Bildkollage med en staty och en man som pekar på en grav.
1 av 3
Çemil Karabayram, chef för antikmyndigheten i Antalya, står i Sankt Nikolauskyrkan i Demre. Foto: Johan-Mathias Sommarström/Sveriges Radio
En grav.
2 av 3
Sankt Nikolauskyrkan i Demre. Foto: Johan-Mathias Sommarström/Sveriges Radio
Pelare i en kyrkobyggnad.
3 av 3
Sankt Nikolauskyrkan i Demre. Foto: Johan-Mathias Sommarström/Sveriges Radio

Tomtens föregångare kan ha hittats i Turkiet

6:16 min

Föregångaren till jultomten kan ha hittats i Turkiet. Sankt Nikolaus växte upp och begravdes i turkiska Demre, men fram till nu har man trott att hans kvarlevor fördes bort av italienska sjömän på 1000-talet.

Men nu har turkiska forskare upptäckt var de tror är stället där den historiska föregångaren till jultomten ligger begravd, fortfarande i Turkiet.

Det var i staden Derme som Sankt Nikolaus levde och verkade och det var här han begravdes. Här står också en staty rest till hans ära.

– Det här är det heliga stället. Världen måste vara beredd på att Sankt Nikolaus ligger begravd under golvet här. Och vi är de som upptäckt det och vi blir de första som kommer att se hans kvarlevor, säger Cemil Karabayram som är chef för Antikmyndigheten i Antalya.

Han är aktiv i president Erdoğans muslimska parti AKP, men alldeles eld och lågor när han berättar om samhällets kristna helgon.

Han säger till och med att Sankt Nikolaus vet att vi är där.

– Han vet att vi är här, han vet att du är här, han känner det.

Sankt Nikolaus var känd för sin givmildhet, särskilt vänlig var han mot barn, fattiga och sjöfarare. Målningar visar också slående likheter med dagens jultomte – med yvigt vitt skägg.

Mängder med präster och biskopar fängslades under den här tiden och Sankt Nikolaus var inget undantag. Också han fick spendera tid i fängelse men han släpptes och återvände till Myra som är det forna namnet på Demre.

När han dog den 6 december år 343 begravdes han i sin egen kyrka. Det var en sliten kyrka och omkring 200 år senare byggdes en ny ovanpå den gamla. Man tror att den gamla täckts av jordsediment från översvämningar.

Den nya kyrkan blev så småningom ett populärt mål för pilgrimer men på grund av de många krigen och oron i regionen bestämde de italienska städerna Bari och Venedig att de skulle hämta Sankt Nikolaus kvarlevor.

Beslutet var både religiöst, eftersom det skulle underlätta och göra pilgrimsresorna säkrare, men också kommersiellt, det fanns mycket att vinna ekonomiskt på att vara ett populärt pilgrimsmål.

År 1087 seglade en italiensk delegation iväg för att hämta kvarlevorna och kom hem med det de påstod vara Sankt Nikolaus. I Bari byggdes en krypta och en ståtlig katedral och mängder med människor vallfärdas dit varje år.

Men problemet, enligt de turkiska vetenskapsmännen, är att år 1087, när italienarna påstår sig ha hämtat kvarlevorna, var den nya kyrkan byggd ovanpå den gamla. Det man nu har hittat är den gamla kyrkan, originalet.

Det här är Sankt Nikolauskyrkan i södra Turkiet, nära Medelhavet och inte långt från turistorter som till exempel Antalya. Här tror man alltså att man hittat kvarlevor efter föregångaren till jultomten, Sankt Nicolaus. Det ska ligga under det golv jag går på.

Men några som inte blev glada när turkarna presenterade sin upptäckt var italienarna i Bari, där man hävdar att kvarlevorna efter Sankt Nikolaus legat i flera hundra år.

– Jag kan inte förklara men jag kan inte säga att jag respekterar dem. De har varit mycket arga när jag försöker förklarar att ni har fel kvarlevor hos er. Ni har en vanlig munk, det finns inte en chans att ni har Sankt Nikolaus.

Fyndet av den gamla kyrkan under marken gjordes av chefsingenjören Atakay Yukli.

– Vi började redan 2009 runt om i Demre att arbeta med en teknik som gör att vi kan se under marken. Den kallas GPR och är en slags underjordisk radar. För några månader sedan hittade vi det här säger han och pekar på bilder.

Ett intakt underjordiskt tempel, originalkyrkan där Sankt Nikolaus är begravd.

En och en halv meter under golvet vi står på ska den finnas och där är de turkiska forskarna övertygade om att kvarlevorna finns kvar. Nu ska arbetet påbörjas med att ta fram originalkyrkan utan att förstöra den andra kyrkan.

– Vi kommer att bygga en tunnel från utsidan in under kyrkan för att på så sätt kunna frilägga kyrkan utan att skada den byggnad vi ser i dag.

Samma teknik har använts vid utgrävningar i till exempel Jerusalem.
Det turkiska teamet är övertygad om att de kommer att få rätt och att den uppseglande rivaliteten mot Bari då kommer att definitivt avgöras.

Cemil Karabayram tror att upptäckten kommer att locka ännu fler turister till Demre. Redan nu är det fullt med tomte och Sankt Nikolaus-turister, men fler lär komma tror han.

I Turkiet har upptäckten varit en stor nyhet, men Memet som åker inlines på torget som omges av Sankt Nikolauskyrkan, Sankt Nikolausmuseet och souveniraffärer, är måttligt upphetsad.

– Det är spännande när det är på nyheterna. Men jag känner mig lurad, de har sagt att jultomten ska komma och ge mig presenter men jag har inte fått några. De har lurat mig, säger han.

Hans syster Selina fyller i.

– Jag såg jultomten i tecknade filmer och serietidningar och min farmor berättade att tomten ju faktiskt bodde här. Hon tog med mig till den här kyrkan men när jag kom dit insåg jag "han är ju död".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista