Sex kvinnor iklädda gula tröjor står vid ett bord.
1 av 3
The Yellow Movement på sin kampanjdag, då de en gång i veckan diskuterar feministiska frågor med förbipasserande på campus. Foto: Palmira Koukkari Mbenga/Sveriges Radio
Porträtt på en kvinna.
2 av 3
Mariamawit Guebremedhin är juriststudent och medlem i the Yellow Movement. Foto: Palmira Koukkari Mbenga/Sveriges Radio
Porträtt på en kvinna
3 av 3
Aklile Solomon är medgrundare till den feministiska studenföreningen the Yellow Movement, som bildades på Addis Ababa University 2011. Foto: Palmira Koukkari Mbenga/Sveriges Radio

De vill stoppa sexuella trakasserier på Addis Ababa University

7:42 min

I Etiopien har antalet unga som studerar vidare på universitet eller högskolor ökat de senaste tio åren. Det finns dock ett glapp mellan könen och de kvinnliga studenterna riskerar att utsättas för sexuella trakasserier och övergrepp i skolmiljön.

På Addis Ababa University vill den feministiska studenföreningen The Yellow Movement ändra på det.

Utanför den juridiska institutionen på det pampiga Addis Ababa University har några tjejerna i den feministiska studentföreningen The Yellow Movement ställt upp ett bord. De har sin "table day"-kampanj, då de en gång i veckan diskuterar feministiska frågor med förbipasserande på campusområdet. Dagens tema är sexistiskt språk.

– När någon gör någonting bra säger man "du är en man" till dem, och att vara "en kvinnas barn" är en förolämpning. Generellt beskriver man också små gulliga saker som kvinnliga och stora saker som manliga, förklarar Aklile Solomon.

Hon var med och grundade the Yellow Movement 2011, när hon själv pluggade juridik här. Nu har hon tagit examen, men är fortfarande med och stöttar föreningen ibland. Hon säger att det absolut största problemet för de kvinnliga studenterna idag är sexuella trakasserier.

– Du kan bli trakasserad och stalkad av andra manliga studenter. Du kan få hemska meddelanden skickade till dig och om du säger nej till att vara i en relation med en manlig student kan du bli trakasserad eller överfallen, säger Aklile Solomon.

De har till och med varit med om att kvinnliga studenter berättat för dem om manliga lärare som ber om sexuella tjänster i utbyte mot betyg.

– Manliga lärare ber dig utföra sexuella tjänster för att få högre betyg, det är ett problem vi har hört om. Många av de här fallen går orapporterade eftersom tjejerna är rädda att ingen ska tro på dem. De har inga bevis då det brukar ske privat, säger Aklile Solomon.

Addis Ababa University vill inte låta någon representant från dem ställa upp på en bandad intervju, men svarar på frågor via mejl. De svarar att universitetet har regler och policyer som syftar till att förhindra sexuella trakasserier och agerar om någon bryter mot dem. De säger att det inte har kommit in några officiella rapporter om fall där lärare begärt sexuella tjänster i utbyte mot betyg, men att de ser allvarligt och reagerar kraftigt om de får kännedom om det.

The Yellow Movement finns där för att stötta de tjejerna som blir utsatta för våld och trakasserier. Varje år på Alla hjärtans dag ordnar de också en insamling, där pengarna går till att hjälpa de studenterna som inte har råd med sanitetsprodukter, som bindor och andra mensskydd.

– Vi försöker hjälpa de här kvinnorna så att de kan klara skolan och inte missa undervisning på grund av det här, säger Aklile Solomon.

Möter motstånd när de kallar sig feminister

Intresset för att diskutera med tjejerna i The Yellow Movement verkar finnas hos de förbipasserande, även om reaktionerna är blandade. Några medelålders män som kommer förbi säger att de håller med, men att de också borde prata om att det finns kvinnor som klär sig utmanande och därför får skylla sig själva om de blir trakasserade eller våldtagna.

– Vi är vana vid det här, det händer hela tiden, säger Aklile Solomon.

Många håller med dem i sak, men de möter motstånd när de utmanar tankar och idéer som många ser som självklara. Och störst motstånd möter de när de kallar sig feminister, säger hon.

– Vi möter motstånd när vi utmanar aspekter i kulturen som påverkar kvinnor negativt, och när vi kallar oss feminister.

Är det vanligt att kalla sig feminist i Etiopien?

– Inte direkt. Många ser det som någonting negativt. Även en del som slåss för jämställdhet och kvinnors rättigheter skulle aldrig kalla sig feminister, så vi försöker återta ordet ändra hur man ser på det.

De senaste tio åren har antalet elever som går vidare till univsersitetsstudier ökat i Etiopien, även om den fortfarande är relativt låg. Enligt de senaste siffrorna från FN gick strax över åtta procent av befolkningen på universit eller högskola år 2014. För tjejer var den siffran dock runt fem procent, medan den var nästan elva procent för killar.

Osäker miljö för tjejerna på campuset

Aklile Solomon tar med mig på en rundtur runt campusområdet. Medan vi går pekar hon ut alla platser som kan vara farliga för de kvinnliga studenterna. Som bostäderna, då det enda huset där kvinnliga studenter bor är omringat av de manliga studenternas bostäder. Tjejerna blir catcallade och trakasserade på väg till och från sina hem.

– Killarna hänger häromkring och skriker saker efter en och kallar en fula namn, vilket är väldigt obekvämt, säger hon.

Ett annat stort problem är alla mörka vägar mellan campusbyggnaderna, som gör att tjejerna inte kan röra sig fritt på området.

– På kvällarna är det läskigt mörkt här. Du kan bli attackerad, så många vågar inte gå ensamma. Så om du måste gå på toaletten sent går många i par eller i grupp. Om du sitter och pluggar sent och är färdig har du inget annat val än att vänta tills dina kompisar också är klara, så att ni kan gå hem tillsammans, säger Aklile Solomon.

"Jag har sett hur djupt sexismen sitter"

Tillbaka vid bordet utanför den juridiska institutionen fortsätter diskussionen, nu med studenten Lamech. Till en början förstår han inte problemet med fraser som att en stark tjej är "bossig". Efter en nästan tjugo minuter lång diskussion ändrar han dock sig, och säger att han har lärt sig någonting nytt.

– Jag har sett hur djupt sexismen sitter i vårt samhälle och i mig själv. Jag kommer tänka två gånger innan jag använder ett sådant språk igen. Det blir inte lätt men det är möjligt, säger Lamech.

Mariamawit Guebremedhin, som pluggar juridik och är en av medlemmarna som varit engagerad i diskussionen, säger att det är precis det här som är meningen med the Yellow Movement och kampanjen.

– Det känns bra, för om han är övertygad kan han berätta om det för andra. Det bevisar att vi gör skillnad och får oss att vilja fortsätta, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista