Hanna Sahlberg, Kinakorrespondent, och Staffan Sonning, ekonomikorrespondent.
Staffan Sonning, ekonomikorrespondent, och Hanna Sahlberg, Kinakorrespondent. Foto: Sveriges Radio.

Kina ritar om den ekonomiska världskartan

17 min

Sveriges Radio inleder nu en reportageserie om Kinas allt större ekonomiska inflytande i världen. Följ den under hashtaggen #kinaspengar

I staden Guangzhou i södra Kina pågår just nu en konferens där ledare för världens företagsjättar håller överläggningar. De diskuterar bland annat nya investeringar i landet. De största kinesiska företagen är där, liksom internationella bjässar som Apple, Ford och världens största detaljhandelsföretag, amerikanska Walmart. Svenska Ericssons vd Börje Ekholm, framträder på ett av seminarierna i morgon

Kinas president, Xi Jinping har sagt, att Kina ska öppna sig ännu mer mot omvärlden och han vill ha mer internationella investeringar i landet.

Samtidigt expanderar kinesiska företag internationellt i snabb takt. Vår Kinakorrespondent Hanna Sahlberg och ekonomikorrespondenten Staffan Sonning är på plats i Guangzhou och ser hur Kina ritar om den ekonomiska världskartan.

Vi hör bland annat Kinas rikaste man, Jack Ma, grundare av Alibaba, ett jättelikt företagskonglomerat inom e-handel och digitala betalningar, som nu har börjat expandera utomlands.

Vi får också lyssna på en propagandamusik video som hyllar president Xi:s planer på en ny Sidenväg, alltså en modern variant av den gamla handelsvägen mellan Kina och väst.

Video: Kinas pengar påverkar hela världen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista