Monumentet ”Välkommen” mitt i centrala Jakarta
1 av 5
Monumentet ”Välkommen” mitt i centrala Jakarta. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio.
Sidney Jones en av Asiens främsta på terror och konflikter.
2 av 5
Sidney Jones en av Asiens främsta på terror och konflikter. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio.
FPI-ledaren Habib Novel.
3 av 5
FPI-ledaren Habib Novel intervjuas av Sveriges Radios Asienkorrespondent Margita Boström. Foto: Sveriges Radio.
Talespersonen för Hizb Ut Tahrir Ismail Jusanto.
4 av 5
Talespersonen för Hizb Ut Tahrir Ismail Jusanto. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio.
Inga skyltar med HIzb Ut Tahrir, som numera är förbjudna i Indonesien.
5 av 5
Inga skyltar med HIzb Ut Tahrir, som numera är förbjudna i Indonesien. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio.

Allt mer hårdför islamism i Indonesien

9:03 min

Indonesien är världens folkrikaste muslimska land och har de senaste åren visat upp många tecken på att en mer islamistisk form av religionen tar allt större plats i landet.

I borgmästarvalet i Jakarta lyckades dessa hårdföra religiösa grupper stoppa den kinesiskt etniska kristna borgmästaren från att bli återvald.

Nu varnas för att dessa konservativa muslimska grupperna kommer försöka med samma metod i presidentvalet 2019.

Om de lyckas även denna gång så kan det innebära att Indonesien blir ett land som inför islamsk statsreligion och som lyder under sharialagar. Det är i alla fall vad den nu förbjudna hårdföra islamistiska gruppen Hizb Ut Tahrir vill.

– Det är helt normalt att vi som muslimer vill leva under islam och sharia, säger Ismail Jusanto som är talesperson för Hizb Ut Tahrir. En grupp som på många håll i världen är terrorstämplade. Men den var till helt nyligen tillåten i Indonesien.

Men det var inte för sin syn på Sharia som gruppen nu förbjudits. Nej, droppen blev deras uttalande om att förändra grundlagen som i Indonesien ger religionsfrihet för sex religioner.

– Just nu äter jag lunch ihop med den hedervärdige Kung Sal-man från Saudiarabien, säger Indonesiens president Joko Widodo i den selfievideo han tog vid kungens besöket i våras. Det var första gången på nästan 50 år som det saudiska kungahuset besökte Indonesien.

– För oss är det Indonesiska folket som våra bröder och systrar, svarade Kung Sal-man i samma video.

Men även om det gått långt mellan kungabesöken i Indonesien så den Saudiska religiösa influensen växt för varje år.

Sedan i början av 80-talet har miljoner och åter miljoner dollar pumpats in i Indonesien i Saudis strävan av att exportera sin bokstavstrogna islam, Wahabismen eller Salafismen. Över 150 moskéer har byggts, ett stort universitet i Jakarta där det är gratis att studera, flera arabiska språkskolor och hundratals internatskolor har försetts med både böcker och lärare. Och många indonesiska män har fått stipendium för att studera i Riad. Saudiarabiens strikta islam står i rakt motsatt kontrast till den Indonesiska moderata som förespråkar demokrati.

Protesterna kring borgmästarvalet i Jakarta för ett år sedan drevs av både Hiz ut Tahrir och en annan hårdför grupp FPI Islamic defenders group. Två grupper som är något av experter på att få ut tiotusentals på Jakartas gator för olika protester men denna gång togs ett nytt steg av de som helt tagit till sig Saudi varianten av religionen, säger Sidney Jones är en av Sydostasiens främsta expert på terror och konflikter i regionen.

– Salafisterna utnyttjade demonstrationerna för att ta ett nytt steg i sin strävan att föra in sharialagar här, säger hon som idag driver sitt egna analysinstitut IPAC från ett vackert luftigt hus i centrala Jakarta.

– Tidigare har de salafisterna icke velat beblanda sig med Hizb Ut Tharir och FPI. Men nu ansåg de att det var dags att på riktigt börja influera för att få in sina idéer i lagstiftningen.

På ett snabbmatställe i Jakarta sveper Habib Novel in två timmar försenad till vårt möte. Han tar mig inte i hand när vi hälsar och börjar med att deklarera att det kommer att bli en intensiv och het tid nu fram tills presidentvalet. Novel är sedan en tid högste ledaren av FPI, Islamic Defenders Front, som var den stora organisatören av guvernörsdemonstrationerna.

– Det var ett mirakel det som hände vid Jakartavalet, säger han och syftar på att Ahok istället för att bli återvald nu sitter i fängelse dömd för blasfemi. Och Jakarta fick istället en muslimsk guvernör i Anies Bashwedan.

– Anies är en bättre person på posten, han är mer välutbildad och en av oss. Vi stödjer honom, säger Novel vars varje svar är som en predikan.

Flera jag träffar i Jakarta menar att med Anies Bashwedan på guvernörsposten så har de hårdföra islamisterna i landet skapat sig en plattform för att styra vem som blir landets näste president.

Tobias Basuki som jobbar som researcher på tankesmedjan Centre for Strategic and International studies i Indonesien och han tycker att Indonesien måste bli mycket mer uppmärksam mot influenser och ekonomiska bidrag utifrån som till exempel de från Saudiarabien.

– Ja, regeringen och vi alla måste bli mer vakna på vilket sätt de påverkar oss, säger han.

Men Sidney Jones på IPAC, pekar på ett dilemma för Indonesiens kontakter med Saudiarabien.

– Indonesien vill att än fler indonesier ska få rätten att åka på pilgrimsfärd , Hadji, till Mecka. Nu är kön 12 år för att få det trots att Indonesien redan har största kvoten på 210 000 om året, säger hon.

– Saudi svarade att de ska över kvoterna men nämnde i samma andetag att de vill öppna fyra nya universitet runt om i Indonesien. Vilket ytterligare skulle öka påverkan av salafismen i Indonesien, säger Sidney Jones. En gisslansituation håller generalsekreteraren i Indonesiens största muslimska ungdomsorganisation, Ansor, med om.

– Ja, om vi opponerar oss för mycket kan de svara med att minska vår kvot och det skulle kunna leda till både politisk och religiös oro här, säger Abdul Rahman i Ansor.

Nästa år är det lokalval och året därpå presidentval. Det finns risk för en smutsig valrörelse menar flera jag pratar med.

Tobias Basuki säger att president Joko Widodo inte får göra några fel nu för de hårdföra grupperna kommer att ta varje chans att få igång en förtalskampanj för att öka chansen för någon av sin presidentkandidat.

– Ja, och han får också se upp för alla påhittade historier som också kommer komma, varnar han.

Habib Novel ledaren för FPI levererar ett av dessa rykten när jag träffar honom.

– Lämnar Widodo sina kommunistiska och kinesiska intressen och ställer sig mer på profetens och muslimernas sida kanske vi kommer att stödja honom och till och med rösta på honom. Om inte kommer vi att fortsätta försöka få bort honom tills vi dör, säger Novel innan han skyndar iväg till moskén bredvid för att be.

Att Joko Widodo skulle vara kommunist eller i hemlighet kines är bara falska rykten, säger Sidney Jones.

En undersökning gjord på över 4000 studenter på muslimska högskolor och universitet visade att 2 av tio stödjer tanken på Indonesien som ett kalifat. Att den som leder landet är både dess religiöse och politiske överhuvud. Och att nära en av fyra kan tänka sig utkämpa ett jihad för att nå dit. Något som undersökningsinstitutet Alvara tolkade som att influensen från hårdföra islamister nått mycket långt.

Sydney Jones säger att det kommer bli en hård valrörelser men har ändå hopp om framtiden i Indonesien.

– Det blir smutsigt men har lärt mig att det aldrig blir riktigt så illa som vi trott men icke heller så bra som vi önskar här, säger Sidney Jones.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista