Via appen i Indonesiska Go-Med kan en läkare skriva ut medicin till webb-patienter och så hämtar ett MC-bud pillren på apoteket och levererar hem till den sjuke. Företaget har 55 miljoner kunder tack vare Kinas pengar.
1 av 6
Via appen i Indonesiska Go-Med kan en läkare skriva ut medicin till webb-patienter och så hämtar ett MC-bud pillren på apoteket och levererar hem till den sjuke. Företaget har 55 miljoner kunder tack vare Kinas pengar. Foto: Johan Bergendorff/Sveriges Radio.
Protester mot den kinaättade fd Jakarta-guvernör Ahok.
2 av 6
Protester mot den kinaättade fd Jakarta-guvernör Ahok. Foto: Abraham Arthemius.
Shekar Chauhan och Jeff Kuesar.
3 av 6
Konsultrapport från A T Kearneys Shekar Chauhan & Jeff Kuesar visar att Kina nu står för 95% av investeringar i Indonesiska nystartade teknikföretag. Foto: Johan Bergendorff/Sveriges Radio.
Pingkan Irwan, talesperson för Go-Med, säger att man hoppas snart kunna expandera till andra länder i Asien.
4 av 6
Pingkan Irwan, talesperson för Go-Med, säger att man hoppas snart kunna expandera till andra länder i Asien. Foto: Johan Bergendorff/Sveriges Radio.
Sveriges ambassadör i Indonesien Johanna Brismar Skoog säger att Kina erbjuder snabba pengar till Indonesien och vinner kontrakt bland annat med hjälp av korruption.
5 av 6
Sveriges ambassadör i Indonesien Johanna Brismar Skoog säger att Kina erbjuder snabba pengar till Indonesien och vinner kontrakt bland annat med hjälp av korruption. Foto: Johan Bergendorff/Sveriges Radio.
Umar Juoro, ordförande för tankesmedjan Center for Information and Development Studies befarar att nya pogromer hotar när Kinas ökade investeringar i Indonesien spätt på ilskan mot Indonesiens minoritet med kinesiska rötter.
6 av 6
Umar Juoro, ordförande för tankesmedjan Center for Information and Development Studies befarar att nya pogromer hotar när Kinas ökade investeringar i Indonesien spätt på ilskan mot Indonesiens minoritet med kinesiska rötter. Foto: Johan Bergendorff/Sveriges Radio.

Kina står för 95 procent av investerat kapital i Indonesien

7:03 min
  • Det handlar om e-handel, transporter och hälsa där marknaden snabbt expanderar i Indonesien.
  • Med mer pengar från Kina växer också fientligheten från islamistiska grupper mot indonesier med kinesiska rötter.
  • Hör reportage av Johan Bergendorff, global hälsokorrespondent.

”Fängsla, fängsla, fängsla Ahok” skrek mer än 200 000 uppretade demonstranter i Indonesiens huvudstad Jakarta för ett år sedan och krävde att den populäre kristne guvernören med kinesiska förfäder Basuki Tjahaja Purnama, känd under smeknamnet Ahok, skulle få skaka galler för blasfemi efter ett uttalande om muslimska motståndare i det då stundande guvernörsvalet. Demonstranterna fick rätt. Ahok dömdes till två års fängelse och det har skrämt landets minoriteter. Inte minst de miljontals indonesier med kinesisk invandrarbakgrund som minns tidigare pogromer, säger Umar Juoro, som är ordförande för den Indonesiska tankesmedjan Center for Information and Development Studies (CIDES).

– Värsta scenariot är något liknande massakern på kineser i Batavia på 1700-talet, liksom pogromerna 1965, 1974 och 1998 som kostade hundratusentals kinesindonesier livet, enligt Umar Juoro.

Han befarar att de mångmiljardinvesteringar som kinesiska företag nu gör i Indonesien där man bygger snabbjärnvägar, broar, industrier, bostadsområden och kolkraftverk i ö-nationen, och inte minst inflödet av kinesiska arbetare återigen kan tända upplopp, underblåsta av islamistiska grupper.

– Jag tror att när Kinas investeringar ökar i handel och infrastruktur så kommer frågan att öka, och regeringen liksom andra samhällsaktörer måste hantera den här frågan innan sociala och etniska motsättningar utbryter liksom vi haft förut, säger Umar Juoro.

– Det finns en hatkärlek till kineser och deras pengar som har gamla anor, säger Sveriges ambassadör i Indonesien Johanna Brismar Skoog.

Hon ser också en risk att de stora kinesiska investeringarna som nu görs i Indonesien kan främja främlingsfientlighet och avundsjuka mot de indonesier vars förfäder invandrade från Kina som köpmän, ibland före flera hundra år sedan.

– På samma sätt som judiska befolkningen i Europa så har den kinesiska tidigare inte varit tillåten att äga land och varit tvungen att ägna sig åt affärsverksamhet i större utsträckning och många har det gått bra för. Det finns många kinesiskättade familjer som äger de stora konglomeraten som dominerar den indonesiska ekonomin. Det finns en avundsjuka och man anklagar lätt kineserna när det går dåligt i ekonomin eller för en själv, säger Johanna Brismar Skoog.

Enligt ambassadör Johanna Brismar Skoog finns det populistiska politiska krafter som nu tar chansen att spä på gammal misstro mot kineser. Indonesiens president Joko Widodo känd som Jokowi står den kinesättade fängslade guvernören Ahok nära och Jokowi har försökt få del av Kinas enorma satsningar på den nya sidenvägen för att kunna pressa upp den ekonomiska tillväxten i Indonesien mot utlovade sju procent lagom till nästa presidentval.

– Kinesiska pengar är enkla pengar, attraktiva pengar, billiga pengar och kineserna är hungriga investerare i Indonesien med lite andra affärsmetoder än europeiska bolag och det är klart att få stora affärer då.

– Med andra affärsmetoder menar du att det då också förekommer korruption?

– Absolut, ja det gör det och det är allmänt känt, svarar ambassadör Johanna Brismar Skoog.

Ett exempel är upphandlingen av kinesiska bussar i Jakarta som kantats av korruptionsmistankar och där en började brinna under trafik. Dåvarande guvernör Ahok beordrade snabbt att inga fler skulle köpas in, utan att man skulle satsa på Scaniabussar från Sverige istället. Men det finns också gott om exempel i Indonesien på kinesiska investeringar som inte handlar om att vinna stora offentliga upphandlingar, utan att hänga snabbväxande indonesiska teknikföretag.

Shekhar Chauhan, seniorforskare på konsultföretaget A T Kearney, drar resultatet från en ny rapport man gjort ihop med Google som visar att kinesiska investeringar i Indonesiska teknikuppstartföretag exploderat i år från att utgöra 2 procent av kapitalet till 95 procent. Kinesiska It-jätten Tencent satsade över en miljard i år i Go-jek, kinesiska Alibaba lika mycket i indonesiska Tokopedia.

Enligt Shekhar Chauhan på A T Kearney så kommer de kinesiska investeringarna i Indonesien framöver hamna i finansföretag på nätet, artificiell intelligens och medicin och hälsobranchen. Ett exempel är Go-med.

Det Indonesiska bud- och taxiföretaget Go-Jek drog igång sin app för 3 år sedan. Nu har man 55 miljoner kunder, en femtedel av befolkningen. Och förutom att de 600 000 mc-förarna kan åka och handla åt en i mataffären eller shoppingcentret så kan man få hemkörd en frisör, nagelfixare, bilmek, städare eller massör. Dessutom kan man via Go-Jeks app Go-Med och HaloDoc få träffa en läkare på nätet som ställer diagnos och skriver ut medicin som sen en Go-Jek förare hämtar upp på närmsta apotek och levererar hem.

– Här är medicinen du beställt, säger Go-jek föraren och sträcker fram en apotekspåse till en kund i Jakarta.

– Den som suttit fast i Jakartas trafikstockningar i timmar förstår varför så många väljer att använda vår service, säger Go-jeks talesperson Pingkan Irwan, särskilt om man känner sig krasslig. På sjukhusen är det dessutom långa köer vilket man slipper genom doktorsappen.

Hittills finns Go-jek bara i Indonesien, men företaget sneglar nu på att expandera till Thailand, Vietnam och Filippinerna och ta upp kampen med sina rivaler Grab och Uber.

Jeff Kuesar chef på managementkonsultfirman A T Kearney tror att indonesiska bolag som Go-jek kommer ha nytta under sin expansion över världen av de kinesiska investerarna som redan lärt sig hur andra länders marknader funkar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista