Kaffeodlaren Fekade har sett sin skörd minska med 80 procent.
1 av 4
Kaffeodlaren Fekade har sett sin skörd minska med 80 procent. Foto: Filip Kotsambouikidis/Sveriges Radio
Kidist Biru är egentligen sjuksköterska, men hjälper familjeföretaget på kaffebörsen i Addis Abeba.
2 av 4
Kidist Biru är egentligen sjuksköterska, men hjälper familjeföretaget på kaffebörsen i Addis Abeba. Foto: Filip Kotsambouikidis/Sveriges Radio
En kvinna brygger kaffe på traditionellt etiopiskt vis.
3 av 4
En kvinna brygger kaffe på traditionellt etiopiskt vis. Foto: Filip Kotsambouikidis/Sveriges Radio
Berhanu Tsegaye oroar sig inte för att klimatförändringarna ska hota kaffet.
4 av 4
Berhanu Tsegaye oroar sig inte för att klimatförändringarna ska hota kaffet. Foto: Filip Kotsambouikidis/Sveriges Radio

Hotet mot det etiopiska kaffet

7:43 min

I Etiopien väntar svåra prövningar för landets största exportprodukt, nämligen kaffet. Enligt experter kan mer än hälften av den odlingsbara marken försvinna på grund av stigande temperaturer om inget görs, vilket skulle slå hårt mot Etiopiens ekonomi, men också göra kaffet dyrare.

På kaffebörsen i Etiopiens huvudstad Addis Abeba görs affärer i en rasande takt. Köpare och säljare får ett nummer, väntar in sin tur, och placerar sig sedan mitt emot varandra på handlargolvet.

Taktiken är att se mer ointresserad ut än motparten, och när rätt pris ropas upp – en snabb high five och affären är klar.

Inga riktiga kaffebönor finns inom synhåll, här är det elektroniska skärmar där råvarupriserna rullar och västar på handlarna som visar att dom har licens att göra affärer.

En av handlarna är Kidist Biru. Hon är egentligen sjuksköterska, men hon hjälper också sin familj att få sitt Sidamokaffe sålt här. Kidist har ganska dämpade förväntningar på handelsdagen.

– Just nu är priserna dåliga för oss. Vi köper dyrt och säljer billigt, säger hon.

Kidist Birus familj säljer ungefär 300 ton kaffebönor om året och det mesta går på export till Japan, säger hon.

Än så länge går den etiopiska kaffebranschen bra, men forskare varnar nu för att klimatförändringarna kan slå hårt mot det etiopiska kaffet.

Tadesse Woldemariam är rådgivare på etiopiska miljöorganisationen Enviroment and Coffee Forest Forum. Han har varit med och skrivit en rapport som varnar för att den lämpliga odlingsmarken för kaffe kan försvinna. Antagandet bygger på att det kommer bli för varmt för att odla kaffe i de regioner där kaffebusken trivs, och i forskarnas värsta scenario kommer 60 procent av marken som användas i dag inte kunna brukas i framtiden.

– Avkastningen kommer definitivt bli mindre. Torkan kommer påverka plantorna, och sjukdomar och skadedjur som ännu inte finns i Etiopien kan bli stora problem. För när det blir varmare blir förutsättningarna bättre för sjukdomar och skadedjur, och därför påverkas de ekologiska förutsättningarna där kaffet växer, säger Tadesse Woldemariam.

En sådan minskning i produktionen skulle slå hårt mot Etiopien. Kaffet är landets största exportprodukt, och kaffenäringen beräknas direkt eller indirekt försörja var fjärde etiopier.

Utöver den ekonomiska betydelsen har kaffet en viktig symbolisk betydelse i landet – Etiopien tros vara världens första kaffeland, och den omtyckta kaffeceremonin genomförs både i hemmen och på arbetsplatser. Först tvättas kaffebönorna, sen rostas dom över glödande kol, sen handmals dom innan kaffet bryggs i en "jebena", ett traditionellt lerkärl.

Tadesse Woldemariam berättar hur traditionella etiopiska Oromokrigare brukade äta kaffebönor blandade med fett för att dämpa hungern när dom var ute i fält.

– När Oromokrigarna gick till fronten åt dom bara det, även om de var ute i flera månader.

Men nu är alltså denna stolta tradition hotad. Enligt Tadesse Woldemariam gör det varmare klimatet att den ideala höjden för kaffeodling höjs med i snitt 3,2 meter varje år. Det gör att områden på det etiopiska låglandet, där man har lång erfarenhet av kaffeodling, hela tiden blir svårare att bruka.

– Vi brukade odla kaffe upp till 2200 meter, men redan nu finns det platser på 2600 meters höjd där man odlar kaffe. Vi tror att vid århundradets slut kommer kaffeodling ske på 3000 meters höjd.

En som märkt av de nya svårare förutsättningarna är lantbrukaren Fekade, som bor på det etiopiska låglandet ett par hundra kilometer sydöst om Addis Abeba.

– Vi hade goda väderförutsättningar fram till 1985, då skördade jag mellan 800 och 1000 kilo varje säsong, nu skördar jag bara runt 200 kilo, säger han.

Men han har ingen möjlighet att flytta sin kaffeodling till områden på högre höjd säger han. Där finns ingen konstbevattning, och inga träd som kan skugga de solkänsliga kaffeodlingarna.

Tillbaka i Addis Abeba träffar jag Berhanu Tsegaye, som leder etiopiska statens arbete för att möta de här klimatutmaningarna.

– Jag gillar att dricka kaffe eftersom jag är kaffeexpert och vet hur mycket nyttiga ämnen det finns i. Det är som ett äpple om dan som ni säger Europa, skojar han.

Från statens håll medger man klimatförändringarna, men enligt Berhanu Tsegaye känner regeringen ingen oro för kaffets framtid. Tvärtom tror han att nya områden uppe på Etiopiens höglandsplatå kommet bli lämpliga för odling när temperaturerna stiger, och han säger till och med att odlingsarealen då kan komma att fyrdubblas jämfört med i dag.

– Etiopien har bättre förutsättningar än andra än att möta utmaningarna i kaffesektorn. Klimatförändringarna kan till och med bli en möjlighet för oss att ta en större marknadsandel, för vi har mer höglandsmark än andra kaffeproducerande länder, säger han.

Kaffeforskaren Tadesse Woldemariam delar delvis analysen – också i hans bästascenario växer odlingsarealen i Etiopien 4 ggr – men han understryker att det återstår mycket jobb, inte minst utbildning, om de etiopiska myndigheternas kaffevision ska bli verklighet. För i många områden som blir lämpliga för odling i framtiden finns ingen erfarenhet av kaffeodling.

– Dessutom finns ingen skugga där, så hela höglandet måste planteras med träd för att vi ska kunna odla kaffe där, säger han.

På kaffebörsen har handlaren Kidist Biru avslutat affärerna, och hon är ganska nöjd med priset hon fick i dag.

Än så länge har klimatdiskussionen inte nått Kidist Biru och de andra kaffehandlarna här. Kidist säger att hon inte hört talas om någon klimatproblematik överhuvud taget, och hon tror på bra affärer framöver.

– Alla producenter i Etiopien gör kaffe av bra kvalitet. Gör vi en bra produkt, kan vi få ett bra pris, så framtiden är ljus, säger hon.

Relaterat

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista