Dockor
1 av 4
På Demokraternas kampanjhögkvarter i Orange County. Foto: Fernando Arias
Fran Sdao visar statistik över väljarbeteendet i Orange County.
2 av 4
Fran Sdao visar statistik över väljarbeteendet i Orange County. Foto: Fernando Arias
Demokraterna fick för första gången sedan 30-talet flest röster i Orange County.
3 av 4
Demokraterna fick för första gången sedan 30-talet flest röster i Orange County. Foto: Fernando Arias
Fran Sdao
4 av 4
Fran Sdao Foto: Fernando Arias

Splittringen inom Demokraterna

13 min

Nästa år är det kongressval i USA och Donald Trumps impopularitet gör att Demokraterna hoppas kamma hem flera segrar runtom i landet. Samtidigt är slitningarna stora inom det demokratiska partiet och frågan är hur striden mellan vänster och högerfalangen kommer att påverka partiet i det kommande valet.

Belysningen är dämpad i konsertlokalen. Strålkastarna är riktade mot människorna bakom scenen som håller röda skyltar med namnet Bill de Blasio på.

Många journalister har tagit sig hit, fotograferna trängs på en upphöjd avsats som byggts upp mitt framför scenen.

Demokraten Bill de Blasio håller kampanjmöte här på södra Manhattan inför valet till borgmästarposten i New York.

Kampanjmötet hölls för två veckor sedan och nu när vi har facit i hand vet vi att han kommer att vinna.

Det som var speciellt med mötet hade inte så mycket med Bill de Blasio att göra, utan snarare med den person han bjudit in: Senatorn och den förre detta presidentkandidaten Bernie Sanders.

När Bernie Sanders går upp på scenen sågar han först republikanernas skattereformsförslag och lyfter sedan fram flera av sina politiska hjärtefrågor: kostnadsfria universitet och en skattefinansierad sjukvård som omfattar alla medborgare.

Flera av frågorna var saker han tog upp under den hårda primärvalsstriden mot Hillary Clinton.

När Bernie Sanders talat klart är det honom de flesta människor vill fotas med. Lite som en rockstjärna går han av scenen till musik.

Även om Sanders formellt sett inte är demokrat (han är partilös) så visade hans kampanj på en djup spricka i demokratiska partiet; en spricka som efter valet upprepas gång på gång runtom i USA. En spricka som demokrater numera tvingas förhålla sig till.

För att ta reda på mer om det här åker jag till en av de delstater som röstar mest demokratiskt av alla. Kalifornien.

Mitt första stopp är Demokraternas partilokal i Orange County i Kalifornien. När man kommer in på kontoret hänger det bilder på Bill Clinton, Barack Obama och på minoritetsledaren i representanthuset Nancy Pelosi.

Jag träffar ordföranden för demokraterna i Orange County, Fran Sdaosom genast tar in mig på sitt kontor och börjar visa olika opinionsundersökningar på sin dator.

Nästa år är det kongressval i USA och ett av demokraternas mål är att ta över majoriteten i representanthuset, det skulle innebära att man måste försvara alla sina nuvarande platser och samtidigt besegra minst 24 republikaner.

– Här, i Orange County, finns det flera kongressdistrikt som demokraterna måste vinna för att ha en chans, förklarar Fran Sdao, redan nu finns det ett rekordstort antal demokratiska kandidater i de olika distrikten i Orange County. Jag trodde det skulle bli ett lite lugnare år som ordförande. Jag hade fel.  

Den främsta orsaken till att så många nu valt att ställa upp stavas Donald Trump tror Fran Sdao. Med ett likgiltigt ansiktsuttryck berättar hon sedan att det också kan utgöra ett problem, eftersom kandidaterna tar resurser från varandra.

Därtill finns det en annan sak som kan komma att bli ett problem för Demokraterna i mellanårsvalet

Splittringen mellan Bernie Sanders- och Hillary Clintonanhängare har satt sina spår också här. Det blev tydligt inte minst när Kaliforniendemokraterna skulle välja en ny ordförande under sommaren. Återigen stod striden mellan en Berniedemokrat och en etablissemangsdemokrat.

Under den utdragna konflikten varnade Bernie Sandersanhängarna, eller Berniecrats som de kallas, för att deras medlemskap inte bör tas för givet. Den gången vann etablissemangsdemokraten, och konflikten blev ett färskt exempel på att de här striderna nu är ett återkommande fenomen inom partiet.

Skillnaden mellan de olika falangerna är svårt att sätta fingret på. Visst finns det politiska frågor som skiljer de åt, men ofta handlar olikheterna om politiskt strategi och inställning.

Progressiva demokrater, Berniecrats, anser att partiet bör gå längre vänsterut i flera frågor och att det är dags för partiets företrädare att bytas ut. Partiet behöver en förändring och Bernie Sanders har visade vägen, anser dem.

Berniecrats får å sin sida kritik av etablissemanget för att de inte är taktiska. De går för långt i kontroversiella frågor och förstår inte att man måste erövra makten innan man kan utöva den.

Om man är lojal mot partiet och håller ihop, så kommer valvinsterna att komma, anser etablissemanget.

Precis innan jag ska gå frågar Fran Sdao om hon tror att splittringen i Demokraterna kommer att fortsätta under kongressvalet.

– Herregud , det hoppas jag verkligen inte, viskar hon först.  Striden om ordförandeskapet höll på alldeles för länge, och det splittrar verkligen partiet.

Jag kör vidare genom Orange County och passerar Nixon-biblioteket. Här är president Richard Nixon begravd bredvid huset han växte upp i, som nu är ett museum.

Orange County är som en slags republikansk symbol, inklämd mellan San Diego och Los Angeles, två demokratiska bastioner. Men i förra presidentvalet hände någonting, då vann Hillary Clinton flest röster här. Det var första gången en demokratisk presidentkandidat vunnit i Orange County sedan 30-talet.

När jag kommer in hos Dan Chmielewski så möts jag av en massa seriefigurer som står vid väggarna. Batman, Robin och Superman. Förutom sin serietidningshobby så driver Dan Chmielewski bloggen the Liberal OC.

Dans Chmielewskis syn på splittringen hos demokraterna möter jag hos många Hillary Clintonanhängare. Dels säger han att det är bra med en diskussion, det tyder på ett hälsosamt parti.

– Jag röstade på Hillary, säger han, och jag tycker inte att det är nedvärderande att pekas ut som en etablissemangsdemokrat, för mig är det bara någon som har kämpat för progressiva värden under en längre tid.

– Men kan det inte skada partiet, insisterar jag? kan det stora mängden kandidater och splittringen i partiet minska demokraternas chanser att ta över representanthuset nästa år?

Dan Chmielewski skakar på huvudet och med en skeptisk min säger han att kandidaterna inte tävlar mot varandra, de kämpar för att vinna över en republikan.

Jag åker vidare mot kusten i Orange County, jag ska träffa en av dem demokrater som röstade och gav sitt stöd till Bernie Sanders i presidentvalet, Doug Apelgate.

I förra valet förlorade Doug Apelgate med en hårsmån, den här gången tror han att han har medvind, inte minst på grund av sitt vänsterbudskap.

Många av de frågor han driver stämmer överens med Bernie Sanders program. Rätt till abort, kostnadsfritt universitet, skattefinansierad allmän sjukvård, höjd minimilön i hela USA, listan kan göras längre.

Vi träffas på en högljudd bar, men lyckas till slut hitta en lite lugnare plats för att göra intervjun. Efter en stund berättar Doug Apelgate att han blivit tillsagd att inte ligga så långt till vänster i vissa frågor. Till exempel när det gäller sjukvård.

– Jag tror tvärtom, det kommer vara en av mina vinnande frågor 2018.

När jag frågar Doug Apelagate hur viktigt han tror det är för Demokraterna att välja väg innan valet så vänder han på frågan.

– Om vi inte väljer väg så kommer väljarna att välja väg åt oss genom sina röster.

När jag åker tillbaka mot Los Angeles i eftermiddagssolen så passerar jag stora mäktiga villor på vägen. Flera samhällen här är välbärgade, men inflyttningen av flera minoritetsgrupper har förändrat Orange County och är en del av förklaringen till varför Clinton vann här för året.

För Demokraterna har Trumps presidentskap lett till en stor portion motivation, samtidigt är Donald Trump den mest impopuläre presidenten så här långt i ett presidentskap. Med andra ord borde det vara upplagt för att Demokraterna ska vinna många platser i både senaten och i representanthuset nästa år.

Men den här gången är det inte bara de republikanska motståndarna som Demokraterna kämpar mot, utan också den oenighet som gång på gång gör sig påmind i partiet. Och den striden är långt ifrån slut.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista