Landskapet med bergen och sjön sägs likna föreställningen om paradiset i koranen. Zell am See har blivit ett populärt mål för turister från arabvärlden.
1 av 6
Landskapet med bergen och sjön sägs likna föreställningen om paradiset i koranen. Zell am See har blivit ett populärt mål för turister från arabvärlden. Foto: Daniela Marquardt/Sveriges Radio.
Så här års syns inte många arabiska turister i Zell am See. Efter att förbudet mot heltäckande slöja nyligen infördes, undrar många näringsidkare om de ska komma tillbaka i samma stora omfattning när säsongen drar igång igen i maj.
2 av 6
Så här års syns inte många arabiska turister i Zell am See. Efter att förbudet mot heltäckande slöja nyligen infördes, undrar många näringsidkare om de ska komma tillbaka i samma stora omfattning när säsongen drar igång igen i maj. Foto: Daniela Marquardt/Sveriges Radio
Egyptiern Hazem Hamza arbetar som turistrådgivare i Zell am see. Han har fått rycka ut flera gånger för att reda ut missförstånd mellan arabiska besökare och österrikiska värdar.
3 av 6
Egyptiern Hazem Hamza arbetar som turistrådgivare i Zell am see. Han har fått rycka ut flera gånger för att reda ut missförstånd mellan arabiska besökare och österrikiska värdar. Foto: Daniela Marquardt/Sveriges Radio
Sedan 90-talet jobbar Lars Lindgren i turistnäringen i Zell am See. De arabiska gästerna har inneburit ett enormt ekonomiskt uppsving.
4 av 6
Sedan 90-talet jobbar Lars Lindgren i turistnäringen i Zell am See. De arabiska gästerna har inneburit ett enormt ekonomiskt uppsving. Foto: Daniela Marquardt/Sveriges Radio.
Ett ungt par på bröllopsresa i Zell am See. Hemma i Saudiarabien bär hon heltäckande slöja. Det kändes ovant att visa ansiktet men när vi hörde att man måste göra det accepterade vi det, förklarar mannen.
5 av 6
Ett ungt par på bröllopsresa i Zell am See. Hemma i Saudiarabien bär hon heltäckande slöja. Det kändes ovant att visa ansiktet men när vi hörde att man måste göra det accepterade vi det, förklarar mannen. Foto: Daniela Marquardt/Sveriges Radio.
Informationstavlor och butiksskyltar med arabisk text är en vanlig syn i Zell am See.
6 av 6
Informationstavlor och butiksskyltar med arabisk text är en vanlig syn i Zell am See. Foto: Daniela Marquardt/Sveriges Radio.

Slöjförbud drabbar turistnäringen i Österrike

"Budskapet är att vi inte vill se de här kvinnorna på våra gator"
8:47 min

I valet i Österrike fick det konservativa partiet ÖVP ett stort stöd bland väljarna, vilket delvis beror på att partiet svängt om mot en allt striktare flyktingpolitik. Ett exempel är hur partiet ändrat inställning till heltäckande slöja. Först var partiledaren Sebastian Kurz emot ett förbud, men i takt med en allt mer kritisk opinion vände han och drev igenom ett förbud mot heltäckande slöja. Lagen trädde i kraft för en dryg månad sedan och det är framför allt den österrikiska turistnäringen som har drabbats. Hör reportage av Daniela Marquardt.

På strandpromenaden beundrar ett ungt par vyerna runt Zellersjön, som har gett Zell am See dess namn. De kommer från Saudiarabien och är här på bröllopsresa. De vill inte säga sina namn men berättar gärna att de kommit för den vackra naturen.

De känner till förbudet mot heltäckande slöja som just införts i Österrike och han tycker inte om det.

– Det begränsar kvinnors frihet. De måste få välja själva om de vill visa sitt ansikte eller inte, säger den nygifte mannen och svarar för sin hustru att hon självklart täcker ansiktet när de är hemma i Saudiarabien och hon skulle föredra att få göra det här också.

Den klassiska vintersportorten har också en intensiv sommarsäsong som tack vare turisterna från arabvärlden sträcker sig långt in på hösten. Under sommarmånaderna kan det bli riktigt trångt på gågatorna och det är framför allt de många helt svartklädda kvinnorna med bara en liten springa för ögonen som har väckt stort uppseende. Nu håller säsongen på att ebba ut och informationen om förbudet mot heltäckande slöja har uppenbarligen spridit sig.

På polisstationen har man små foldrar att dela ut till de långväga gästerna. Utöver ett par tillsägelser har polisen inte haft anledning att ingripa. Ännu har ingen behövt böta de föreskrivna 150 euro, motsvarande 1500 kronor.

Valkvällen den 15 oktober visste jublet inga gränser på det konservativa Österrikes folkparti, ÖVPs partihögkvarter. Den nye partiledaren Sebastian Kurz hade gett partiet ett rejält lyft. De vann parlamentsvalet med god marginal och det var framför allt fokuseringen på hårdare tag i flykting- och integrationspolitiken som fick väljarna att återvända.

– I Österrike måste man förstå slöjförbudet mot bakgrund av omsvängningen hos Sebastian Kurz, säger Birgit Sauer, är professor i statsvetenskap vid Wiens universitet. Hon har studerat inställningen till muslimer och slöjdebatten i Europa under många år.

Birgit Sauer har iakttagit hur Kurz och hans parti systematiskt har tagit över en anti-muslimsk inställning som tidigare bara företräddes av det främlingsfientliga Österrikes frihetliga parti, FPÖ.

I takt med den stora flyktingströmmen 2015 rusade stödet för FPÖ i höjden. I opinionsmätningar var de länge störst och de lockade framför allt till sig det konservativa ÖVPs väljare, ända tills det omstridda slöjförbudet drevs igenom. Det skedde under den dåvarande koalitionen mellan socialdemokrater och konservativa, ivrigt påhejat av Sebastian Kurz, som då var utrikes och integrationsminister.

Med tanke på hur få det gäller, kan det inte ses som annat än symbolpolitik, anser Birgit Sauer. Bland kvinnor som lever i Österrike beräknas 150 bära heltäckande slöja.

– Det handlar inte om att hjälpa eller befria kvinnor, säger hon. Budskapet är snarare att vi inte vill se de här kvinnorna på våra gator, att den här kulturen inte passar i Österrike.

Nu förhandlar Sebastian Kurz ÖVP med FPÖ om att bilda en gemensam regering och Birgit Sauer förmodar att motståndet mot migranter och särskilt muslimer kommer att öka. Hon ser en fara för att attityden mot muslimska kvinnor generellt blir mer aggressiv, att också de många fler som täcker håret med en enklare slöja riskerar att bli angripna, både verbalt eller fysiskt.

– Med en hårdare stämning förhindras också en nödvändig debatt och konstruktiv dialog om religionens och islams roll i det österrikiska samhället. Med förbud talar man om att det helt enkelt inte ska existera, säger statsvetarprofessorn Birgit Sauer i Wien.

Inom turistnäringen är man inte glad över lagen som trädde i kraft 1 oktober. När man ser kvinnor i heltäckande slöja så handlar det allra oftast om turister från arabvärlden, och Zell am See är deras favoritplats.

– Det har inneburit ett enorm lyft att få hit araberna, berättar Lars Lindgren, hotell- och restaurangägare som har levt i Zell am See mer än 20 år. Periodvis har han haft 100 procents beläggning med arabiska turister och efter så många år tänker han inte längre på om kvinnorna täcker ansiktet eller inte.

– Mig stör det inte. Det är klart att jag privat kan tycka att det är trevligare att se ansiktet på den jag pratar med. Men det handlar om gäster som målmedvetet kommer till Zell am See och är beredda att lägga väldigt mycket pengar här. Jag är ju också utlänning här och har inställningen att en gäst är en gäst, oavsett var de kommer ifrån.

Men Zell am See är också splittrat. Bland dem som inte jobbar inom turismen har en motvilja mot araberna brett ut sig. De är för många och skrämmer bort turister från andra länder, hävdar kritikerna. Det påminner om de heta debatterna som fördes här på 90-talet, berättar Lars Lindgren.

– På den tiden hade vi exakt samma diskussion som vi har idag i Zell am See. Då var svenskarna i fokus för att de förde ett jäkla liv, även om det inte bara var de.

Men det var svenskarna som söp och härjade som dominerade och därför också dem man ville bli av. I början av 2000-talet lanserades reklamkampanjer i gulfstaterna. Zell am See som är vackert beläget vid sjön, omgivet av snöklädda berg, vattenfallen och mycket grönska, sägs motsvara föreställningen om paradiset i koranen. Snart förvandlades svenskarnas supfäste till en exklusiv turistort för rika araber.

Men frågan är hur länge det kommer att vara, med tanke på den politik som förs i Wien men främst drabbar Zell am See 400 kilometer därifrån. Om det kommer färre gäster till Zell am See tror Lars Lindgren inte att man bryr sig om i Wien.

– Det här är till 100 procent riktat mot flyktingarna, hävdar han. Det finns en stor oro för att turisterna ska skrämmas bort. Men precis som svenskarna finns det två läger, för och emot. Lars Lindgren hör till dem som vill att de arabiska turisterna också framöver ska känna sig välkomna i Zell am See.

– Jag tycker det är synd att förstöra en fungerande marknad med en lång säsong från maj till oktober. Så här års är det inte många andra turister än araber som syns här, säger Lars Lindgren och undrar, liksom många av hans kollegor i turistbranschen, om de kommer tillbaka när säsongen drar igång igen nästa vår.

Men de som är här nu säger att det inte är nåt problem. Vid kajen nedanför Grand hotel har en familj just klivit i land efter en båttur på Zeller-sjön. Kvinnan rättar till sjalen om huvudet.

– Det är klart att vi följer lagen, säger hon. Vi tar av slöjan här men sen sätter på den igen när vi återvänder till vårt land.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".