I närheten av hamburgerrestaurangen där Adam sitter pågår julhandeln som vanligt.
I närheten av hamburgerrestaurangen där Adam sitter pågår julhandeln som vanligt. Foto: Randi Mossige-Norheim/Sveriges Radio.

Narkotikalangarna flyttar runt

13 min

I centrala Stockholm pågår narkotikahandeln parallellt med marknaderna med amaryllis och lingonkransar. Affärerna går snabbt och det är mycket pengar som omsätts. Vår reporter Randi Mossige-Norheim har följt en av de som säljer narkotika.

Adam säljer bland annat heroin, amfetamin och narkotikaklassat läkemedel.

I vanliga fall brukar Adam sälja narkotika på Plattan i Stockholm, alltså Sergels torg. Men den senaste tiden har han hållit sig därifrån. Det är för att polisen haft en särskild insats med extra många poliser där, just för att  komma åt sådana som Adam.

Adam har i stället flyttat sin försäljning till en annan plats, några hundra meter därifrån. Och här, på en hamburgerrestaurang, pågår narkotikaaffärerna som vanligt.

En kund ringer och vill köpa heroin. Adam gör upp om priset. Sedan ringer någon annan och vill sälja narkotikaklassade tabletter till Adam. Men Adam vill inte köpa.

Jag tittar ut från hamburgerrestaurangen där jag och Adam sitter. Därute är det andra livet. Amaryllis för sextio kronor styck eller två för hundra. Adam ger också mängdrabatt, han visar påsen han har med narkotikaklassat läkemedel, i en ficka på ena ärmen.

– De kostar tjugo kronor styck, säger Adam. Sex för hundra, femtio stycken för femhundra och hundra stycken för niohundra.

Adam heter egentligen något annat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista