Företaget Pick My Solar har byggt en webbsida där hushåll kan hitta bästa pris för att få solpaneler installerade på taket.
1 av 4
Företaget Pick My Solar har byggt en webbsida där hushåll kan hitta bästa pris för att få solpaneler installerade på taket. Foto: Fernando Arias
Gabriella Reynosa är en av 40 000 elever på California State University i Long Beach.
2 av 4
Gabriella Reynosa är en av 40 000 elever på California State University i Long Beach. - Solpanelerna är extra positivt nu när Trump går åt andra hållet, säger hon. Foto: Fernando Arias
Max Aram
3 av 4
Max Aram startade bolaget Pick My Solar som nu har hjälpt 5000 kunder att få solpaneler på sina tak. Foto: Fernando Arias
Michael Gardner på California State University, Long Beach
4 av 4
Michael Gardner på California State University i Long Beach har sett till att universitet nu har 11 000 solpaneler på parkeringsplatserna. Foto: Fernando Arias

Delstaten som trotsar Trumps klimatpolitik

"Utsläppsgränser tvingar oss att göra de här förändringarna"
9:08 min

När Donald Trump aviserade att USA kommer dra sig ur klimatavtalet som slöts i Paris, skapade det starka reaktioner internationellt. Även i USA reagerade många människor, och där har flera delstater nu lovat att själva följa villkoren i Parisavtalet trots att USA drar sig ur det. En av de delstaterna är Kalifornien som vår korrespondent har besökt.

Det är 37 grader varmt och solsken när jag kommer fram till California State University, Long Beach.

Som på många andra universitet i USA är det bilen studenterna tar för att komma till sina föreläsningar. Runt 40 000 elever går här. Det vill säga stora och många parkeringsplatser.

Men förutom att parkera bilen lämpar sig stora asfaltsytor för en annan sak.

Solpaneler.

Jag har bestämt träff med en av dem här på universitet som sett till att det nu finns runt 11 000 solpaneler här på campus, medan jag väntar passar jag på att prata med en av eleverna som precis ska åka iväg i sin bil.

– Det är så klart bra eftersom vi måste tänka på miljön, säger Gabriella Reyonsa, speciellt eftersom vår president inte gör det.

Gabriella Reynosa syftar på att Donald Trump den 1 juni i år meddelade att USA skulle gå ur klimatavtalet som sköts i Paris.

Reaktionerna här i USA kom från flera håll, bland annat från guvernören här i Kalifornien, Jerry Brown, som tillsammans med guvernörerna i Washington och New York skapade de allians för delstater som skulle fortsätta att följa villkoren i Parisavtalet.

– Vi kommer mobilisera människor här i vår egen stat, men också på andra ställen i världen, det här kräver att vi gör något, sa Jerry Brown strax efter Trumps uttalanden.

Till slut träffar jag Michael Gardner på universitetets parkeringsplats.  Gardner ansvarar för hållbarhetsfrågor på universitet.

Han pekar på solpanelerna ovanför oss och förklarar att de under en solig dag ger tillräckligt med energi för att tillgodose en tredjedel av universitets förbrukning.

– Universitet har också batterier som kan lagra elektricitet från solpanelerna, säger Gardner.

I Kalifornien finns det flera lagar som syftar till att minska mängden växthusgaser. Bland annat utsläppsgränser för organisationer och företag.

Lagarna fanns redan på plats innan Donald Trump blev president, men i och med presidentens nuvarande klimatpolitik har Kaliforniens miljöarbete blivit än mer relevant.

– Delstatens utsläppsgränser tvingar oss att göra de här förändringarna, men universitetet har också ett eget miljöprogram som går längre än delstatsmålen, förklarar Michael Gardner.

När vi står på parkeringsplatsen verkar miljöaspekten ganska frånvarande med tanke på det hav av bilar som omger oss.

Michael Gardner nickar instämmande när jag kommenterar bilarnas påverkan och medger att bilavgaserna är ett av universitets största utsläppsproblem.

– Även elevernas avgaser räknas in i universitets totala utsläpp. Vi arbetar med att ordna ett system där eleverna ska kunna åka buss till skolan, förklarar Michael Gardner och tillägger att man börjat bygga uttag för elbilar.

I brist på miljövänligare alternativ tar jag min hyrbil till nästa intervju. Jag ska till en företagspark för bolag som jobbar för bättre hållbarhet.

Runt 40 företag samsas här, bland annat ett bolag som vill skapa batteridrivna flygplan och ett annat som vill minska värmen i Los Angeles genom att lägga på en reflekterande yta på asfalt.

Jag ska till bolaget Pick My Solar. Och det är lite som det heter. Företaget hittar människor som funderat på att installera solpaneler på sina hus och låter sedan solpanelinstallatörer lämna bud.

Kunderna får bättre pris, och installatörerna får fler kunder.

Kyle Graycar från Pick My Solar skriver in sin egen adress i sökfältet på en webbsida. Sidan gör automatiskt en uppskattning på hur mycket han skulle kunna tjäna om han installerar solpaneler.

Företagets grundare Max Aram ställer sig bakom oss.

– Jag kommer från Iran, berättar han, ett land där bensinen knappt kostar något alls på grund av subventioner, när jag utbildade mig i Tyskland blev jag helt såld på möjligheterna för rena energislag, säger han.

Enligt Max Aram kan ett hus här i Kalifornien spara in installationskostnaden för solpaneler efter sju år, samtidigt får företagen kunder utan att betala för det.

– Vi är den hjälpande mellanhanden, säger han.

Efter att ha spenderat någon timme hos Pick My solar, skulle det vara lätt att tro att utvecklingen mot grönare, renare energi är på frammarsch i USA.

Sanningen är inte så enkel.

Även om vissa politiker kritiserar Trump så finns det andra som välkomnar presidentens politik. Samtidigt har Vita huset nu tagit steg för att avveckla Obamas största miljöreform, Clean Power Plan, som syftade till att minska växthusgaserna.

Vad Donald Trumps miljöpolitik däremot har skapat är en reaktion. Privatpersoner, organisationer, företag och hela städer ser nu en ännu större mening med sitt miljöarbete. Vissa har ökat sina åtaganden på grund av Trump.

När jag lämnar Pick My Solar och kommer ut på parkeringsplatsen märker jag att jag missade något när jag kom hit.

Även här skuggas bilarna av ett tak av solpaneler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".