Ninna Hedeager Olsen i Enhedslistens lokal på Nørrebro.
1 av 3
Ninna Hedeager Olsen i Enhedslistens lokal på Nørrebro. Foto: David Rasmusson/Sveriges Radio.
Ninna Hedeager Olsen i Enhedslistens lokal på Nørrebro.
2 av 3
Ninna Hedeager Olsen i Enhedslistens lokal på Nørrebro. Foto: David Rasmusson/Sveriges Radio.
Ninna Hedeager Olsen i Enhedslistens lokal på Nørrebro.
3 av 3
Ninna Hedeager Olsen i Enhedslistens lokal på Nørrebro. Foto: David Rasmusson/Sveriges Radio.

Det röda Köpenhamn

"Köpenhamnare sett att den röda majoriteten fungerat"
9:13 min

Socialdemokraterna har styrt Köpenhamn sedan första världskriget. Men i det danska kommunalvalet den 21 november kan de komma att utmanas om platsen som största parti. Men konkurrensen kommer inte från borgerligt eller högerpopulistiskt håll utan långt ifrån vänster. I röda Köpenhamn är det Enhedslisten som tävlar med Socialdemokraterna om förstaplatsen.

Kampsånger serveras till kaffet i den lilla lokalen i den lite slitna stadsdelen Nörrebro i Köpenhamn. Cirka 20 partimedlemmar trängs kring bordet och kopparna räcker inte till för alla som kommer.

Runt om i lokalen ligger flera hundra valaffischer staplade, medlemmarna ska snart cykla runt till olika platser i den danska huvudstaden för att hänga upp affischer på träd och lyktstolpar. 

Ute i köket steks det bacon till brunchen som snart ska serveras. Ninna Hedeager Olsen häller upp en ny kopp kaffe och brer en smörgås. Om några veckor kan hon som borgmästarkandidat för Enhedslisten vara en av de mäktigaste politikerna i Köpenhamn. Även om hon suttit i borgarrepresentationen, motsvarande kommunfullmäktige i fyra år blev nomineringen av partikamraterna en överraskning. 

– Jag blev verkligen överraskad. Det var livsomvälvande, säger Ninna Hedeager Olsen.

36-årigen har själv en bakgrund i Palestinarörelsen och inom den utomparlamentariska vänstern och Enhedslisten är det danska Folketingsparti som ligger längst ut till vänster. Partiet grundades 1989 som en sammanslagning mellan flera vänstergrupper.

– Vi som parti arbetar både parlamentariskt och utomparlamentariskt Olsen Vi försöker åstadkomma förändring i de parlamentariska församlingarna, men det utomparlamentariska arbetet där vi sätter press på politikerna från gatan är lika viktigt, säger Ninna Hedeager Olsen.

Vi förra valet till Folketinget fick Enhedslisten 7,8 procent av rösterna, men vid senaste i kommunalvalet i Köpenhamn blev man näst största parti med 19.5 procent av rösterna. I somras kom en opinionsundersökning som visade att Enhedslisten i detta val skulle flåsa Socialdemokraterna i nacken och att man tillsammans med de övriga partierna till vänster skulle kunna bilda en rödgrön majoritet, utan Socialdemokraterna.

För det är inte bara Enhedslisten som färgar Köpenhamn rött. Socialistisk Folkeparti, har gjort bra val tidigare  och även det nya partiet Alternativet, och Radikale Venstre räknas till det röda blocket som tillsammans med socialdemokraterna  fick 68.5 procent av rösterna vid förra valet och därmed ett stabilt grepp om rådhuset. Att Köpenhamn är så rött har historiska förklaringar tror Ninna Hedeager Olsen. 

– I Danmark centraliserades industrin på ett vis som man inte gjorde i Sverige. Arbetarklassen har historiskt funnits i städerna, så därför är våra större städer mycket rödare än landsbygden. Sen har väl många Köpenhamnare sett att den röda majoriteten fungerat, säger hon.

Trekvarts promenad från den lilla lokalen på Nörrebro ligger Christiansborg där det danska parlamentet, Folketinget, har sin hemvist.

Här har Erik Holstein, politisk kommentator på nättidningen Altinget, arbetat i 25 år. Under den tiden har det passerat både borgerliga och socialdemokratiska regeringar, men i rådhuset ett stenkast bort har det alltid suttit en socialdemokratisk överborgmästare. Just nu heter han Frank Jensen och det lär han heta även efter valet tror Erik Holstein.

– Även om partierna till vänster om Socialdemokraterna skulle få en majoritet av rösterna, vilket jag inte tror att de får så kommer det ändå bli Frank Jensen. Jag tror att Socialistisk Folkeparti säkerligen hellre lägger sin röst på Socialdemokraterna än söker någon annan allians, säger Erik Holstein.

Men att Enhedslisten och de andra partierna till vänster kommer göra ett bra val i huvudstaden betvivlar han inte. Köpenhamn skiljer ut sig från resten av Danmark som är betydligt blåare.

– Det händer i vissa större städer och universitetsstäder. De blir liksom politiska öar som skiljer sig mycket från andra delar av landet. Man får en miljö där det finns andra normer och politiska preferenser. Det leder till at vänsterpartierna blir starkare medan socialdemokraterna, de borgerliga partierna och Dansk Folkeparti blir svagare i Köpenhamn. 

I den lilla lokalen på Nörrebro är det snart dags att börja bege sig ut i blåsten för att hänga upp affischer. Ninna Hedeager Olsen håller ett peptalk till partivännerna innan det är dags att ge sig ut i det blåsiga Köpenhamn.

Hon har också sett opinionsundersökningen som pekar på att det skulle kunna bli en rödgrön majoritet i Köpenhamn utan socialdemokraterna, och att då hon skulle bli stadens nya överborgmästare, men liksom Erik Holstein så tror Ninna Hedeager Olsen att det blir Socialdemokraterna som får fortsätta att styra Köpenhamn.

– Om inte vi tillsammans med Socialistisk Folkparti och nystartade Feministisk Initiativ få majoritet så kommer vi rösta för Frank Jensen., Jag tror att vi på det sättet bäst får igenom vår politik, sen ska vi använda vår styrka för att dra socialdemokraterna så lång åt vänster vi kan säger Ninna Hedeager Olsen.
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".