Bilden visar Johan Hedve, uthyrare på Skanska som står i en neonfärgad skyddsjacka och med hjälp i leran framför företagets nästan färdigbyggda lagerbyggnad i Norra hamnen i Malmö. Byggnaden är 20 000 kvadratmeter stor, fasaden är grafitgrå. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
1 av 2
Johan Hedve på Skanska framför företagets nya lagerbyggnad i Norra hamnen i Malmö. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.

Hög arbetslöshet i Malmö trots hög tillväxt

7:58 min
  • Under 2018 väntas tillväxten fortsätta i Sverige.
  • I Malmö har antalet personer som jobbat ökat med 24 procent de senaste tio åren.
  • Samtidigt är arbetslösheten nästan högst i landet.
  • Hör reportaget av Anna Bubenko.

Ökningen av sysselsättningen i Malmö ligger strax under tillväxten i Stockholm, där antalet personer som förvärvsarbetar har ökat med 26 procent på tio år. Ett av de företag som växer kraftigt är Tepe, som bland annat tillverkar tandborstar. 

Idag har koncernen 320 anställda. De närmsta fem till tio åren räknar vd Joel Eklund med att anställa ytterligare 100 personer. Nästa år börjar företaget bygga ut på en tomt intill sin fabrik i Fosie industriområde. Idag är 60 procent av de anställda bosatta i Malmö, resten pendlar in. För att underlätta för fler Malmöbor att få jobb hos honom önskar sig Joel Eklund bättre kollektivtrafik. 

– Jag vet inte om det skulle lösa alla av Malmös problem, det vill jag inte påstå, men det skulle underlätta för Malmöbor att ta de jobb som växer fram på Tepe, det kan jag absolut säga, säger Joel Eklund.  

Trots den starka tillväxten i Malmö är arbetslösheten nästan högst i landet och ligger på 15 procent. Arbetsförmedlingen anser att utvecklingen är svår att förklara. I Malmö finns en fjärdedel av Skånes befolkning och en tredjedel av jobben, men samtidigt bor nästan 40 procent av länets arbetslösa i Malmö. Även om utbildningsnivån i Malmö ligger något lägre än genomsnittet, anser inte Anna Hansen, analytiker på Arbetsförmedlingen i Malmö att det är en förklaring. 

– Jag kan inte se att det förklarar allting. Man kan inte heller säga att det är så väldigt många fler som är födda utanför Europa i Malmö än på andra ställen. Det är jättesvårt, för det är verkligen en sådan både-och stad, med enorm tillväxt och jättemånga som vill flytta hit. Det kommer en massa företag hit, men ändå är det så många som inte riktigt kommer in på arbetsmarknaden här, säger Anna Hansen.

Ett positivt tecken är att arbetslösheten har legat still trots att inflyttningen till Malmö varit stor de senaste åren och att arbetskraften därmed har ökat, konstaterar Anna Hansen.

Företagen lockas av Malmös goda kommunikationer, närheten till Köpenhamns flygplats och av tillgången till välutbildad arbetskraft från tre universitet och högskolor i Lund, Malmö och Köpenhamn.

– Femtio procent av alla som bor i Malmö är under 30 år och det skapar också möjligheter när det gäller kompetensförsörjning, som är så viktigt för företag. Vi har en väldigt positiv bas att stå på, säger Pehr Andersson, kommunens näringslivsdirektör. 

I Norra hamnen finns kommunens senaste utbyggnadsområde, med en halv miljon kvadratmeter färdig industrimark. Hit hoppas kommunen att nya företag ska flytta, som också kan ge jobb till lågutbildade. I mars flyttar Stena Onboard Services sin verksamhet hit, från Jägersro. Företaget förser Stena Lines färjor med mat och kioskvaror. Ambitionen är att öka omsättningen genom att serva även andra rederier. Enligt vd Per Ola Jönnerheim kan antalet anställda öka med tio procent de närmsta åren.

– Säg att vi är femtio idag så det är ju mellan fem och tio personer, säger Per Ola Jönnerheim.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista