Paola Valenzuela tvingades bära sitt döda foster nästan hela graviditeten eftersom abort var totalförbjudet i Chile, oavsett omständigheter. Idag är det lagligt vid fara för kvinnans liv, vid våldtäkt och vid allvarlig fosterskada.
1 av 3
Paola Valenzuela tvingades bära sitt döda foster nästan hela graviditeten eftersom abort var totalförbjudet i Chile, oavsett omständigheter. Idag är det lagligt vid fara för kvinnans liv, vid våldtäkt och vid allvarlig fosterskada. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
Människorättsjuristen Lidia Casas tror att högerkandidaten Sebastián Piñera kommer försvåra implementeringen av abortlagen ifall han vinner presidentvalet.
2 av 3
Människorättsjuristen Lidia Casas tror att högerkandidaten Sebastián Piñera kommer försvåra implementeringen av abortlagen ifall han vinner presidentvalet. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
Chiles president Michelle Bachelet intervjuas av Latinamerikakorrespondent Lotten Collin. Foto: Privat
3 av 3
Chiles president Michelle Bachelet intervjuas av Latinamerikakorrespondent Lotten Collin. Foto: Privat

Abortfrågan i fokus inför Chileval

9:01 min

På söndag hålls andra omgången i Chiles presidentval, och värdefrågorna spelar en allt större roll i valkampanjen. Sittande president Michelle Bachelet har liberaliserat Chiles strikta abortlagar, och högerkandidaten Sebastián Piñera har sagt att han vill revidera den nya abortlagen ifall han väljs till president. Vår Latinamerikakorrespondent Lotten Collin rapporterar från Chile.

– Jag och min man har en 11-årig son, och vi ville skaffa ett andra barn. Jag visste om riskerna, eftersom jag var 40 år, men vi blev gravida och min son var överlycklig att han skulle få ett syskon, säger Paola Valenzuela.

– Redan vid det första ultraljudet förstod vi att något inte stämde. Doktorn ville inte säga så mycket, för min son var med, men till slut frågade min man om bäbisen skulle överleva. Doktorn svarade: jag vet inte hur länge fostret kommer leva inne i livmodern, men ute i världen kommer barnet inte klara sig en sekund.

Jag träffar Paola Valenzuela i hennes lilla hus utanför Santiago. Det har gått snart två år sen hon gjorde det där ultraljudet, och flera till, som alla visade samma sak: Fostret hade inget ansikte, och efter en kraftig blödning i tredje månaden inte heller några armar. Paola frågade sin gynekolog om det inte fanns några möjligheter att göra en abort.

– Min gynekolog sa att han inte kunde göra en abort, dels eftersom det var olagligt och dels eftersom hans samvete förhindrade det. Han sa att jag nog inte hade bett så mycket till gud som jag borde, att jag inte var tillräckligt religiös, säger Paola. 

Paola Valenzuelas graviditet sammanföll med att president Michelle Bachelet la fram ett lagförslag för att ändra Chiles totalförbud och legalisera abort i tre fall: vid fara för kvinnans liv, vid våldtäkt och vid allvarlig fosterskada.

En stor nationell debatt satte igång. Paola bytte läkare och fick kontakt med en kvinnoorganisation som försökte övertala henne att låta sig intervjuas, och bli ett ansikte utåt för de kvinnor som drabbas av Chiles strikta abortförbud.

– Jag vågade inte prata med medierna. Jag var livrädd för att jag skulle bli kallad mördare, eller att min son skulle bli mobbad i skolan eller att min man skulle bli utfryst på jobbet, säger Paola Valenzuela. 

Hennes nye, liberalare läkare, försökte hjälpa henne att framkalla ett missfall. Sa åt henne att gå mycket i trappor och lyfta tungt. När Paola var i sjätte månaden födde hon en son.

– Det var knäpptyst i förlossningssalen när min son föddes, död. Sjuksystern frågade om jag ville se honom, och jag bad om att bara få hans fötter, eftersom det var den enda kroppsdelen som var hel, säger Paola Valenzuela.

Jag åker från Paolas lilla hus i förorten till presidentpalatset, i Santiagos centrum.

– Varför var det möjligt att legalisera abort nu, och inte tidigare? Det frågar jag Chiles president Michelle Bachelet.

– Samhället har förändrats. Opinionsundersökningar visar att 70% av chilenarna stödjer den nya lagen. Och kvinnor vill ha rätt att bestämma över sin kropp, även om de själva inte skulle välja att göra abort, säger Michelle Bachelet.

Michelle Bachelet avslutar snart sin andra presidentperiod. På söndag bestäms vem som tar över makten - hennes kronprins, socialdemokraten Alejandro Guiller, eller högerkandidaten och ex-presidenten Sebastian Piñera. Piñera har signalerat att han vill ändra flera av Bachelets reformer, däribland abortlagen. Men den avgående presidenten är inte orolig.

– De senaste åren har vi haft en gedigen debatt i Chile, bland både medborgare och politiker. Kyrkorna, som var de starkaste motståndarna, bjöds in till kongressen för att lägga fram sina ståndpunkter. Men en majoritet av ledamöterna röstade för en liberalare abortlag, och jag tror inte de kommer byta hållning även om presidenten byts ut, säger Chiles president Michelle Bachelet.

Hon får medhåll av människorättsjuristen Lidia Casas.

– Om Sebastián Piñera vinner valet så tror jag att högern kommer fokusera inte på att ändra lagen utan på att förhindra dess implementering. De kommer inrätta samvetsklausuler, sätta upp byråkratiska hinder och kräva att aborterna genomförs med kirurgiska ingrepp istället för abortpiller, som är det chilenska kvinnor använder för att göra illegala aborter idag, säger Lidia Casas.

– Chilenskor som vill göra abort idag, och som inte uppfyller kraven för att få göra en lagligt abort - alltså våldtäkt, fara för kvinnans liv eller fosterskada - är hänvisade till den svarta marknaden, där abortpiller säljs. Men många blir lurade, eller får inte tillräckligt bra information om hur de ska använda pillren, säger Lidia Casas.

Jag frågar om - och i så fall när - hon tror att abort kommer bli helt lagligt.

– Chile var ett av de sista länderna i världen som legaliserade skilsmässa, 2004. Om det är något jag skulle vilja skicka med till latinamerikanerna i diasporan, och till mina egna chilenska släktingar i Sverige, så är det att visst, vänsterregeringarna på den här kontintenten må ha gjort mycket bra, men de har aldrig prioriterat kvinnors rättigheter - tvärtom, säger Lidia Casas. 

Tillbaka i Paola Valenzuelas hus. Hon bjuder mig på kaffe och viftar ut ett bi som letat sig in i vardagsrummet. Jag frågar hur hon kände den 3 augusti i år, när kongressen röstade för en liberalare abortlag. 

– Det var så stort, jag kände mig fri, kände lättnad över att andra kvinnor inte kommer tvingas uppleva det jag gick igenom, säger Paola Valenzuela.

– Och sen var det som om skammen och rädslan till slut släppte. När Chiles konstitutionsdomstol skulle ta ställning till om den nya abortlagen var förenlig med grundlagen, så satt jag på åhörarplats varje dag under debatten, med ett plakat runt halsen. Det stod: "Jag blev torterad - inte under diktaturen utan av ett demokratiskt Chile. Jag ville att de skulle förstå min smärta, säger Paola Valenzuela.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista