, lördag eftermiddag. Foto: Inger Arenander/Sveriges Radio.
Åsa Hååkman Feldt är socialdemokraternas ordförande i Filipstad. Hon tycker att Sverigedemokraterna fick stå oemotsagda alltför länge.
2 av 7
Åsa Hååkman Feldt är socialdemokraternas ordförande i Filipstad. Hon tycker att Sverigedemokraterna fick stå oemotsagda alltför länge. Foto: Inger Arenander/Sveriges Radio.
Johnny Grahn, Urban Pettersson, Eva Eriksson och Morgan Nilsson, Sverigedemokrater i Filipstad.
3 av 7
Johnny Grahn, Urban Pettersson, Eva Eriksson och Morgan Nilsson, Sverigedemokrater i Filipstad. Partiet var framgångsrikt i förra Riksdagsvalet. Foto: Inger Arenander/Sveriges Radio.
Iman Yaseen från Irak söker asyl i Sverige. Hon går i skolan i Hällefors.
4 av 7
Iman Yaseen från Irak söker asyl i Sverige. Hon går i skolan i Hällefors. Foto: Inger Arenander/Sveriges Radio.
Bengt Sjöberg är pastor i Korskyrkan och Kristdemokrat i Filipstads fullmäktige. Han arbetar också med stöd och hjälp för asylsökande.
5 av 7
Bengt Sjöberg är pastor i Korskyrkan och Kristdemokrat i Filipstads fullmäktige. Han arbetar också med stöd och hjälp för asylsökande. Foto: Inger Arenander/Sveriges Radio.
Dahir Yusuf och Filmon Fitwi från Eritrea, respektive Somalia utbildar sig i Filipstad för att kunna söka arbete.
6 av 7
Dahir Yusuf och Filmon Fitwi från Eritrea, respektive Somalia utbildar sig i Filipstad för att kunna söka arbete. Foto: Inger Arenander/Sveriges Radio.
Ulf Sjöö är polis i Filipstad sedan 1984. Brottsligheten har ökat, men poliserna har blivit färre, säger han.
7 av 7
Ulf Sjöö är polis i Filipstad sedan 1984. Brottsligheten har ökat, men poliserna har blivit färre, säger han. Foto: Inger Arenander/Sveriges Radio.

Filipstad med amerikanska ögon

13 min

Donald Trumps seger i presidentvalet i USA förklaras ofta med att väljare kände sig övergivna av politikerna och det så kallade etablissemanget. Hans nationalism och kritik mot invandring slog an, inte minst i nedläggningsorter på landsbygden. Det går att se liknande stämningar i Sverige och det avspeglar sig bland annat i ett växande stöd för Sverigedemokraterna. Vår tidigare korrespondent i USA, Inger Arenander, har träffat många Trumpväljare. Nu är hon tillbaka i Sverige och reste till Bergslagen för att lyssna på stämningarna där inför valet nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista