Hanna Sahlberg, Kinakorrespondent, och Staffan Sonning, ekonomikorrespondent.
Staffan Sonning, ekonomikorrespondent, och Hanna Sahlberg, Kinakorrespondent. Foto: Sveriges Radio.

Kina ritar om den ekonomiska världskartan

”När handeln stoppas så startar krigen. När handeln stoppas så stoppas freden.”
17 min

Sveriges Radio inleder nu en reportageserie om Kinas allt större ekonomiska inflytande i världen. Följ den under hashtaggen #kinaspengar

I staden Guangzhou i södra Kina pågår just nu en konferens där ledare för världens företagsjättar håller överläggningar. De diskuterar bland annat nya investeringar i landet. De största kinesiska företagen är där, liksom internationella bjässar som Apple, Ford och världens största detaljhandelsföretag, amerikanska Walmart. Svenska Ericssons vd Börje Ekholm, framträder på ett av seminarierna i morgon

Kinas president, Xi Jinping har sagt, att Kina ska öppna sig ännu mer mot omvärlden och han vill ha mer internationella investeringar i landet.

Samtidigt expanderar kinesiska företag internationellt i snabb takt. Vår Kinakorrespondent Hanna Sahlberg och ekonomikorrespondenten Staffan Sonning är på plats i Guangzhou och ser hur Kina ritar om den ekonomiska världskartan.

Vi hör bland annat Kinas rikaste man, Jack Ma, grundare av Alibaba, ett jättelikt företagskonglomerat inom e-handel och digitala betalningar, som nu har börjat expandera utomlands.

Vi får också lyssna på en propagandamusik video som hyllar president Xi:s planer på en ny Sidenväg, alltså en modern variant av den gamla handelsvägen mellan Kina och väst.

Video: Kinas pengar påverkar hela världen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".