Aldrin Castillo blev 31 år.
1 av 6
Aldrin Castillo blev 31 år. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio.
Nardy Sabinos telefon är full med bilder på människor som skjutits ihjäl.
2 av 6
Nardy Sabinos telefon är full med bilder på människor som skjutits ihjäl. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio.
Nanette Castillo med det enda hon har kvar av sin son - ett fotografi på Aldrin.
3 av 6
Nanette Castillo med det enda hon har kvar av sin son - ett fotografi på Aldrin. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio.
Advokat Kristina Conti är arg på att drogkriget kan få fortgå.
4 av 6
Advokat Kristina Conti är arg på att drogkriget kan få fortgå. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio.
Anna Millonado tycker president Duterte gör ett fantastiskt jobb.
5 av 6
Anna Millonado tycker president Duterte gör ett fantastiskt jobb. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio.
Efter kritiken mot dropplådorna döptes dom om till allmänna klagomål.
6 av 6
Efter kritiken mot dropplådorna döptes dom om till allmänna klagomål. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio.

Tusentals döda i Dutertes drogkrig

7:00 min

I drygt 17 månader har Rodrigo Dutertes drogkrig pågått i Filippinerna och över 13.000 människor har skjutits ihjäl. Ingen har ställts inför rätta för något av morden och polisen säger att de skjuter endast i självförsvar. Nu börjar protesterna mot det som pågår i landet växa och för första gången har presidenten nu tappat i stöd för sina metoder.

Trots en växande rädsla bland befolkningen så är det allt fler anhöriga till de som dödas som anmäler och vill att dödsfallen ska utredas.

Nanette Castillo är en av dem.

– Snälla Duterte de eller polisen inte är skyldiga till min sons död,  hjälp oss då så vi får veta av vem och varför min son sköts ihjäl, säger Nanette Castillo med tårar i ögonen.

Det har bara gått några dagar sedan hennes 31-årige son Aldrin sköts ihjäl av män på motorcyklar.

– Titta här kulhål överallt på kroppen, säger hon och visar ett fotografi där sonen ligger död på gatan utanför hans systers hus. Hon behövde hjälp med en krånglande luftkonditioneringsapparat och han körde överför att hjälpa henne. Men han hann inte ens in i huset innan männen öppnade eld mot honom. Några hade i polisuniformer andra inte hann vittnen se innan de försvann.

– Aldrin jobbade som svetsare och hjälpte hela familjen med försörjningen. Han fanns inte på någon lista över drogmisstänkta för han höll inte på med droger, säger Nanette.

Aldrins är en av de runt 4000 som officiellt dödats av polisen i president Rodrigo Dutertes krig mot droger. Ytterligare 2 300 har dödats av olika gäng som fått grönt ljus av presidenten att jaga misstänkta narkomaner och knarkförsäljare. Men ytterligare drygt 7000 har dött i drogrelaterade uppgörelser i det drogkrig som nu pågått i 17 månader. Inte en enda har ställts inför rätta för de över 13 000 dödsfallen.

Nardy Sabino på nätverket Rise up frågar Nanette om det fanns vittnen och om det kan ha funnits några övervakningskameror där hennes son dödades. Nanettes svar är rätt symptomatiskt, kamerorna var ur funktion. Så har det visat sig vid de allra flesta fallen. 

Nardy Sabino är advokat och en av initiativtagarna till Rise upp.

– Vi hjälper drabbade att våga anmäla så att vi får upp fall i domstolen säger han.

Och det är därför Nanette sökt sig till Rise Up.

– Jag kommer aldrig ge upp, jag vill ha rättvisa och att de som dödade min son ska få sonas för det de gjort, säger hon.

I ett slitet hus i en annan av Manilas, tätt sammanflätade kvarter håller advokatgruppen National Union for peoples Lawyers NUPL till. Advokat Kristina Conti berättar om det fall som nu kommit längst för att kanske nå en domstol. 

– Det var mitt i natten hemma hos familjen Bonifacio där fyra barn samt föräldrarna låg och sov på övervåningen när runt 15 poliser rusar in i  det lilla huset och säger dom ska genomföra en sökoperation. När mamman och tre av barnen tvingats ner till undervåningen hör dom skottlossning uppifrån sovrummet. Det är den älsta sonen Gabriel, 19 år och fader Luis som skjutits ihjäl med nack och bröstskott.

Detta hände för över ett år sedan men först i mars i år vågade familjen göra sin anmälan mot 8 av poliserna. Med sig som stöd hade de advokater från gruppen NUPL. Polisens egen rapport beskriver att de sköt i försvar för att pappan och sonen försökte attackera de 15 poliserna. Men än kan det dröja flera år innan fallet når en eventuell rättegång, så långsamt är det Filippinska rättsväsendet.

– Jag heter Anna Millonado och är ordförande i vår kommundel Valencia här i Queson City säger kvinnan. I Valencia tog man till en egen metod för att få tips om vilka som använde droger. Man satte upp brevlådor där man anonymt kunde anmäla människor.

– Det har fungerat mycket bra, vi  fick bort små drog handlarna från vårt område och blev en av de första grannskapen som kunde gå ut med att vi hade full kontroll över drogsituationen, säger hon stolt och lägger till att ingen där har skjutits ihjäl.

Men lådorna har kritiserats hårt, då de sågs som en plats där man kunde ange folk man inte gillade. 

– Vi åker inte ut och dödar den som fått en anmälan mot sig. Nej, vi undersöker det hela förstås för att se om det stämde, säger hon. 

Men hon medger att det finns klara fall av där polis skjutit ihjäl helt oskyldiga personer i detta drogkrig.

Jo, det finns alltid korrupta och dåliga människor inom varje skrå, säger Anna Millonado som stöder Duterte helhjärtat

– Han är fantastisk, den bästa presidenten vi kan ha. Han pratar mycket och högt men såklart vill han inte döda sin befolkning. Men precis som en tonåring ibland behöver hot och skäll så behöver han skälla och hota oss, säger hon.

Nanette har en helt annan inställning och ett helt annat budskap till Duterte.

– Sluta döda folk, ge dom som har problem en chans till rehabilitering istället, säger hon.

Fram till helt nyligen fick Duterte stort stöd för sin politik, men det har nu börjat dala. Och allt oftare fylls gatorna i Manila med protesterande.

Den mäktiga katolska kyrkan i landet har varit tysta fram tills nu då även de börjat delta i demonstrationerna och för många börjar det nu gå upp att detta är ett krig mot de fattiga, säger Nardy Sabino på Start upp

– Och det sorgliga är att de som dödas är de som röstade på honom, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista