Vicent Sachis, chef för katalanskspråkiga TV3 känner att verksamheten är hotad efter det spanska maktövertagandet i Katalonien.
1 av 3
Vicent Sachis, chef för katalanskspråkiga TV3 känner att verksamheten är hotad efter det spanska maktövertagandet i Katalonien. Foto: TV3.
Engelskaläraren Carlos Silvia är för tvåspråkighet i katalanska skolor.
2 av 3
Engelskaläraren Carlos Silvia är för tvåspråkighet i katalanska skolor. Foto: Margareta Svensson/Sveriges Radio.
Aurora Madaula är historiker och upplever att det katalanska språket är hotat.
3 av 3
Aurora Madaula är historiker och upplever att det katalanska språket är hotat. Foto: Margareta Svensson/Sveriges Radio.

Språkets betydelse i Katalonien

9:55 min

På torsdag är det regionval i Katalonien. Den spanska regeringen upplöste ju Kataloniens regionala regering och parlament efter att parlamentet genomfört en självständighetsförklaring. Sen dess har man från spanskt håll försökt att dämpa självständighetssträvandena i regionen och till stor del sker det genom språket, katalanskan, som har en särskild status av förstaspråk i Katalonien. Nu när den spanska regeringen tillfälligt tagit över styret i Katalonien, så har det redan blivit svårare för den katalanskspråkiga radion och tv:n att producera det innehåll de önskar.

Hör reportage av vår Sydeuropakorrespondent Margareta Svensson.

– Om det inte vore för oss, så skulle det katalanska språket och kulturen vara i en mer utsatt position än de är idag, säger Vicent Sachis.

TV3 och Catalunya radio statades för 34 år sen med syfte att stärka det katalanska språket. TV3 har fyra tv-kanaler idag, varav en 24-timmars nyhetskanal, men man producerar också alltifrån politiska program, underhållning och sportsändningar.

I Katalonien talar man i första hand katalanska. All myndighetsinformation i Katalonien är på katalanska, liksom gatuskyltar och det är undervisningsspråket i skolan. Det katalanska språkbadet i skolorna innebär att endast spanskundervisningen sker på ett annat språk.

Katalonien har redan en viss grad av självstyre och även frågan om självständighet har varit aktuell länge. Men frågan ställdes på sin spets i och med folkomröstningen om självständighet och självständighetsförklaringen i oktober.

Det kom till slut en politisk motreaktion mot självständighetsrörelsen. Konstitutionspartierna – de traditionella spanska partierna – började mobilisera och är nu återigen en kraft att räkna med. Inför valet är det jämnt mellan de två politiska blocken där den ena sidan är för och den andra emot självständighet.

Språkfrågan var en anledning till att det liberala partiet Ciudadanos startades i Katalonien 2005. Partiet har medvind i opinionsmätningarna nu inför nyvalet och är i mycket motsatsen till det som självständighetsrörelsen står för. Paritet anser att principen om "ett land ett språk" ska gälla och anser att förstaspråket i hela Spanien bör vara spanska.

Carlos Silva är inte längre medlem av Ciudadanos, men han var med när partiet startade och han anser han att föräldrar ska ha rätt att välja vilket språk deras barn ska lära sig i skolan. De som har spanska som modersmål bör inte tvingas prata katalanska. Han är medlem av Convivencia catalana, en organisation som förespråkar tvåspråkighet och som anser att minst 25 procent av all undervisning i skolan ska vara på spanska.

Han klumpar ihop katalanister och självständighetsivrare och kallar dem alla för nationalister och anser att de sysslar med indoktrinering.

Undersökningar från bland annat det Audiovisuella rådet i Katalonien, visar inte på nån systematisk partiskhet hos TV3 och Catalunya radio. Men självständighetsfrågan är central i nyhetsförmedlingen på bekostnad av många andra frågor och Carlos Silva menar att eftersom medierna till stor del finansieras av den regionala regeringen – så är de inte neutrala. Han anser att de genomsyras av propaganda för ja-sidan.

Carlos Silvas ord gör TV-chefen Vicent Sanchis rejält bekymrad. Sen Spanien tog över styret för Katalonien – som en bestraffning efter självständighetsförklaringen den 27 oktober – så har en stor del av finansieringen till katalanska medier försvunnit och verksamheten har också detaljstyrts på annat sätt.

Det spelar ingen roll hur många undersökningar som Vicent Sanchis hänvisar till som visar att TV3 och Catalunya radio inte är partiska.

– När politiska partier som Partido popular säger att vi är en "propagandamaskin" – då är det klart att det inte bara är jag utan hela verksamheten och alla de som jobbar här är hotade. Mycket hotade, säger han.

På ett annat café, i en annan del av stan, träffar jag Aurelia Madaula. Hon är historiker och lärare, och för självständighet för Katalonien. Hon är kandidat i valet för Puigdemonts partikoalition Junts per Catalunya.

Aurelia Madaula anser att liberala Ciudadanos vill framhålla spanskan som ett bättre språk, att de ringaktar katalanskan och att partiet hittar på saker om tillståndet i katalanska skolor. Att alla tvingas prata katalanska i skolan är överdrivet, säger hon.

I grundskolan är katalanskan obligatorisk, men eftersom så många elever flyttar in från andra delar av Spanien och från andra länder, så blir det svårt att upprätthålla katalanskan i högre klasser.

Vissa lärare pratar spanska istället för katalanska, det kontrolleras inte.  Och som lärare hindrar hon ingen att prata spanska, men uppmuntrar eleverna att prata katalanska.

– Jag är rädd att katalanskan försvinner om vi inte skapar en stat som skyddar språket, säger Aurelia Madaula.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista