Flyktingsituationen desperat på Lesbos inför vintern

13 min

I det stora flyktinglägret på ön bor det nu tre gånger så många personer som egentligen får plats. Sanitetsförhållandena är usla, och våldsamheter mellan olika grupper blossar upp dagligen. Särskilt svår är situationen för kvinnor, som inte ens vågar gå på toaletten på natten.

– På natten vågar jag inte gå på toaletten. Då blir man trakasserad av sudaneser, somalier och afghaner, säger Aima Naldafiri, medan hon rör om i kikärtorna som puttrar inne i det lilla turisttältet.

Hon och hennes man har slagit upp två tält, ett för att sova i och ett för att laga mat i, precis utanför det taggtrådsförstärkta stängslet som omger flyktinglägret Moria på Lesbos. Alla får inte plats inne i lägret, just nu bor över 6000 personer i Moria, som egentligen bara rymmer drygt 2000.

Soporna växer på hög, och toaletterna är nersmetade med avföring. Missnöjet och överbefolkningen har gjort att situationen i och runt Moria blivit farlig.

– Situationen är hemsk. Det är mycket fulla människor och mycket bråk. En natt försökte en berusad man tända eld på vårt tält och kastade sten på det, säger Aima.

Aima är bidoon, en papperslös och diskriminerad grupp från Kuwait. Hon och hennes man har varit här i tre veckor. Grekiska myndigheter har börjat flytta folk till fastlandet inför vintern, men det går långsamt. Aima och hennes man har liten chans att få komma till fastlandet innan vintern, eftersom det framförallt är barnfamiljer och andra svagare grupper som prioriteras. Aima har inga barn - hon fick missfall under resan mot Europa.

– Jag kan inte tänka mig hur vintern kommer bli här, säger Aima.

Hittills är vädret mildare än förra året, då det faktiskt kom snö. Minst tre personer dog då av kolmonoxidförgiftning när d"e försökte värma upp tältet genom att elda. Utanför tältet blåser det hårt. Några timmar senare kommer regnet vräka ner. En syrisk familj kämpar med att få några olivkvistar att fatta eld, men de gröna bladen brinner inte något bra, och det blir ingen värme, utan mest rök.

– Det här är vårt tält, för hela familjen, säger en av sönerna, Abdullah, och pekar på ett hopsjunket tvåmannatält, där alltså sex personer ska sova under obestämd tid.

Tunga guldkors hänger runt halsarna på var och en. Hela familjen konverterade till kristendomen i Libanon, och är nu hotade av sin släkt. Men trots allt är dom på ganska bra humör i dag, för pappan Mohammed, som fått uppehållstillstånd i Tyskland, har rest ner till Lesbos för att vara med sin familj några dagar. Men han är förfärad över situationen i Moria.

– Det här är inget flyktingläger, det här är som Guantanamo, det är inte för människor, det är för djur, säger han.

Dottern Suzan berättar också hon att det är svårt att röra sig som kvinna i lägret.

– Det är illa, toaletterna är jättesmutsiga. Och efter klockan 10 kan man inte gå ut, säger hon.

– Moria är inte säkert för någon att leva i för någon, säger juristen Lorraine Leete, som startat en frivilligorganisation som ger juridisk hjälp till flyktingar och migranter på Lesbos.

– Speciellt kvinnor som är här ensamma löper stor risk att utnyttjas sexuellt, säger hon.

Dessutom är våldet utbrett inne i Moria. I går utbröt ett stort slagsmål mellan syriska och afghanska grupper, och grekisk polis gick in med tårgas. Enligt lokala medier fick tio personer föras till sjukhus, varav två gravida kvinnor och ett barn. I lägret har folk delat upp sig efter etnicitet, berättar Patrick Mansour, som jobbar på UNHCR.

– Nästan dagligen har vi incidenter med slagsmål och bråk inne på Moria.

Utanför den stora polisbevakade ingången till flyktinglägret har läkare utan gränser ställt upp ett mobilt fältsjukhus. Just nu har de bara resurser att ta emot barn upp till sexton år. En liten kille som fått en ballong trampar på den och skriker av förtjusning, eller om det är rädsla. Kristina Dans, är sjuksköterska på läkare utan gränser här.

– Vi har en del barn som har svårt att sova, de kissar på sig i sängen, de är oroliga. Det uppfattas inte av barnen som en säker miljö, speciellt inte för lite äldre tjejer. Flickor från tolv år och uppåt, de måste ha sin mamma för att följa dom till toaletten och dom är rädda för vad som ska kunna hända. Man uppfattar det som hot om våldtäkt och hot om vanligt våld.

Saad Hussein från Syrien är där med sin dotter som han säger måste opereras i benet. Han flydde med sin familj och sin bror från staden Dayr al-Zawr, ett av de sista stora Is-fästena som nu befriats. Han berättar att IS tvingade honom att misshandla sin egen fru, eftersom hon inte hade varit täckt på rätt sätt, och att dom tvingade bevittna halshuggningar. På Lesbos har han varit i nio dagar, varav de två första nätter spenderades helt under bar himmel. Nu sover dom fem personer i ett tvåmannatält.

– Vi letar bara efter en anledning, vilken som helst, att kunna lämna Moria, säger han.