Carina Stende och Fredrik Johansson undervisar på kursen i industriellt trähusbyggande i Eksjö.
1 av 8
Carina Stende och Fredrik Johansson undervisar på kursen i industriellt trähusbyggande i Eksjö. Foto: Inger Arenander/Sveriges Radio.
Carl Karam har som uppgift att passa ihop företag med arbetssökande. Det handlar om kompetens men också om att kunna oskrivna sociala regler.
2 av 8
Carl Karam har som uppgift att passa ihop företag med arbetssökande. Det handlar om kompetens men också om att kunna oskrivna sociala regler. Foto: Inger Arenander/Sveriges Radio.
Sven Johansson, VD Vallsjö-Hus, har fått en skräddarsydd utbildning av den arbetskraft han behöver. Företaget har anställt tre nya och kommer anställa fler.
3 av 8
Sven Johansson, VD Vallsjö-Hus, har fått en skräddarsydd utbildning av den arbetskraft han behöver. Företaget har anställt tre nya och kommer anställa fler. Foto: Inger Arenander/Sveriges Radio.
Magnus Persson, arbetsledare på Vallsjö-Hus har fått en ny uppfattning om invandrare efter att ha lärt känna dem som fått anställning i företaget. Det är väldigt positivt, säger han.
4 av 8
Magnus Persson, arbetsledare på Vallsjö-Hus har fått en ny uppfattning om invandrare efter att ha lärt känna dem som fått anställning i företaget. Det är väldigt positivt, säger han. Foto: Inger Arenander/Sveriges Radio.
Gholam Naseri från Afghanistan, 22 år, har fått sitt första stadiga jobb på Vallsjö-Hus och är lycklig.
5 av 8
Gholam Naseri från Afghanistan, 22 år, har fått sitt första stadiga jobb på Vallsjö-Hus och är lycklig. Foto: Inger Arenander/Sveriges Radio.
Saleh Alathman från Syrien reser från Boxholm i Östergötland för att utbilda sig i Eksjö i Småland. Han har goda chanser att få jobb i träindustrin där det är brist på folk.
6 av 8
Saleh Alathman från Syrien reser från Boxholm i Östergötland för att utbilda sig i Eksjö i Småland. Han har goda chanser att få jobb i träindustrin där det är brist på folk. Foto: Inger Arenander/Sveriges Radio.
Sharif Aways var målare i sitt hemland Somalia. Han är mycket nöjd med utbildningen i industriellt byggande.
7 av 8
Sharif Aways var målare i sitt hemland Somalia. Han är mycket nöjd med utbildningen i industriellt byggande. Foto: Inger Arenander/Sveriges Radio.
Amir Alyosuf hade tänkt bli språklärare i arabiska när han gick på universitet i Syrien. Nu är allt förändrat och han satsar på byggjobb i Sverige.
8 av 8
Amir Alyosuf hade tänkt bli språklärare i arabiska när han gick på universitet i Syrien. Nu är allt förändrat och han satsar på byggjobb i Sverige. Foto: Inger Arenander/Sveriges Radio.

Träindustrins lyckade utbildning av invandrare

11 min

Trähusindustrin i Småland behöver hundratals snickare och andra byggnadsarbetare, men de är svåra att få tag på. Det finns alltså gott om jobb i industrin just nu, men samtidigt finns det folk som går utan arbete. En del av dem kommer från Syrien, Afghanistan, Eritrea och Somalia och de lär sig nu att bygga hus hos de småländska företagarna. Ett nytt projekt där alla samarbetar har visat sig vara mycket framgångsrikt. Vår reporter Inger Arenander besökte Eksjö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista